Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

Képgaléria megtekintése2022.08.10. - 11:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

Lillafüreden minden látnivaló megtalálható, amire egy túrázó vagy utazó vágyik. Itt van Magyarország legmagasabb vízesése, Garadna völgyében meghúzódó Hámori-tó, a neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló, a Bükk-hegységet, mint a mészkő hegységet kísérő barlangok és sok-sok meglepetés. A települést romantikus, varázslatos hangulat veszi körül.

Mi fér bele öt napba a Bükki Nemzeti Park temérdek látnivalói közül? Ezt mutatjuk be saját túraélményeinken keresztül, sok-sok fotóval! Ezúttal a meseszép Lillafüredet és a Hámori-tavat mutatjuk be. 

A Bükk-hegységben tett csodálatos túráink részeként Bánkút felől autóval közelítettük meg Lillafüredet. Utunk a Garadna völgyében vezetett meredek hegyoldalak között, a Fazola-kohót elhagyva megpillantottuk a másfél kilométer hosszan húzódó Hámori-tavat. A tó hazánk egyik legszebb fekvésű tava, "melynek vize sötétzöld, minthogy tükre az őt környező bércek erdejének", ahogy Petőfi írta, így akár azt is gondolhatnánk, hogy a látvány miatt duzzasztották fel ezen a helyen a Garadna- és Szinva-patak vizét.

Miskolc felé tovább haladva elértük Lillafüred szimbólumát, a Palotaszállót, ami Lux Kálmán tervei alapján 1925 és 1929 között épült, és Mátyás király korabeli paloták hangulatát idézi. A négyemeletes, neoreneszánsz stílusú kastélyt függőkert és park veszi körül. Itt tettünk egy rövid sétát.

A Palotaszálló alatt egy megerősített, támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik. A költők sétányán megtekintettük József Attila szobrát, ami annak állít emléket, hogy a költő itt írta Óda c. versét 1933-ban.

A teraszos sétányrendszerről látható, amint a Szinva patak vize egy meredeken emelkedő falon jut le a Hámori-tóba. Ezen a helyen egy 20 méter magas vízesés látványa ejti rabul a látogatót, ami egyben Magyarország legnagyobb vízesése.

A támfalrendszerben barlangok találhatóak, ezek közül az Anna-barlang fala a Szinva patakból kioldódott mésztufából épült fel.

Rövid lillafüredi tartózkodásunk során csodálatos élményekben volt részünk, így elhatároztuk, hogy visszatérünk. Innen több túraútvonal is indul - például a Molnár-sziklához -, amik „csak" a Bükk-hegységben érezhető illatokat, emelkedőket mutatják be. Szeretnénk bejárni a Garadna völgyét az Erdei Kisvasúttal, amelynek útja meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon keresztül vezet, és Magyarország második legforgalmasabb kisvasútja. Meg szeretnénk tekinteni az Anna-barlang 208 méteres belső, látogatható járatát is. Nemhiába, Lillafüred elvarázsolt és magához láncolt minket.

Kapcsolódó írásunk:

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

2022.08.09. - 07:10 | Büki László

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

Mi fér bele öt napba a Bükki Nemzeti Park temérdek látnivalói közül? Ezt mutatjuk be saját túraélményeinken keresztül, sok-sok fotóval! Kezdjük mindjárt Szilvásváraddal és a Szalajka-völggyel, amik kihagyhatatlan úticélok - utóbbit februárban már megtekintettük, de akkor a Kalapat-tetőn magasodó Millenniumi Kilátót nem kerestük fel. Most megtettük, első írásunkban ezt és a kevésbé ismert Gerennavár romjait mutatjuk be.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás