Jön a disznó, és az arca mosolyog... - Szubjektív válogatás a Mediawave filmjeiből

2010.05.06. - 00:55 | Boros Ferenc

Jön a disznó, és az arca mosolyog... - Szubjektív válogatás a Mediawave filmjeiből

Böllérpárbaj, bekattant irodalom tanárnő, boldogságot kergető szlovákiai fiatalok, gondolatébresztő és szórakoztató képsorok, mindez a szombathelyi Mediawave filmes felhozatalában. A következő alkotásokat a szubjektív kiválasztás sodorta az utamba.

Kovács Kristóf - Malaccal teljes (dokumentumfilm) 57 perc

„Jön a disznó és az arca mosolyog, nem sejtheti még, hogy ki vagyok
Hol a pisztolyom, szablyám, késem, mondd, hova tettem a turmixgépem?
Üldözöm a disznót, kiontom a vérét, darabokra tépem, lerúgom a térdét,
Holnapra kolbászt akarok, legyenek a tálon zsíros falatok!"

Böllérrap 57 percben. Főhősünk Balogh Lajos, Vajszó egyik leglelkesebb polgára, aki egy szép napon úgy dönt, - miután elveszíti a cigány önkormányzati választásokat, - az idei nemzetközi böllérversenyen az ormánsági ízeknek is meg kell mérettetniük. Mint egy klasszikus akciófilm, úgy építkezik ez a jól összerakott, mindez ízében édes dokumentumfilm. Egy fejben megszületett terv, a megvalósításhoz szükséges legjobb emberek összetoborzása, közös egyenruha, kiosztott részfeladatok, és már kezdődhet is a megvalósítás. A malaccal teljes című dokumentumfilm a nem épp idilli környezetben is képest diadalt aratni. Hisz hőseinek célja van. A kisember küzdeni akarása, végső sikere jelenik meg, amolyan amerikai álom módjára, csak ormánsági kiadásban.


Ha lemaradtál az alkotásról, a teljes dokumentumfilm itt megtekinthető :

http://film.indavideo.hu/video/f_malaccal_teljes

Jean-Paul Lilienfeld - A szoknya napja (nagyjátékfilm) 88 perc

Mindenkinek van egy tűréshatára. Amikor elszakad az a bizonyos cérna, és nem tudsz uralkodni a tetteiden. Csak egy rossz pillanat, és máris megtörténik. Aztán szeretnéd jó irányba terelni, de a hullám elragad és végigsöpör tetteiden. Egy francia külvárosi állami iskolában járunk, ahova különböző nemzetiségű, vallású gyerekek járnak. Egy olvasztótégely, ahol napjaink nihilizmusban tengődő fiataljai minden nap azzal szórakoznak, hogy terrorizálják az irodalomtanárnőt. A hirtelen szóváltásban előkerül egy fegyver, melyet a tanárnő ragad magához. Kegyetlenül brutális óra veszi kezdetét, melyen terítékre kerül Moliere-n kívül, a rasszizmus, az előítélet, a félelem, a megalázottság és az erőszak témaköre is. Akinél a fegyver, annál a hatalom. Fordulatos és megdöbbentő film, kemény társadalomkritikába oltott tömeglélektani kamaradráma, amely egyben a felnövekvő generáció tagjainak súlyos drámája is.

Isabella Adjini főszereplésével egy igazán izgalmas alkotást láthatunk. Ismétlés: Május 7. péntek 17:00


Viktor Csudai - Nagy tisztelet (nagyjátékfilm) 78 perc

Csehországból érkező vígjáték. Csudai Viktor életszerű mozaikokból összegyúrt színes, kaleidoszkóp filmben ábrázolja Szlovákia legnagyobb lakótelepének, a pozsonyi Petržalka városrésznek néhány lakóját és azok kiragadott pillanatnyi életképét. Boldogságkereső fiatalok és idősek, szlovákok és magyarok, heterók és homokosok, nihilizmus, erőszak, csajok, elszívott anyag, félresikerült éjszakák. Könnyed történetvezetés és dialógusok, szórakoztató poénok, mindez egy szerelmi szoci-komédia a betondzsungel mélyén.

Urszula Antoniak - Semmit magamról (nagyjátékfilm) 85 perc

Hátizsákban cipelt otthon, végtelen országút, kilátástalanság, a civil világból való kirekesztettség. Mikor reggel a köd ellepi a sátrad indulnod kell. Hogy merre, azt még magad sem tudod. A történet egy fiatal nő, és egy magányosan éldegélő, idősebb férfi kapcsolatát meséli el, akik üzletet kötnek: a nő a ház körüli munkáért cserébe élelmet kap. Csak egy kikötésük van: semmilyen szinten nem avathatják vagy engedhetik be tovább a másikat magánéletükbe. A nyugalom szigetén a világtól elzárva két ember egymásra utalva, hatalmas kőfalat húz önmaga elé. Kérdések, ki nem mondott válaszok, őrült magány, és a halálon átívelő szerelem. A boldogság pedig akkor igazi, ha meg van osztva másokkal is.

M.Tóth Géza -Mama (kisjátékfilm) 9 perc

M.Tóth Géza ismét egy gyöngyszemmel lepett meg minket. Török Illyés Orsolya egy mosolygós háziasszonyt alakít, aki felmegy a tetőtérre, és kiteregeti a szennyest. Mindezt úgy, hogy a valóságot igazítja a ruhákhoz: egy nadrág kiteregetve, majd egy rántás a kötélen, és az, a rajta lógó ruhákkal, meg a háttérépítményekkel együtt imbolyogva odébb csúszik. A ruhák a lepedők, törülközők tökéletesen belepasszolnak a háttér szabadon hagyott réseibe, összetapadnak, beolvadnak a város képződményeibe és nem is engedik szabadon többé egymást. Ám van még egy hely a szárítókötélen, ide egy piros kisbabaruha kerül, mely nem illeszkedik a képben, felrúgva az összeolvadt „városruha" falat. Ez nem az a világ... Kezdődhet minden előröl...

Ha lemaradtál az alkotásról, a teljes kisfilm, itt megtekinthető:

Alexandra Monro-Sheila Menon - Nincs kiút (kisjátékfilm) 7 perc

Képzeljük el Londont a hadsereg teljes felügyelete alatt. Képzeljük el, hogy csak úgy juthatunk el az iskolába, a munkahelyünkre, a barátainkhoz vagy akár a kórházba, ha keresztülvergődünk az ellenőrzési pontokon. Minden egy véletlen balesettel kezdődött. Itt érezzük igazán, hogy az élet csupán egy villanás a végtelen mocsokkal teli világban. Nem tudjuk, hogy kinek mennyi adatik, és hogy kik ítélkeznek az emberi élet felett. Egy jól induló poszt apokaliptikus alkotás, mely ahelyett, hogy végigvinné a történetet képekben, feliratokkal próbál az emberi érzelmekre hatni.

Ismétlés: május 7. 21:00


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

gábor 2010.05.06. - 12:33
Ezt a malacos filmet régebben láttam egy másik fesztiválon! De érdemes megnézni, akár moziban, akár itt a neten, hisz nagyon szórakoztató!