Kirándulástippek: a Szent György-hegy két kápolnája

Képgaléria megtekintése2023.08.05. - 00:30 | Büki László

Kirándulástippek: a Szent György-hegy két kápolnája

A Szent György-hegy általunk két, legszebbnek tartott kápolnáját kerestük fel egy csodálatos nyárvégi napon. Mind közül talán a Lengyel-kápolna a legközismertebb és a legkönnyebben megközelíthető, míg a Szent Donát formájával és természeti környezetével a legkedvesebb, legmeghittebb.

A Szent György-hegyen hét kápolna található, ebből kettőt mutatunk be. A Lengyel-kápolna méretei miatt inkább már templom, melyet a Lengyel család építtetett még 1760-ban, a sokkal régebbi Szent György-kápolna helyére. A Balaton-környéki barokk építészet egyik legszebb emléke - írja a welovebalaton.hu.

A 215 méter magasan álló kápolna és berendezése a csodával határos módon átvészelte a történelem viharait. Belsejében gyönyörű, fából faragott, barokk-rokokó oltár van, melynek tetején Szent István, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobrai találhatók.

Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jeleneteket festményei díszítik. Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait. A szószék művészi faragású, a padok rokokó stílusúak, tölgyfából készültek.


A kápolnától, amely a Balaton-vidéki barokk építészet egyik legszebb példája, csodálatos panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé.

A környéken érdemes még a jellegzetes bazaltorgonákat bejáró tanösvényt is útba ejteni!

A Szent György-hegy déli oldalán lévő kápolna könnyen megközelíthető: Szombathely felől érkezve Hegymagasra, a Tarányi-présházat jelző táblánál balra kell fordulni. Végig aszfaltos út vezet a hegyre és könnyen lehet parkolni is.

A Szent Donát-kápolna Tapolca és Raposka között emelkedik a Mogyoróshegyen. A helyi szőlősgazdák 1811-ben emelték a Szent György-hegy északi dűlőjén, a Mogyoróshegyen a kis lélekcsendesítő, imádságos gyülekezőhelyet.

A fehér épületnek vaskos tornya, félkör alakú szentélye van, a harangtartó torony teteje félkörívvel záródik.

A Balatonnál több kápolnát szenteltek Arezzo püspöke tiszteletére, aki a Krisztus utáni negyedik században élt. Szent Donát a szőlőskertek és a szőlősgazdák védőszentje, az elemi csapások elkerüléséért fohászkodnak hozzá. A kápolnától remek kilátás nyílik Tapolca városára és a látványos tanúhegyre, a Halápra. 

A kápolna Raposka és Tapolca között fekszik, túrázóknak a Mogyoróshegy buszmegállótól a piros jelzést kell követni és 500 méter után jobbra fordulni. Autóval Szombathely felől - mintha a Lengyel-kápolnához mennénk Hegymagasra - a hegy lábánál korábban kell balra fordulni, egy aránylag új, keskeny aszfaltozott útra, amit egy rövid szakaszon követve elhagyunk, és jobbra, egy földes-murvás úton jutunk el a kápolnához - ha a GPS is úgy akarja... Mi mindenesetre "elnavigálódtunk" és szőlőtőkék közt, gyalog "vettük be" a kis kápolnát.


Hogy milyen kápolnák várnak még ezenkívül ránk a Szent György-hegyen, azt az alábbi nagyszerű videóból megtudjuk:

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Katavics Ilona 2022.09.04. - 22:02
Nagyon köszönöm, fel fogom keresni, csodálatos az oltár és a szószék, mikor lehet bejutni a kápolnába?
BLH 2022.09.04. - 22:59
Érdemes felkeresni, a nyitva tartást sajnos nem tudom, de biztosan utána lehet járni az egyházközségben.