23. Országos Helyismereti Konferencia Szombathelyen

2022.08.04. - 10:00 | Rozán Eszter

23. Országos Helyismereti Konferencia Szombathelyen

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete 2022. augusztus 3 – augusztus 5. között Szombathelyen rendezi meg a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtárral együttműködésben a XXIII. Országos Konferenciáját, melyen közel 100 helyismerettel foglalkozó szakember vesz részt.

Helyismeret - gazdaságtörténet címmel tartanak háromnapos konferenciát a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete és a Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében Szombathelyen, a könyvtárban. Az augusztus 3-án kezdődő rendezvény előtti sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, hogy ez a konferencia az önkormányzat támogatásával jött létre, nemcsak anyagi, hanem erkölcsi segítséget is nyújtva. Az alpolgármester hozzátette, büszkék a Berzsenyi Dániel Könyvtárra, mely a könyvek kölcsönzésén túl egyfajta kulturális központként is szolgál, élménydús előadásokat, kiállításokat, zenés programokat tekinthetnek meg az idelátogatók. A könyvtár országosan is ismertté vált programjairól. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete 23. konferenciájára kerül sor városunkban, számos kiváló előadóval, XXIII. Országos Konferenciáját közel 100 helyismerettel foglalkozó szakember részvételével.

Mennyeiné Várszegi Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete elnöke kihangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az önkormányzat támogat egy ilyen eseményt. Minden évbe más téma kerül az évenként megrendezésre kerülő vándorkonferencia középpontjába, az idén a helyismeret - gazdaságtörténetre fókuszálnak. A cél olyan szakmai tapasztalatok átadása, melyekre a hétköznapok során nem nyílik lehetőség. Napjainkban a gazdaságtörténet ismét aktuálissá vált, mivel a 90-es évek előtti gyár- és üzemtörténeti modellek ma már nem működnek, ezért új alapokra kell helyezni az ipartörténet kutatást, bevonva az online teret is. Az ipartörténeti érdekességeket ugyanis nemcsak múzeumokban lehet megőrizni, hanem a digitális térben is.

A konferencia első napján a téma általános megközelítésével foglalkoznak, a második nap délelőttjén rövidebb, de konkrétabb előadások hangzanak el, délután kiránduláson vesznek részt, a harmadik napon pedig helyi szakemberek mutatkoznak be.

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató kiemelte, a konferencia kiváló lehetőség az eszmecserére, az ország minden tájáról érkeznek helyismerettel foglalkozó könyvtárosok, például Kiskunhalasról, Ceglédről, Esztergomból, ugyanakkor a résztvevők a könyvtárunkkal és a városunkkal is megismerkedhetnek.  A könyvtár munkatársai közül Waldinger Dóra tart előadást Ipartörténeti emlékek a weben címmel, Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes az Iparosok és termékeik a Vasi Digitális Könyvtárban témát járja körül. Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője előadásának címe: Zsidó gyárak és üzemek Szombathelyen, a dualizmus idején, Spiegler Tibor helytörténeti kutató a szombathelyi villamosról beszél, Dr. Kiss Gábor régész az ezeréves szombathelyi várat mutatja be.

A kirándulás keretében az ipartörténeti jelentőségű ikervári vízerőművet és a bazaltbánya egykori transzformátorházában berendezett Sághegyi Múzeumot keresik fel.


A vándorkonferenciákról készül egy kódexkönyv is, minden évben egy-egy újabb lappal egészítik ki, az idén Szombathely került bele.

A konferencia végén pedig átadják a stafétát az újabb városnak, melynek nevét majd csak akkor hirdetik meg.

Új hozzászólás