Pi élete a Dunán – 10 érdekesség a 10 éves filmről

2022.09.30. - 07:00 | vaskarika.hu

Pi élete a Dunán – 10 érdekesség a 10 éves filmről

Idén 10 éve jelent meg a Pi élete című kalandfilm, amely magával ragadó történetével színesíti a Duna pénteki, tematikus estéit. A szeptember 30-án, pénteken 20:45-től kezdődő alkotásról összegyűjtöttünk néhány olyan tényt, amelyek még érdekesebbé tehetik a filmélményt.

"Fontos, hogy megfelelően zárjuk le a dolgokat az életben. Csak így lehet véget vetni valaminek. Különben bennünk rekednek szavak, amelyeket ki kellett volna mondanunk, de nem mondtunk ki, s a szívünket megbánás tölti el."

A Pi élete egyértelműen, a hit, a küzdelem, a remény és az életigenlés filmje. Nagyvászonra álmodott moziélmény Pi és Richard Parker története, Ang Lee (Tigris és sárkány, Túl a barátságon) rendezésében. Ráadásul az általunk nem szeretett 3D itt jelenleg nem "parasztvakításra" szolgál, hanem valódi értelmet nyer. Minket is beszippant a fantasztikus látványvilág, a nagy kékség végtelensége, és átélhető közelségbe kerül az a bizonyos gyomorforgató hullámzás. Megdöbbentő, megható befejezést kapunk, melynek szimbolikáját akkor is értjük, ha nem rágnánk a szánkban. Egyedülálló, csöppet sem mindennapi, mély mondanivalót magában hordozó műremek a Pi élete, egy igazi mese a mesélésről. /Boros Ferenc/


10 érdekesség a 10 éves filmről:

1. A film alapjául szolgáló Yann Martel-regényt negyvenkét nyelvre fordították le és több mint hétmillió példányban adták el világszerte.

2. A kalandos történet összesen három kontinensen és két óceánon játszódik.

3. A rendező a hitelesség érdekében meghallgatta egy valódi hajótörést szenvedett túlélő történetét.

4. A főszerepet játszó Suraj Sharma nem jelentkezett a meghallgatásra, csak testvérét kísérte el, amikor felfedezték.

5. Eredetileg Tobey Maguire is játszott volna a filmben, de túl híresnek találta a rendező egy kis szerephez, ezért végül egy kevésbé ismert angol színészt választott ki az író karakterének.

6. Valódi bengáli tigrisekről mintázták a digitálisan megjelenített példányt, hogy az minél valósághűbb legyen.

7. A főszereplő tigrist tévedésből hívják Richard Parkernek: a papírjain felcserélték az állat és befogója nevét.

8. Az óceánon játszódó jelenetek főként beltéri helyszíneken készültek.

9. A hiteles vízábrázoláshoz a világ legnagyobb hullámtartályát építették meg a filmesek.

10. Pi összesen 227 napig hánykolódott a lélekvesztőben, ami nem véletlen: huszonkettőt elosztva héttel valójában egy jó közelítést kapunk a pi szám értékéhez.

A Duna egész hétvégére könnyed kikapcsolódást ígér: szombatonként családi mozikkal készül, vasárnaponként filmkülönlegességekkel várja a nézőit. Részletek a Médiaklikken, a Műsorújság menüpontban!

 

Kapcsolódó írásunk:

Kötelezők a vászonról - 2012 kihagyhatatlan filmjei II. rész

2013.01.21. - 10:00 | Boros Ferenc

Kötelezők a vászonról - 2012 kihagyhatatlan filmjei II. rész

A tavalyi év legjobb filmalkotásait gyűjtöttük egy csokorba. Oscar-nyertes alkotásokkal indult az év eleje, aztán némi nyári szünetes blockbuster, számos sorszámozott film után az év vége ismét remek csemegéket tartogatott. Egy helyettesítő tanár, egy tetkós csaj, két zsaru, egy újratöltött kém, egy CGI tigris, és egy cserkészcsapat mellett számos kritikai és közönségmegosztó alkotás is szerepel az idei szubjektív listánkon. Érdemes tehát rávetődni az alkotásokra, és kellő mértékkel fogyasztani a lemaradást, mert az idei év is tartogat csemegéket!

Új hozzászólás