Túrák a Bükki Nemzeti Parkban - Szarvaskői várrom és a Major-tetői kilátó

Képgaléria megtekintése2022.08.17. - 11:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban - Szarvaskői várrom és a Major-tetői kilátó

A középkorban épült váráról is híres Szarvaskő déli határában áll egy magaslaton a fából épült kilátó, ami egy remek megállapodásnak köszönheti létrejöttét. A kilátóból - és a várromról is - körbenézve rögtön megértjük, miért szokták az előttünk elterülő községet hazánk legszebb fekvésű települései közt emlegetni. Februári túránk fotói.

A Bükk nyugati pereme alatt, egy csodálatos völgykatlanban fekszik Szarvaskő. Az Eger-patak völgye és a meredek, vulkanikus sziklafalak összképe, ahogy a Várhegy és a szemközti Keselyű-hegy között kanyarog a sziklaszurdokban a vasút, majd eltűnik az alagútban - erre az egészen egyedi látképre talán legjobban a község déli végében emelkedő Major-tetőről láthatunk rá.


Kilátás Szarvaskőre a Major-tetői kilátóból

Ez a 360 méter magas kiemelkedés a község dél-keleti határában található. 2004-ben egy mobilszolgáltató épített ide átjátszótornyot, de erre csak úgy kapott engedélyt a községtől, ha egyben kilátót is épít ide. Ennek a kölcsönösen előnyös megállapodásnak köszönhetően a tornyot részben elfedi a fából készült kilátó, másrészt a turisták a 30 méteres magasságból elképesztő körpanorámát élvezhetnek. Rálátunk az apró településre és az Eger-patak vulkanikus szurdokára éppúgy, mint a Bükk-fennsík köveinek vonulatára, valamint a távolabbi Egerre. A kilátó egyszintes, de felülről fedett.


Az átjátszótorony köré épített kilátó

A Major-tetői (Vodafone)-kilátó megközelítése:

A település központjától a K\ jelzésen 11 állomásos geológiai tanösvény-hálózatot építettek ki. A közel 10 km-es útvonal felvezet a Várhegyre, a beszédes nevű Akasztó-hegyre és a Major-tetői kilátóhoz is. Autóval is könnyen megközelíthető, a főúton tábla jelzi a Vodafone-kilátót, ameddig tudunk, addig menjünk a meredek úton, onnan pedig tábla jelzi a túrautat ( K▲ jelzés ) a kilátóig.

Szarvaskő központjából az Országos Kéktúra útvonalán - amely egyben a geológiai tanösvény útvonala is - sétálhatunk fel a település feletti Várhegyen omladozó középkori vár maradványaihoz. Útközben a lemezes szerkezetű agyagpala szép feltárásait tanulmányozhatjuk, míg a Várhegy csúcsának közelében már az egykori óceán fenekére kifolyt bazaltokat tapossuk. Érdemes a vár romjaitól tovább sétálni a kék sáv jelzésen az Akasztó-bérc irányába is, ahonnan a mélyben kacskaringózó, hazánk legnagyobb bazaltban kialakult szurdokát kiválóan szemügyre vehetjük.


Ami a várból megmaradt

A Várhegy megközelítése:

A 25-ös főút túloldalán követjük a Kéktúra jelzéseit, átkelünk az Eger-patak hídján, innen szép rálátás nyílik a vulkáni szirten ülő vár romjaira, majd még az Öko-Park előtt jobbra tér utunk, keresztezzük a vasúti sínpárt és beérünk az erdő fái közé. Három geológiai érdekességeket bemutató tábla is informál minket, nagy kanyarokkal meredeken, néhol lépcsőkön kapaszkodunk a vár romjait őrző hegy gerincére. Az elágazástól már csak pár lépés (KL jelzés) a diabáz sziklán álló néhány falmaradvány, korláttal védett ösvényünk merészen fut a sziklafal tetején, parádés kilátást élvezve érünk ki a XIII. századi eredetű szarvaskői vár megmaradt, szerény romjaihoz. A török fenyegetés miatt 1583-ban megerősítették falait, azonban Eger eleste után az őrség elmenekült, a sorsára hagyott vár 1687-ig maradt török kézen. A vár visszakerült az egri püspökség tulajdonába, de 1715 után lassan pusztulásnak indult. A kiugró sziklaorom tetején kereszt áll, balra jól kivehetőek a hajdani ciszterna maradványai. A kilátás Szarvaskőre, a falut körülölelő hegyekre csodás. 


Kilátás Szarvaskőre a várhegyről, háttérben a Vodafone-kilátó

További túráink a Bükkben:

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

2022.08.10. - 11:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

Lillafüreden minden látnivaló megtalálható, amire egy túrázó vagy utazó vágyik. Itt van Magyarország legmagasabb vízesése, Garadna völgyében meghúzódó Hámori-tó, a neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló, a Bükk-hegységet, mint a mészkő hegységet kísérő barlangok és sok-sok meglepetés. A települést romantikus, varázslatos hangulat veszi körül.

 

 

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

2022.08.09. - 07:10 | Büki László

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

Mi fér bele öt napba a Bükki Nemzeti Park temérdek látnivalói közül? Ezt mutatjuk be saját túraélményeinken keresztül, sok-sok fotóval! Kezdjük mindjárt Szilvásváraddal és a Szalajka-völggyel, amik kihagyhatatlan úticélok - utóbbit februárban már megtekintettük, de akkor a Kalapat-tetőn magasodó Millenniumi Kilátót nem kerestük fel. Most megtettük, első írásunkban ezt és a kevésbé ismert Gerennavár romjait mutatjuk be.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás