MEDIAWAVE csúcsüzem - hétvégi programok

2010.05.07. - 01:40 | vaskarika.hu

MEDIAWAVE csúcsüzem - hétvégi programok

Helyszín: Szombathely, Sárvár

Dátum: 2010.05.07 - 09.

MEDIAWAVE zárókoncertek, Dolhai Attila és Hindi Fatima dalestje, Road-lizás a SIC-ben, zsánerzenekarok Sárváron, Blues Jam a Malomban, Civil Börze a Fő téren, divatshow a Palaceban - aki ebből nem tud választani, az terelgessen hangyákat a képernyőn!

Május 7.

Bloom-ház

16:00 JUBILEUMI IRODALMI PROGRAMOK

A 20 éves évforduló alkalmából a MEDIAWAVEhez szorosabban kötődő, irodalommal foglalkozó barátainkat arra kértük, hogy ezen alkalomra készítsenek, illetve vegyék elő korábbi megemlékező szövegeiket, alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket, emlékképeiket a fesztiválról avagy saját köteteikből válasszanak az alkalomhoz illő írásokat. A jubileumi eseményen felolvasnak: Tolnai Ottó, Parti Nagy Lajos, Kőrösi Zoltán, Balázs Attila, Lábass Endre, Bošco Krstič, Villányi László, Jász Attila, Varga Mátyás, Danyi Zoltán írók és költők.

AGORA - Savaria Filmszínház / Cinema

17.00 - FILMFESZTIVÁLOK BEMUTATKOZÁSA

Válogatás a BuSho Filmfesztivál és az élet-Reklám filmjeiből

Fő tér

17:00 - Voler Mouche

Francia név, angol szövegek, fiatal szombathelyi zenészek egy soproni énekesnővel a fronton. Impressziókra épülő trip hopos, bossa novás könnyed tánczene, feltörekvőkkel indítunk egy tartalmas este kezdetén.


18:30 - LADI6 (NZL) neo soul

Ladi6 Új-Zéland első számú neo soul énekesnője, Gil Scott-Heron tavaszi európai turnéjának állandó kísérője. Energikus előadásmódjáról, mélyről jövő, magasztos énekhangjáról, és célzatos szövegeiről ismert.

20:00 - ANIMA SOUND SYSTEM electro

Nagy "lokálpatriót" lemezbemutató, sok újdonsággal, sok "visszakanyarral" és egy speciális zenei együttműködéssel! Az 1993-ban alapított Anima Sound System vitathatatlanul az ország legismertebb és „legúttörőbb" elektronikus zenekara. A Prieger testvérpár által alapított együttes Magyarországon az elsők között emelte be zenéjébe a dub- , dancehall- és drum and bass-elemeket. Mindezeket egyedülálló módon ötvözte a magyar , roma és zsidó népzenei hagyománnyal, túlzás nélkül forradalmian új hangzást és zenei gondolkodásmódot teremtve. 17 év után néhány hét múlva napvilágot lát a 10. Anima lemez. A régi szerzőtrióval, sok elektronikával, ismét magyar szövegekkel és az új énekesnővel Prieger Fannival, aki már tíz évvel ezelőtt is énekelt Anima slágert a „Tekerd-et"!

21:30 GIL SCOTT-HERON (USA) soul - funk

A jubileumi fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt koncertjét ajándékozzuk oda régi és új közönségünknek, reméljük a jó idő is mellénk áll. A rapzene keresztapjaként tisztelt előadó első magyarországi fellépése!

