A táncra hívott idő - Gergye-performansszal zárult a Kőszegi Várszínház ünnepi nyara

Képgaléria megtekintése2022.08.05. - 17:00 | Büki László

A táncra hívott idő - Gergye-performansszal zárult a Kőszegi Várszínház ünnepi nyara

Augusztus 3-án Gergye Krisztián, kőszegi születésű táncművész-koreográfus különleges előadásával zárult a Kőszegi Várszínház ünnepi nyara. Az Emlékezés című előadás a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulat közös „emlék-műsora" volt a 40 éves várszínházhoz kapcsolódóan.

Gergye Krisztián egy hónappal ezelőtt a Jurisics-vár ágyúpadjához (ágyúteraszához, ágyúállásához) 40 festményt tett ki - kiszolgáltatva esőnek, szélnek, napnak. Az akvarelleket ő készítette a Kőszegi Várszínház elmúlt negyven évének fotóiról. Minden évből egy-egy pillanatot ragadott ki. 40 napon át fotókon örökítette meg a képek küzdelmét a föld erodáló erőivel, a fotókból pedig videóinstalláció készült, amin nyomon követhető az akvarellek változása. A 40 nap elteltével a „lebomlott", átváltozott, új formát öltött képek új művekké, emlékművekké lettek.

Kint időztek így a Kőszegi Várszínház emlékei, a múltat megérintette a valós idő. Az időtől - naptól, széltől, esőtől - meggyűrt, fölhasított akvarellek fotóformái adták az augusztus 3-i Emlékezés-performance hátterét. A jelent a képek elé táncolta - Zombola Péter zenéjére - Lőrinc Katalin és Gergye Krisztián. A vetítésben megtestesülő élő ember, táncos, színész, énekes pillanatnyi jelenlét-művészete kontrasztba került az idő múlásával, felhívva a figyelmet a pillanatiság viszonylagosságára, az emlékezés nélkülözhetetlenségére, mégis annak lehetetlenségére, az emlékek módosulására.


A szerda esti előadás csodás befejezése volt a Kőszegi Várszínház jubileumi nyarának. Lőrinc Katalin és Gergye Krisztián megidézték az elmúlt negyven évet, táncba fogalmazták, hogy a művészet és az alkotói szabadság szelleme örökre itt időzik, a falak között, és mindent legyőz vagy kivéd. A kultúrának kell őrt állnia.

A látszólag mozaikszerű jelenetekből álló előadásban, mint egy gyöngysor, úgy voltak felfűzve a kőszegi vár történelmi eseményei - szép játékot láthattunk az emberi testtel és megható pillanatokat bábos megoldásokkal. Élet és halál, szeretet és gyűlölet, gondosság és nemtörődés, építés és rombolás "megtervezetten improvizált" mozdulatai

Színjátékakvarellek eróziója a Jurisics-vár ágyúpadján

2022.06.24. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Színjátékakvarellek eróziója a Jurisics-vár ágyúpadján

40 év várszínházi pillanatai 40 napig harcolnak az elemekkel a kőszegi vár fala mellett, hogy végleges formát öltsenek - erodálódjanak, elmosódjanak - Gergye Krisztián augusztus 3-i performanszának részeként.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás