Természetfotózás: az uráli bagoly

2022.09.24. - 13:00 | Misel - Fotók: Farkas László

Természetfotózás: az uráli bagoly

Naphosszat a faágakon ücsörögnek, szüleik az első szárnypróbálgatásaikig etetik őket, a potenciális veszélyt jelentő betolakodókkal szemben pedig meglehetősen agresszíven lépnek fel. Természetfotós sorozatunk Farkas László fotós kameráján keresztül viszi az állatvilághoz közelebb olvasóinkat. Sorozatunkat az uráli bagollyal nyitjuk!

Természetfotózás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak az egyik legizgalmasabb, de talán a legegészségesebb hobbi is. Télen, nyáron erdőt, mezőt járni, túracipőben kaptatni hegynek fel, dombnak le, cipelve a nehéz fotós felszerelést, hasalni vízmosásban és csalitosban - néha órákig, napokig - míg végre lencsevégre sikerül kapni valamit. Általában olyan emberek kedvtelése, szenvedélye ez, akik nemcsak a jó levegőn való testmozgást szeretik, de rajongói a természetnek, az élővilágnak is. Hazánk igazán bővelkedik szépségekben, csodás tájai minden évszakban bőven kínálnak látnivalót. Ha pedig a fotózást is kedveli az illető, abban a szerencsében is része lehet, hogy megörökítheti mindezt. Farkas László, lapunk új munkatársa is, ha csak teheti, szívesen cseréli fel a paragrafusok száraz világát, és tölti szabadidejét efféle elfoglaltsággal. Ígérete szerint olvasóinknak is rendre megoszt néhányat felvételei közül. Első alkalommal egy nappal ritkán látható madarat mutat meg, az uráli baglyot. A képek keletkezéséről a következőket mesélte:


"Bükk. Az egyik legkedvesebb úti célom, barangolóhelyem annak ellenére, hogy máshol nem tapasztalható nehézségekkel szembesül az amatőr természetfotós, ha arrafelé szeretne valamit lencsevégre kapni. Ezek a nehézségek fakadnak egyrészt a terület őserdő jellegéből, a sűrű aljnövényzetből, a változatos és nehezen járható terepviszonyokból, és abból a tényből, hogy mióta a farkas megjelent, a vadak megfogyatkoztak. Ezt az uráli baglyot a Bükkben, egy őszi délutánon sikerült lefényképezni, ahogy blazírt nyugalommal méregetett. Már eltettem a fényképezőt a hátizsákba, úton voltam vissza a szállásomra, Jávorkútra. Az erdei úton, előttem 60 méterre, két erdőjáró turista elment a hatalmas bagoly alatt, anélkül, hogy észrevették volna, vagy a madarat kizökkentették volna a nyugalmából. Mikor megláttam, sokkot kaptam. Elkezdtem becézgetni: de gyönyörű vagy, kérlek, ne menj el addig, amíg elő nem veszem a gépem a táskából, kérlek! Elkezdtük egymást hipnotizálni, miközben egy örökkévalóságnak tűnő 10 másodperc alatt előkapartam a fényképezőgépet. A becézgetésemet szórakoztatónak találhatta, mert hagyta, hogy 6-7 képet lőjek róla. Egyszer csak a fejét hátrafordította, amolyan bagoly módra, majd úgy döntött, hogy elrepül.

Pont felém kezdett szállni, hangtalanul siklott be az erdőbe fejem felett alig 3 méterrel. Itthon utána olvastam a fajnak, és feljegyezték, hogy költési időben könnyen megtámadja az embert, és akár még meg is vakítja, ha véletlenül közel megy a fiókákat rejtő odúhoz. Jó tudni. Legközelebb, ha találkozunk, hasra fekszem a földön, nehogy az arcomhoz férjen. Persze, csak miután lefényképeztem."


Uráli bagoly. Az uráli bagoly (Strix uralensis) egy nagytermetű, éjjeli aktivitású bagolyfaj. A bagolyalakúak (Strigiformes) rendjében, a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó madárfaj. A hideg- és mérsékelt égövi Eurázsiában él Szahalintól és Japántól Skandináviáig és a Kárpát-medencéig. Elterjedt faj a Kárpátok bükköseiben és fenyveseiben. Magyarországon főként a Zempléni-hegység bükköseiben fészkel rendszeresen, de olykor az Északi-középhegység más erdeiben is költ. A hazai fészkelőállománya körülbelül 160-260 párra tehető (2008-2012). Megjelenése a macskabagolyéra emlékeztet, de annál nagyobb, bár az uhunál kisebb. Tollazata sápadt szürkésbarna, a hátán feltűnő sötét mintával. Feje kerek, arca szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű, szeme fekete. Tollfülei nincsenek. Keresztcsíkozott farka hosszú ékben végződik. Szárnyvégei kerekítettek. Röpte erőteljes, kissé az egerészölyvére emlékeztet. Hossza: 50-59 cm, szárnyfesztávolsága: hím 115 cm, tojó 125 cm. Testtömeg: hím 540-730 g, tojó 720-1200 g. Éjjeli ragadozó, tevékenységeinek csúcsa szürkületkor, vagy hajnalban észlelhető. Táplálékának nagy százalékát kisebb emlősök teszik ki. Főleg rágcsálókat, de ritkábban zsákmányul ejt fiatal vadnyulakat is. Néha madarakkal is táplálkozik, elégtelen préda esetén hüllőkkel, kétéltűekkel. Nagyobb faodvakban vagy ragadozómadarak elhagyott fészkein költ, és nagyméretű mesterséges fészekodvakban is megtelepíthető. Rendszerint két tojást rak, a fiókák 27-34 nap után kelnek ki, mely idő alatt kizárólag a tojó kotlik rajtuk. Kb. 4 hét után elhagyják a fészket, de ilyenkor még röpképtelenek. Az uráli bagoly erős védelmező, és agresszíven támad, ha fészkéhez vagy fiókájához ember közelít, erőteljes karmaival könnyen megvakíthat egy embert.

Új hozzászólás