Gil Scott-Heron 1949-ben született afroamerikai költő, énekes, zongorista, a hatvanas-hetvenes évek öntudatos fekete zenészei közül az egyik legnagyobb hatású előadó. A hatvanas évek forrongó Amerikája érlelte meg erősen társadalomkritikus hozzáállását, már 1970-benmegjelent első albumán is kemény média- és fogyasztói társadalomkritikát fogalmaz meg. További zenei pályafutását örökre meghatározta Brian Jacksonnal való közös munkája, a jazz, blues és soul zene fúziójával kísérleteztek, a lírai tartalom pedig az akkori társadalmi és politikai kérdésekhez kapcsolódva jelent meg - dühösen szövegelve és a Scott-Heron-i karizmatikus, soul-os énekstílusokban egyaránt. Ezek az albumok befolyásolták és segítették az olyan későbbi zenei műfajok létrejöttét, mint a hip hop és a neo soul. Tizenhat év hallgatás után idén újra az érdeklődés középpontjába került, "I'm New Here" című albumát a legendás, független cég, az XL Recordings (Radiohead, The White Stripes, Bassement Jaxx, Sigur Rós, Beck, The Prodigy) gondozásában jelenteti meg. A cég alapítója és tulajdonosa, Richard Russell maga irányította a készülő anyag munkálatait, melyet már megjelenése előtt az új évtized egyik legnagyobb hatású albumaként üdvözölt a sajtó.

AGORA-Művelődési és Sportház

19:00 - Dolhai Attila élőzenekaros koncertje

A tavaszi turné következő állomása Szombathely. A helyi közönség a tavalyi év során tavasszal láthatta az Oltári Srácokban Matthew szerepében, és ősszel egy musical gála részvevőjeként, és most itt a várva várt önálló zenekaros KONCERT. A közel két órás műsoron hallgatók lesznek musical dalok, saját szerzemények, hazai, illetve külföldi feldolgozások.

Belépő: 2800 Ft / 3300 Ft

Jegyek elővételben válthatók az AGORA-Jegyirodában (Szombathely, Belsikátor 1., Tel.: 94/511-266)

SIC

18:00 - Road koncert Oladon!

Május 7-én, pénteken ismét városunkba érkezik napjaink egyik legnépszerűbb rock zenekara, a Road. A bandát alig egy hónapja választották meg az év zenekarának a X. Arany Nyíl rock gálán, ráadásként Molnár Mátét az év basszusgitárosának szavazta meg a közönség. Nemrég jelent meg az ötödik születésnapot megünneplő Heves megye lordjai című dvd is, tehát a fiúk körül zajlanak az események, a SIC deszkáin is minden bizonnyal egy pörgő, lendületes rock& road showt mutat be a zenekar.

A hangulat kellő megalapozásáról két egyre ismertebb és népszerűbb banda, a Holtidő és a Problems gondoskodik.

Kapunyitás már este 6-kor, a belépő 1500.- Ft.

http://www.road.hu
http://www.problemsmusic.com
http://www.holtido.hu

Malom Söröző

20.00 - Blues Jam

Savaria Filmszínház / Cinema - Aula - MEDIAWAVE

23:30 THE QUALITONS beat - afrobeat

Magyar beat és amerikai r&b, ritmusalapú easy és kemény afrobeat. A hatvanas-hetvenes évek csodálatos tánczenei-relikviáit élesztik fel olyan új köntösben, amely egyszerre eredeti, ám mégis teljesen más.

01:00 KANADA KÁOSZ dj

Kanada Káosz az egyik legeredetibb lemezlovas a széles underground-földön, szégyentelen diszkót, lüktető funkot éppúgy kever, mint szélsebes szvingeket vagy a hetvenes évek nagyjait. A lényeg: tánc legyen, és mulatság.

SZIMFÓNIA KÁVÉZÓ

00.00 - Szimfónia sessions

Szombathely bársonnyal bélelt titkos ékköve a kávézó, melyet mostanában hangos hegedű és trombitaszó feszít szét, pörög a derbuka és a nagydob, még szerencse, hogy a szárnyaló muzsikát biztos ütemek tartják egyben. Dj Vidaotone és barátai a Mediawave utolsó estéin szeretettel várják a fesztiválozókat közös esti zenélésre mulatozásra...

Részletek...

Május 8. szombat

AGORA-Gyermekek Háza

9.00-11.00 - Cserebere klub

9.00-12.00 - Kreatív műhelyek - „Kézműves kuckó"

Egyszerű és nagyszerű növények - szalmadíszek készítése
A programon való részvétel ingyenes!
TUDÁSTARISZNYA projekt

Részletek...

Fő tér - MEDIAWAVE

Civil Börze a Fő téren

2010. május 8-án szombaton 9.00-16.00 óráig lesz a Civil Börze a Fő téren. A Fekete István Állatvédő Egyesület is ott lesz és lesznek velünk gazdira váró kutyák és cicák.Várjuk a gazdijelölteket vagy akik meg szeretnének ismerkedni az egyesület munkájával.

