A Firenzei Dóm orgonaművésze először lép fel Magyarországon

2022.09.13. - 15:25 | vaskarika.hu

A Firenzei Dóm orgonaművésze először lép fel Magyarországon

A nemzetközi koncertélet elismert orgonaművésze, Daniele Dori érkezik Budapestre Mészáros Zsolt Máté orgonaművész‒zeneigazgató meghívására és ad koncertet szeptember 25-én a Belvárosi Főplébánia-templomban. Magyarországon elsőként hallhatja a közönség a Firenzei Dóm orgonaművészének játékát, aki játszott már Ferenc pápa előtt is, és aki ezúttal az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáját szólaltatja meg Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában.

A Siénában született Dori 2021 óta orgonistája a Firezei Dómnak és egyben vezetője a katedrális kórusának. Rendkívül aktív a koncertéletben, mintegy 200-szor lépett már fel Olaszországtól, Franciaországon át Svédországig, vagy Ciprusig a legnevesebb zenei fesztiválokon. Szólókarrierje mellett olyan legendás művészekkel játszott már együtt, mint Andea Bocelli, vagy Luca Benucci. 2015-ben Ferenc Pápa hivatalos látogatása során Firenzében élőben játszott a rádió által közvetített nemzetközi eseményen. Művészeti igazgatója az olaszországi Chiantiban évente megrendezett orgonafesztiválnak, művészei tevékenysége mellett zeneszerzőként is jegyzik.

„Régóta szeretetem volna megnyerni a programunkba Daniele Dorit és nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat és a hazai közönség megismerkedhet kiváló játékával. Igazi, hamisítatlan olasz életérzésre számíthatnak a koncertre látogatók, hiszen a műsor gerincét a 19-20. század ikonikus olasz orgonavirtuózainak és zeneszerzőinek művei alkotják, amelyek mellett a francia romantika jeles alkotóinak legnépszerűbb kompozíciói is elhangzanak majd csodálatos orgonánkon, amely az ország egyik legkiválóbbika." - ismertette a programot Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató, a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója, aki nemrég hatalmas sikerrel mutatkozott be Berlin után Philadelphiában is.


Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat. Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját, 2021-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. 2022-ben kiválasztották a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője.

Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig első Amerikai koncertjének keretében Philadelphiában mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában. 2018-tól a Kassai téri Szentlélek-templom orgonaművésze. 2021-től Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.

Daniele Dori hangversenye

2022. szeptember 25. Belvárosi Főplébánia-templom

Műsor:

- César Franck (1822-1890): a-moll korál prelűd, fúga és variáció, op. 18
- Giovanni Morandi (1777-1856): Elevazione in Sol Maggiore
- Marco Enrico Bossi (1861-1925): g-moll scherzo, op. 49, no. 2
- Redemption, op. 104, no. 5
- Lorenzo Perosi (1872-1956): Offertorio sopre il "Veni Creator Spiritus"
- Louis Vierne (1870-1937): Berceuse
- Alexandre Guilmant (1837-1911): 1. orgonaszonáta, op. 42 - Final

Jegyek ITT!

Új hozzászólás