Volt egyszer egy énekes - Hogy a szó tisztasága örökre megmaradjon

2022.10.13. - 09:30 | Levy

Volt egyszer egy énekes - Hogy a szó tisztasága örökre megmaradjon

Meckynek is el kellett mennie, el- és otthagyva azt az egyetlen rockegyüttest, amely túlélt mindeneket, olyan külföldi együtteseket is, mint a Pink Floyd vagy a Genesis, és a rockzene rendszerét produkáló Yes. Ő volt az Énekes, akinek hangja most is sokak fülében zeng, és aki világgá kiáltotta Sülyi Péter igazságait, a küldetést, amely az Emberhez szólt. Politika- és drogmentesen döngette az emberi elme, a gondolkodás kapuit, zörgetett, üzent, kiabált és énekelt, hogy a szó tisztasága örökre megmaradjon.

Talán mostanra, 6o éves koromra jutottam el oda, hogy kezd fülembe mászni az operaénekesek hangja is, kezdem megkedvelni ezt az éneklési stílust. Amúgy - bár én is énekkari tag voltam gyermekkoromban - az énekesek hangja sosem tartozott a kedvenc zenei hangzások közé olyan hangszerek mellett, mint az orgona, elektromos gitár, hegedű, szintetizátor. Ugyanakkor én, magam szinte mindig énekelek, időnként olyan énekesek hangjait imitálva, akik szinte első hallásra kedvüket lelték nálam: David Byron, Ozzy Osbourne, Robert Plant, Jon Andreson és az egyetlen magyar, Kóbor János, a minden omegás Meckyje.

Uriah Heep: Wonderworld - 4:34

Black Sabbath: Gypsy - 5:11

Led Zeppelin: How many more times - 8:29

Yes: Madrigal - 2:19

Meckynek is el kellett mennie, el- és otthagyva azt az egyetlen rockegyüttest, amely túlélt mindeneket, olyan külföldi együtteseket is, mint a Pink Floyd vagy a Genesis, és a rockzene rendszerét produkáló Yes. Az Omega - ez a legenda, melynek szócsöve mindvégig Kóbor János volt. Ő volt az Énekes, akinek hangja most is sokak fülében zeng, és aki világgá kiáltotta Sülyi Péter igazságait, a küldetést, amely az Emberhez szólt. Politika- és drogmentesen döngette az emberi elme, a gondolkodás kapuit, zörgetett, üzent, kiabált és énekelt, hogy a szó tisztasága örökre megmaradjon.

LET IT ROCK - OMEGA  olaj-farost, 33 x 66 cm, Bihari Andrea festménye

Omega: Hűtlen barátok - 5:07

Meckyvel életem során 3 alkalommal találkoztam. Először egyik siófoki koncertjük alkalmával, 1986-ban. A szabadtéri színpad kulisszái mögé másztam be sikeresen, és osonva közelítettem meg az énekest, amint egy hokedlin ült - merthogy épp énektelen zenerészt adott elő az Omega (talán Benkő és Molnár közös produkcióját). Próbáltam szóra bírni, de elküldött, mivel begörcsölt lábait masszírozta. A következő alkalom Székesfehérváron várt rám, 2005-ben. Az ottani koncertjük előtt várakoztak egy szobában, szépen, sorban, egymás mellett ülve, az 5 zenész - mint jógyerekek az iskolában. Ott adtam át Meckynek (is) annak a festményemnek reprodukcióját, melyet egy mohácsi fogorvos rendelt 50 éves születésnapjára: „Üzenet az álmokon túlról" címmel.

ÜZENET AZ ÁLMOKON TÚLRÓL  olaj-fatábla, 80 x 120 cm, 2005.

Omega: Az üzenet - 4:50

A harmadik találkozásom viszont már bensőségesebb volt. Fonyódon, a Feng Shui Galéria csinos és kedves vezetőnője fogadta egy zenés estre Kóbort. A ház emeleti szobájában beszélgetett Mecky a vendéglátókkal, amikor Yndával és 11 éves kisfiammal beléptünk hozzájuk. Mecky egyből hatalmas kezébe kapta a fiú jobb kezét, Dani mellét dagasztó örömére. Pár szó volt akkor, ott, aztán lent, a kiállítóterem előadói részében csendültek fel a közismert, és ritkán sugárzott Omega-dalok, melyek közt hallhattuk az énekes történeteit (pl. hogy csak egyszer volt életében kórházban, azt is tévedésből tette, vagy, hogy sohasem mosott hajat) és az akkor már eltelt Omega-évekről szóló epizódokat, mindet egy-egy zeneszámmal illusztrálva. Koncerteken, előadásokon az Éjszakai országút c. lemezről igen ritkán szoktak játszani. Ezen az esten azonban bővebb információk közepette hallhattuk Mecky kedvencét, a címadó dalt.

TÚL KÖZEL EGY HANGULATHOZ - részlet  olaj-fatábla, 40 x 120 cm, 2001.

Omega: Az éjszakai országúton - 3:47

A világklasszis operaénekesek között - ha nem is ebben az éneklési stílusban - ott énekel Kóbor János, az Énekes, aki végigénekelte szinte egész életét. Hangja túlharsogott sok-sok orgánumot, zajt, és tiszavirág-életű dalokat és dallamokat. Torkán elkiáltott zenei üzenetek nem csak magyarul, hanem németül és angol nyelven is érkeztek - a felvételeken ma is érkeznek - milliók füleihez, befogadó értelméhez. És Mecky énekelt, fáradhatatlanul, bár egy-egy későéjszakai előadás után fáradtabb volt mindenkinél. Merthogy Mecky nem csak énekes, hanem szó szerinti előadóművész is volt.

Omega: Éjféli koncert - 5:55

Én magam nem vagyok koncertekre járó ember, Omegán is mindössze 6 alkalommal voltam fennállásuk 60 éve alatt. Nekem az Omega küldetése, az a belső érték jelentette zenéjük lényegét, amely dalaik tömegein átsugárzott, s amely számomra egy életre szól.

EGY ÉLETRE SZÓL  olaj-vászon,  50 x 70 cm, 2021.  Levy és Ynda festménye

Omega: Egy életre szól - 4:40

Csillagporos, végtelen utadon énekelj tovább Mecky!

SZÁLLJ, CSAK SZÁLLJ TOVÁBB - Pillangóálom

olaj-vászon,  40 x 56 cm, 2022. 

Omega: Boldog angyalok - 5:19

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Bihari Tímea 2022.10.21. - 08:51
Na neee Levente! Mióta voltál énekkaros gyerekkorodban?Mindig is a festészet, rajzolás érdekelt Bátyám! Ne az én életemet éljed, illetve mondjad minden hol mert nem igaz amit írsz a Vaskarika kulturális lapban!
Éva 2023.09.23. - 08:43
Hogy sohasem mosott hajat Kóbor? Menj már a hülyeségeiddel!:((