16:00 APNOE ethno rock

2009-ben talált egymásra a zenekar és Mesics György „Mesó", aki tizenöt éve különböző táncházas népzenekarok oszlopos tagja, prímása. A nótákat az óta hamisítatlan népi hegedű, és egy férfi énekhang gazdagítja, sajátos karaktert adva a banda egyéni, magyar népi muzsikák feldolgozásából, újragondolásából eredő stílusának, ahol az elektromos hangszerek hangzásban népzenei irányt vesznek, a népi hangszerek pedig rockosabban szólalnak meg.

17:30 FÓKATELEP ethno rock

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult Korai Öröm tagok rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult.

19:00 FM ZERO ethno fusion

Instrumentális témákban utazó fiatal, „hazai „formáció. A stílusok közt bátran kalandozó csapat ethno, folk, blues, funky egyvelege nagyszerű fesztiválhangulatot teremt, reméljük, fellépésüket egy különleges együttműködés fogja majd koronázni.

20:30 NAKED VIBRATIONS (AUT) reggae

A roots reggae-dub stílust követő fiatal ausztriai zenekar egy letisztult és konkrétan körvonalazott irányvonalon alkot, és teszi mindezt kitűnő minőségben. "A Naked Vibrations a mi közegünk, de nyitott más művészek, művészetek és kultúrák számára is - állandó mozgásban van, hogy minél többféleképpen fejezhessük ki önmagunkat. A béke és szeretet üzenetét hordozza. Szeretnénk megszabadítani az embereket a tulajdon terhétől, az egyetlen út a boldogsághoz önmagunkban rejlik."

MMIK színházterem

19:30 - Angyali Töredék - Hindi Fatima koncertje

Jegyár 1800Ft; ill. Diák és nyugdíjas 900FT

Palace Café

21:00 - Spring Fashion Show

Savaria Filmszínház - MEDIAWAVE

13:00 - PASSPORT CONTROL WORKSHOP BEMUTATÓ

A Passport Control 18. workshop-sorozat záróeseményén a filmes és fotós szekció mutatja be a 9 napos közös munka során elkészült alkotásokat, amelyek az "Együtt feketén-fehéren" projekt témaköréhez kapcsolódnak.

19:30 FILMFESZTIVÁL ZÁRÓ - DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG / CLOSING CEREMONY

A 20. MEDIAWAVE Nemzetközi Film ésZenei Fesztivál nemzetközi filmversenyének eredményhirdetése.

21:00 JABE RAKS - SZERÁJ

A fesztiválzáró és a BaBa ZuLa koncertje között a Jabe Raks, szombathelyi hastánccsoport mutatja be új darabját az aulában.

21:30 BABA ZULA (TUR) oriental dub

Isztanbul kultikus zenekara több év várakozás és hosszas előkészítő munkát követően végre hazánkba érkezik! A fesztivál zárónapjának fő produkciója!

Az 1996-ban Isztanbulban alapított BaBa Zula zenekar mindent megtesz azért, hogy egyedi koncertélményben részesítse rajongóit. Rituálék hangulatához hasonlatos előadásaikon különböző művészeti ágak egyvelege jelenik meg: fellépéseiken gyakran szerepelnek hastáncosok, bonyolult jelmezek, jelen van a költészet, a színház és az élő animáció is, melyek egybegyúrva felejthetetlen audiovizuális élményt nyújtanak a hallgatóknak. A BaBa ZuLa a keleti hangszereket, darbukát, elektromos saz-t és kanalakat keveri elektronikával és modern hangzással, amit maguk úgy neveznek: Oriental Dub. Annak ellenére, hogy általában az embereknek egy konkrét zenei stílus ugrik be (a dub), ha ezt a kifejezést hallják, a BaBa ZuLa zenéje bizonyos értelemben voltaképpen olyan rock 'n' roll, amit a nyugati világ nem hallott a hatvanas évek rock eposzai óta.

