Dédesi-vár, a Bükk egyik legizgalmasabb középkori vármaradványa

Képgaléria megtekintése2022.10.19. - 00:15 | Büki László

Dédesi-vár, a Bükk egyik legizgalmasabb középkori vármaradványa

Kalandos utunk volt a Bükk egyik legizgalmasabb várromjához: nemcsak a kaptatós, meredek, de gyönyörű természeti környezetben vivő, jól jelelt túrautat, hanem a vészjóslóan szürke felhőkkel és emberes széllel riogató vihart is le kellett győznünk. Sikerült, elfáradtunk, nagypipa!

A mályinkai Begyeleg-kilátótól indított, a Kéktúra nyomvonalán haladó, majd a kék várom (L) jelet követő várhódítás nem hosszú - nekünk erős 2 óra volt -, de tüdőtágító túra, sok-sok kaptatóval.

A Baróc patakon átkelve, a Pirító-kő után a Dédesi-Kisvár alatt vitt a Kéktúra útvonala (a sárga jelzéssel egy irányban). A Pirító-kőnél egy másik közelítő útvonalat is választhattunk volna, ám ez a szakasz rendkívül meredek és nedves időben veszélyes! Térkép


Így hát maradtunk a Kéktúra nyomvonalán. Útközben elhaladtunk egy második világháborús sír mellett, melyen ez a felirat olvasható: „Ismeretlen katona sírja. Valahol valaki őt is haza várta. 1944.XII.17.".

A Kisvár-nyeregből a kék rom jelzésen közel egy kilométert megtéve értük el a Dédesi-Vár-hegyen 597 méter magasságban álló, a XIII. században épített, majd a törökök által az 1500-as években lerombolt vár csekély maradványait. 

Fenn, a várromnál sem a kilátás, inkább az "ide is feljutottunk" érzése volt az erősebb, főleg, hogy az időjárás sem vetett "kedvező fényt" a tájra. De szó se róla, megérte, és nem gyakorlott túrázónak is simán teljesíthető a várkaland. A történelmi romok látványa pedig akaratlanul is a középkorba teleportálja a fáradt turistát.

Kapcsolódó írásunk:

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

2022.08.09. - 07:10 | Büki László

Kihagyhatatlan túrák a Bükki Nemzeti Parkban - a Millenniumi Kilátó és a Gerennavár

Mi fér bele öt napba a Bükki Nemzeti Park temérdek látnivalói közül? Ezt mutatjuk be saját túraélményeinken keresztül, sok-sok fotóval! Kezdjük mindjárt Szilvásváraddal és a Szalajka-völggyel, amik kihagyhatatlan úticélok - utóbbit februárban már megtekintettük, de akkor a Kalapat-tetőn magasodó Millenniumi Kilátót nem kerestük fel. Most megtettük, első írásunkban ezt és a kevésbé ismert Gerennavár romjait mutatjuk be.

 

További túráink a Bükkben:

Kolostor a Bükk rejtekében: a bükkszentléleki pálos kolostorrom

2022.10.09. - 17:00 | Büki László

Kolostor a Bükk rejtekében: a bükkszentléleki pálos kolostorrom

A Bükk rejtekében, 710 m magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora remeték számára való helyen. A szentléleki pálos kolostor gótikus műemlék monostorrom, falai ma is magasan állnak, a rendház falainak jelentős maradványaival. A Szentlélek tiszteletére elnevezett kolostor titulusáról kapta a terület ma használatos nevét (Bükkszentlélek).

 


Túrák a Bükki Nemzeti Parkban - Szarvaskői várrom és a Major-tetői kilátó

2022.08.17. - 11:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban - Szarvaskői várrom és a Major-tetői kilátó

A középkorban épült váráról is híres Szarvaskő déli határában áll egy magaslaton a fából épült kilátó, ami egy remek megállapodásnak köszönheti létrejöttét. A kilátóból - és a várromról is - körbenézve rögtön megértjük, miért szokták az előttünk elterülő községet hazánk legszebb fekvésű települései közt emlegetni. Februári túránk fotói.

 



Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

2022.08.10. - 11:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túrák a Bükki Nemzeti Parkban: Lillafüred és a Hámori-tó

Lillafüreden minden látnivaló megtalálható, amire egy túrázó vagy utazó vágyik. Itt van Magyarország legmagasabb vízesése, Garadna völgyében meghúzódó Hámori-tó, a neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló, a Bükk-hegységet, mint a mészkő hegységet kísérő barlangok és sok-sok meglepetés. A települést romantikus, varázslatos hangulat veszi körül.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás