Acélszobrok a Fő téren - MEDIAWAVE 2010

2010.04.30. - 16:44 | vaskarika.hu

Acélszobrok a Fő téren - MEDIAWAVE 2010

Helyszín: Szombathely, Fő tér

Dátum: 2010.04.30 - 05.18.

A K-ARTS bemutatja: KASZ09 - Acélba ágyazottan - A VI. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion (KASZ) nemzetközi fémművészeti alkotótábor kiállítása Szombathely Fő terén a MEDIAWAVE Fesztiválon.

Különleges acélszobrok keltenek érdeklődést, meghökkentést a vasi megyeszékhely Fő terén. Csepregi Balázs csövekből hegesztett látványos piros „padja" (igazi címe: Hullám), Majoros Gyula mozdonykéményt idéző Hőelosztója, Pintér Balázs acélvesszőkből „font", hegesztett fatörzseket idéző kompozíciója, Kopasz Tamás égbe szökkenő szigorú acéllándzsái, vagy éppen Rabóczky Judit emberi drót szoboralakpárja szólítja meg április 30-tól a fesztivál látogatóit, a járókelőket. Erős Ágost Koppány E.T. című alkotása most, ha nem is telefonál haza, de elgondolkodtat, míg Tsai Kun-Lin tajvani művész Jumping című acéltalpa a játékra léptet bennünket, ahogy Liuo Po-Chun szintén tajvani mester padján jól esik egy kicsit pihenni.

Tehát a ridegnek és túlzottan iparinak gondolt acél is tud egy alkotást érdekessé, megkapóvá, lággyá tenni. A képzőművészetekben nem annyira jártas szemlélőnek is különleges látványt nyújthat ez az egyedi szabadtéri fémtárlat.

KASZ - Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion, nemzetközi fémművészeti alkotótábor, Kecskemét

Hetedik éve a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó központja ad helyet a kísérletező acélszobrászoknak, a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozionnak. A KÉSZ vállalatcsoportnál a meglévő kulturális, művészeti mecenatúra programba illesztették ezt a kezdeményezést, és azóta is megrendezik az alkotótábort. Az esemény minden év nyarán, 10-15 művész részvételével zajlik. Az utóbbi években nemzetközivé vált a rendezvény, több jeles külföldi alkotó is részese lehetett a kecskeméti acélszobrászatnak. Ez azt is eredményezte, hogy a hazai kiállításokon, megjelenéseken túl ma már külföldi kapcsolatokon, csereprogramokon keresztül erősödik a szimpozion híre és alkotó közössége. Jellemző, hogy korábban festészetükről, vagy grafikáikról ismert művészek is kipróbálják magukat a telepen. Az ipari körülmények, eszközök, a különböző fém alapanyagok jó lehetőséget adnak a legváltozatosabb ötletek, formák megvalósítására. Az alkotás folyamata során környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. Elsődlegesen a gyártásból kimaradt maradékanyagokat, hulladék fémet, acélt használnak a művészek szobraik elkészítéséhez.

A kortárs képzőművészeti alkotások kezelését, gondozását, a művészeti tábor menedzselését a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény látja el 2009-től.

A nemzetközivé fejlődött alkotótábor művei országszerte jelentős kiállításokon szerepeltek már, így a győri MEDIAWAVE-n is több alkalommal találkozhattak a fesztiválozók a fémszobrokkal. Az idei, szombathelyi rendezvényen elsősorban a 2009-es tábor terméséből, a K-ARTS művészeti gyűjtemény szobraiból láthatnak bemutatót az érdeklődők.

A kiállított szobrok alkotói:

Csepregi Balázs, Erős Ágost Koppány, Kopasz Tamás, Majoros Gyula, Rabóczky Judit, Pintér Balázs, Liuo Po-Chun (Tajvan), Tsai Kun-Lin (Tajvan)

A KASZ honlapja: www.acelszobraszat. hu

Információ:

Árvai István
K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény
mobil: 30/206-7080
e-mail: karcolda@karts.hu

Új hozzászólás