23:30 KINGALITA & THE TURO RUDI GYPSY BAND (HUN-TUR-SLO-RU) ethno

Ilyen zenekarnévvel nem nehéz bekerülni erre a fesztiválra. Persze nem csak ezért döntöttünk melletük, az ő feladatuk lesz, hogy záróbulinkat felpörgessék.

Kingalita Amszterdamban élő magyar énekesnő. Sokféle zene - cigány, magyar, balkáni, távol-keleti - keveredik vérében, hisz családfája szerteszét ágazik a világban. Első zenekara 2005-ben alakult Amszterdamban. Az egyszerű zenei formáció fellépései (gitár, hegedű, brácsa) hamarosan kult eseménynek számítottak a helyi zenei életben. De Kingalita úgy döntött, feljebb lép egy szinttel. 2009-ben megalapította új zenekarát, a Túró Rudi Gypsy Band-et. A zenekart energikus és karizmatikus előadásai, lendületes cigány-keleti- balkán muzsikája és Kingalita átható énekhangja pillanatok alatt népszerűvé tették.

01:00 PENGUIN SOUND SYSTEM dj

Dj Zöld aka Penguin Sound System 1978-óta gyűjt lemezeket és lemezgyűjtőből vált dj-vé a 90-es évek elején, amikor a partkultúra kialakult hazánkban. Szenvedéllyel teli, sajátos, eklektikus stílusát sokan kedvelik, szettjeibe előszeretettel csempész magyar lemezekből részleteket, dalokat, ezáltal sajátos íze van előadásainak. Tavalyi fesztiválunkhoz hasonlóan idén is Zöld zárja a programot, de hát egy házi dj-nek mindig vannak kötelezettségei.

SZIMFÓNIA KÁVÉZÓ

00.00 - Szimfónia sessions

Szombathely bársonnyal bélelt titkos ékköve a kávézó, melyet mostanában hangos hegedű és trombitaszó feszít szét, pörög a derbuka és a nagydob, még szerencse, hogy a szárnyaló muzsikát biztos ütemek tartják egyben. Dj Vidaotone és barátai a Mediawave utolsó estéin szeretettel várják a fesztiválozókat közös esti zenélésre mulatozásra...

Részletek...

Sárvár, Nádasdy-vár

18:00 - Kormorán, Lord, Varga Miklós, Rith

Az Átjáró 3-ból ismert Rith, a Kormorán, a Lord és Varga Miklós lesznek a fellépői annak a koncertnek, amelyet a győzelem napja tiszteletére szervez a Barankovics Alapítvány. A program május 8-án 18 órakor kezdődik a Nádasdy-vár udvarán és ingyenes.

Részletek...

Május 9., vasárnap

Sárvár

11:00 - Heinz Gohlke (Ausztria) - festőművész kiállítása

A kiállítás 2010. május 9. 11:00-kor nyílik Sárváron, a Nádasdy-vár, Galeria Arcis kiállítótermében,
megnyitja: Heinz Gohlke és Markó Péter
a kiállítás címe: Négy évtized festményeiből - optikai hozzájárulás a 21. századi festészet felgyorsításához

Heinz Gohlke

Heinz Gohlke 1953-ban született Bécsben. Festészeti tanulmányai befejezése (1974-1979) után mint szabadfoglalkozású művész tevékenykedik Dél-Burgenlandban. 1971 óta 40 egyéni kiállítása volt. Művei megtalálhatók többek között a bécsi Albertina, a párizsi Centre Pompidou, a New York-i Särge Sarbarsky gyűjte-ményekben.

„Megismertem, hogy mit lehet egy ecset-vagy tollvonással vagy szénnel kifejezni, hogyan alakítanak, változtatnak meg egy felületet. Felismertem, mi okoz feszültséget, mit igényelnek a színek, mi a lényegük, hogyan lehet alkalmazni azokat, és miről beszélnek, mi a papír, mit okoz az alapozás, mit jelent a forma, hogyan adhatnak a különböző festészeti eszközök ugyanannak a színnek egy másik karaktert, és, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy az álom, a teremtő forma segítségével valósággá váljon".

(Heinz Gohlke)

megtekinthető: 2010. június 1-ig hétköznap 10-17 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Új hozzászólás