Omega 60 koncert a Hétrétország Köztiválon

Képgaléria megtekintése2022.08.13. - 21:00 | Misel

Omega 60 koncert a Hétrétország Köztiválon

Az Őrség, azon belül is Őriszentpéter nem ismeretlen a fesztiválkedvelők körében. Évről-évre itt rendezik meg a nagysikerű Hétrétország Köztivált, amit idén egy igazi csemegével is megtoldottak, az Omega 60 emlékkoncerttel. A hely, ahol a pandémia előtt egyik utolsó hazai koncertjét adta a teljes fegyverzetben fellépő Omega mostantól az Omega Park nevet viseli majd.

Omega 60 - mit is jelent ez? Megemlékezést a talán legsikeresebb, és nemzetközileg is legismertebb hazai rockegyüttesre, az Omegára. Szomorú az apropó: a tagok közül már csak ketten vannak közöttünk. Debreczeni Ferenc 'Ciki' dobos, és a nagybeteg Molnár György 'Elefánt' szólógitáros. A többiek már a mennyek színpadán zenélnek: Benkő László ujjai a billentyűkön cikáznak ide-oda, (a trombita, furulya is jól állt neki), Kóbor János a zenekar frontembere, énekese, utánozhatatlan stílusával az angyalokat készül elbűvölni, és Mihály Tamás Misi basszusgitáros pedig csendesen mosolyog a bajusza alatt és a maga visszafogott módján pengeti a hangszerét eközben.

Az együttes - szinte hihetetlen - 1962-ben alakult, 1968-ban jelent meg első lemezük, a Trombitás Frédi. A 60 év alatt összesen mintegy húsz albumot adtak ki, számtalan kitűnő zenész volt részese a bandának rövidebb-hosszabb ideig. Munkásságukat jó néhány díjjal jutalmazták, többek közt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal, Fonogram Életműdíjjal. Koncerteztek a világ minden táján, ők adták el a legtöbb lemezt a hazai együttesek közül, stílusuk, zenei profizmusuk inspirálóan hatott a kortárs zenei életre. Megszámlálhatatlan sláger fűződik a nevükhöz, szerepeltek filmen és írtak róluk könyveket. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az eltelt hat évtized talán legjelentősebb formációja volt, amely stílust teremtett és örökérvényűt alkotott.

Ebben az évben került volna sor arra a nagyszabású koncertre, amelyen a zenekar a fennállásának 60. évfordulóját szerette volna megünnepelni. A pandémia és az ahhoz köthető tragédiák azonban keresztülhúzták ezt. Hogy a rajongók, akik már nagyon várták ezt az esemény, ne csalódjanak, és méltó megemlékezéssel adózzanak ennek a 60 évnek, megszületett az ötlet: rendezzenek egy olyan koncertsorozatot, ahol a hazai neves zenekarok, művészek előadásában szólalnak meg az együttes dalai, egészen pontosan 60 dal. Így jött létre a háromnapos rendezvény, augusztus 12-14. napján, amelyet a hajdani Malom Látogatóközpontban, mostantól új nevén az Omega Parkban élvezhet a közönség. Ez alkalomból megjelentek CD-n is a zenekar jól ismert dalai, és éppen itt vehette először kézbe minden zeneszerető. A Parkban minden az Omegáról szól. Kis kiállítás festményekből, de még a fűbe is omega jeleket nyírt egy ügyes kezű rajongó.

Mi az első napon jártunk itt, amikor a B52, Nagy Feró és a Beatrice, Földes László Hobo, és az OMEGA TESTAMENTUM ORCHESTRA lépett fel, amelyben az ős-omegás Debreczeni Ferenc ült a dobok mögött. Négy fergeteges koncertnek lehettünk részesei. Mindenki előadott a saját számok mellett az Omega együttes nótái közül is néhányat, és elmesélt valami kedves kis sztorit velük kapcsolatban. Nagy Feró például felidézte, hogy amikor végre kijutva a „vasfüggöny" mögül koncertezhettek az NSZK-ban - és itt azonnal történelmi leckét is tartott a fiatalabb generációknak, hogy az univerzum mely táján is volt található az említett hely -, bemenve a helyi lemezboltba, Omega lemezt lehetett vásárolni, amiről a hazai bandák akkor még csak álmodozhattak. Hobo megemlékezett az elhunyt művészekről, és hogy tőlük előbb hallott Rolling Stonest, mint bárhonnan.

Sokan gyűltek össze meghallgatni a zenekarokat, talán még soha ennyien nem töltötték meg az öreg malom udvarát. Jobbára főként az idősebb generáció, akiknek a dalokban benne foglaltatott az ifjúságuk éppúgy, ahogy az eltelt évtizedek történelme. Talán nem meglepő, de kívülről fújták a dalokat, akár Nagy Feróval, akár Hobóval, akár a két másik formációval. Egészen kiváló zenészeket hallhattunk a B52 és az Omega Testamentum esetében is. Utóbbiban nem csak hogy fiatalok voltak a zenészek, de a több mint egy évtizede a zenekar kötelékébe tartozó Szöllőssy Kata pengette a húrokat, kiválóan, méltó módon előadva a nagy előd dalait. Ciki, egészen eltűnve a dobok mögött, a régi lelkesedéssel és energiákkal püfölte a bőröket.

Ha valaki a szombati napot választotta, annak sem kellett csalódnia. Felléptek: Ivan & The Parazol, Anna and The Barbies, Zalatnay Sarolta, Új-Babilon Zenekar, és a pénteken már debütált Omega Testamentum Orchestra.

Vasárnap, a zárónapon pedig a 100 Folk Celsius, Bródy János, Tolcsvay László, valamint az „Omega Szigetek" dalciklus szereplői: Szirtes Edina Mókus, Básits Branka, Csordás Levente, Kollár-Klemencz László és Másik János lépnek fel. 

Vasárnap délelőtt 11-12-ig Ökumenikus istentisztelettel emlékeznek meg a zenekar elhunyt tagjairól.

A hírhez tartozó képgaléria

További hírek

Ők az idei Kerekdomb Fesztivál első fellépői

2024. 03. 27. - 00:30 - Kultúra / Fesztiválok

Megérkezett a 6. Bondoró Fesztivál programja

2024. 03. 27. - 00:10 - Kultúra / Fesztiválok

A közönség is alakíthatja a Sitkei Rockfesztivál programját

2024. 02. 29. - 12:00 - Kultúra / Fesztiválok

Változatos színházi előadások és legendás zenészek a 33. Művészetek Völgyében

2024. 02. 12. - 21:00 - Kultúra / Fesztiválok

Ők a 33. Művészetek Völgye Fesztivál első fellépői

2023. 11. 21. - 11:15 - Kultúra / Fesztiválok

Kapcsolódó hírek

Hosszú hétvége Ausztriában: vonósnégyes fesztivállal is várják a magyar közönséget

2024. 03. 13. - 07:15 - Kultúra / Fesztiválok

Idén is pezsgést hozott a Cziffra Fesztivál hazánk kulturális életébe - A gálakoncerten átadták az Életműdíjakat és a Tehetség díjakat

2024. 02. 26. - 15:00 - Kultúra / Fesztiválok

Itt a Fishing on Orfű teljes zenei programja

2024. 01. 09. - 16:30 - Kultúra / Fesztiválok

Őszi jazz ünnep Budapesten - Jazzfest Budapest legendákkal

2023. 11. 05. - 01:00 - Kultúra / Fesztiválok

Derű, Kacaj, Tárkány Művek - A Velemi Gesztenyenapok 2023 részletes programja (okt. 14-15.)

2023. 10. 11. - 12:30 - Kultúra / Fesztiválok