Megizzadsz, de szeretni fogod, avagy egy tartalmas túra a Farkas-erdőben

Képgaléria megtekintése2022.09.05. - 01:00 | Büki László

Megizzadsz, de szeretni fogod, avagy egy tartalmas túra a Farkas-erdőben

Ha nem túl bonyolult és hosszú, ám mégis látnivalóban gazdag és kellemesen fárasztó túrára vágysz, akkor a Farkas-erdő a te tereped! A kb. 14 km-es táv jelentős része a Kéktúra mentén halad, minimális emelkedőkkel aszfalton, mindössze a kilátóhoz vezető út visz dimbes-dombos erdei úton. Közben banyafa, kápolna és gombaismereti tanösvény is kíséri utunkat. Mire célba érsz, megizzadsz, de szeretni fogod!

Igazi cipőkoptató túra a farkaserdei, bakancs nem kell hozzá, inkább egy kényelmes sportcipő vagy félszárú túracipő. A 84-es út 56-os kilométerkövénél bekanyarodva, párszáz métert autózva jutunk el az erdő parkolójához, onnan pedig indulhat az "aszfaltbetyárkodás". Ebben az időszakban sokan bejárnak kocsival is, lévén gombaszezon van - most épp vargányára mennek a népek az erdőben és a Csikászó-patak mentén, de kevés volt az eső, a termés is szegényesebb, a leleményes gombaszedők pedig már letarolták a terepet, tudtuk meg egy nénitől, akivel a kilátó előtt találkoztunk, kis kosarában valóban csak pár fej vargánya árválkodott.

De mi nem gombászni, hanem túrázni mentünk, leginkább egyik kedvenc kilátónkat, a már 4 évvel ezelőtt felfedezett Scherg Lőrinc-kilátót felkeresni. Scherg erdőmester elévülhetetlen érdeme az, hogy most a Farkas-erdőben barangolhatunk, döntő részese az erdőben kialakított gyertyános tölgyeseknek. A korábban kökénnyel, galagonyával, nyírrel és helyenként cserrel, tölggyel nagyrészt elkopárosodott óriási legelőterület helyén mintaszerűen kezelt gyertyános tölgyeseket telepített. Nemcsak a kilátó őrzi emlékét, hanem feleségével közös nyughelye is itt van az erdőben, egy általa ültetett tölgyes alatt.


Böröndy Lajos erdőmérnök, a káldi kerület vezetője, későbbi utódja így emlékezett rá:
"Azon a helyen fogja aludni örök álmait, amelyhez ifjú korának, munkásságának legkedvesebb emlékei fűződnek, azok a fák borulnak óvóan sírja fölé, amelyeket Ő ültetett, az Ő keze ápolt, gondozott és nevelt naggyá, s lombjuk suttogása fog őrködni síri álmai felett."

Ez bizony így is történt, az erdőmester nagyon szépen rendezett sírhelye szinte spirituális hatással bír, az erdőt ismerők és járók pedig olykor távolról, az úton elhaladva is biccentenek felé, ahogy tette ezt egy vargányázó, akivel a túrán találkoztam.

Nemcsak Scherg Lőrinc nevével, hanem a fent említett Böröndy Lajoséval, valamint Molnár Lászlóéval is találkozhatunk a túra során. Előbbivel a Banyafai kirándulóhelyen, egy emlékére állított kopjafa formájában. Böröndy Lajos Scherg Lőrinc mellett a tölgyes erdőgazdálkodás kiemelkedő személyisége és a farkaserdei erdészeti munkák szakmai irányítója volt 1919-től 1948-ig.


A Banyafai kirándulóhely

Vitéz nemes Molnár László repülőhadnagy pedig az Országos Kéktúráról leágazó kék▲ turistaút mentén, a káldiak által „Pilóta-domb" néven ismert területen halt légi harcban hősi halált 1944. augusztus 7-én. A Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érem tulajdonosa, aki haláláig a II. világháborúban a legtöbb magyar légi győzelmet aratta. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a hős pilóta emléke előtt tisztelegve állíttatta halálának helyszínén az emlékkeresztet. 

A kb. 6 kilométernyi aszfaltkoptatás után megérkezünk Hidegkútra, a 2017-ben épült Kisboldogasszony-kápolnához, ami egy szakrális hely, különleges dísze a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített, hű másolata. Az üvegablakokon Mária, Szent Imre és Szent Hubertus alakjai elevenednek meg.

Innét már csak 2 km a kilátó, amit erdei úton teszünk meg, egy ideig a Kéktúra nyomvonalán, majd a táblával jelölt ponttól a kék▲ turistaúton. Emelkedők és lejtők váltogatják egymást - itt találkozunk vitéz nemes Molnár László repülőhadnagy emlékére állított kereszttel -, majd 1 km "hullámzás" után felbukkan a kilátó, róla pedig a pompás panoráma, amiről bővebben itt írtunk!

Kellemes barangolást és végtagfáradtságot a Farkas-erdőben!


Kilátás a Scherg Lőrinc-kilátóból

Hogy mi látható még a Farkas-erdőben, azt ebben a cikkben nem írjuk le, mert egy előzőben már megtettük, ha érdekel, kattints érte ide

Kapcsolódó írásaink:

Kirándulástippek: banyafák is "utunkat állták" a káldi Farkas-erdőben

2018.09.20. - 07:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: banyafák is

Szeptember 19-én tettünk egy szúnyogoktól gazdagon kísért túrát az egyébként csodálatos káldi Farkas-erdőben. Számos érdeklődőt vonzanak itt az elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák („banyafák"), a „Thrézia-kút" és környéke, a Scherg Lőrinc-kilátó és a különböző tanösvények.

 

 

Túracipőt felhúzni! - Kilátók Vas megyében IV. rész

2018.09.20. - 00:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túracipőt felhúzni! - Kilátók Vas megyében IV. rész

Ismered Vas megye kilátóit? Biztosan lesz olyan, amiről még nem is hallottál! Most sorra vesszük őket, neked pedig nem marad más hátra, mint elővenni a túracipőt és felkeresni őket! A negyedik részben a káldi Scherg Lőrinc-kilátót mutatjuk be.

 

 


Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

2020.05.27. - 11:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

A Kéktúra útvonalán fekvő Farkas-erdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje a megye első védett helyi természeti értéke. Az erdő szívében helyezkedik el a 2017-ben épült Kisboldogasszony-kápolna, melynek különleges dísze a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített, hű másolata.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás