A győzelem kultúrköntösbe bújtatott ünnepe – a Nádasdy-várban koncertezett a Lord és a Kormorán

Képgaléria megtekintése2010.05.10. - 10:50 | Makrai Tamás

A győzelem kultúrköntösbe bújtatott ünnepe – a Nádasdy-várban koncertezett a Lord és a Kormorán

Május 8-án, szombaton este faltól-falig megtelt a sárvári Nádasdy-vár udvara. Ekkora tömeget legutóbb talán a Vármeeting Erotic-Live Showján láthattunk, pedig ezen az estén senki nem szabadult meg a feleslegesnek ítélt ruhadarabjaitól. A Lord, a Kormorán, és a Rith evezett - némi politikai hullámveréstől kísérve - a rockzene magyar tengerén.

Az esemény szórólapja szerint a Győzelem ünnepén - azaz előtte egy nappal - május 8-án, nagyszabású koncertsorozattal kedveskedik Sárvár városának a Barankovics Alapítvány, „Köszönjük Vas megye" címmel. Az est fellépői az Átjáró 3-ból ismert Rith, a Kormorán, a Lord és Varga Miklós lesznek - olyan húzónevek a rockzenében, akik akár egymaguk is megtöltenének zenéjükkel egy csarnokot.

Május 9-e a Győzelem napja, Európában ezen a napon ért véget a második világháború. Május 8-án viszont egy teljesen más győzelmet ünnepeltek a Nádasdy-várban - a Fidesz-KDNP kétharmados többségét az országgyűlésben. Itt fel is tehetnék a kérdést, hogy egy erős politikai pártnak miért egy alapítvány rendez ünnepséget? Erre az alapítvány honlapja ad egyértelmű választ:

„A Barankovics István Alapítványt 2006-ban alapította a Kereszténydemokrata Néppárt. Magyarországon - a nyugati demokráciákhoz hasonlóan - a parlamenti képviselettel rendelkező pártok egy-egy alapítványa költségvetési támogatásban részesül. A pártközeli alapítványok feladata többnyire a politikai hátország építése, támogatók megnyerése.

Bár a koncert ingyenes volt, mi mégis maradjunk azoknál „támogatóknál", akik jelenlétükkel és fellépésükkel támogatták a grandiózus eseményt.

Első zenekarként az Átjáró 3. tehetségkutató verseny megyei nyertese, a Rith bizonygatta, hogy ők bizony rockernek születtek, és hogy azok is maradnak. Pazar fény- és hangtechnikát, valamint érdeklődő közönséget kaptak, amit egy röpke 30 perces blokk után át is adtak példaképüknek, a Lordnak. A koncert alatt a színpad előtti küzdőtér szinte izzott a tomboló közönségtől, akik a mozgási energiájukkal a rájuk zúduló esőt rögtön elpárologtatták testükről.

A Lord-klasszikusok után a presztízsé és a protokollé lett a főszerep - bemutatkozott a rendezvényt szervező alapítvány, és a szavazatokért köszönetet mondó politikusok.

Az emelkedett hangvételű köszöntők után ismét a zenéé lett a főszerep: a nemzeti identitástudat egyik fő istápolója, a Kormorán lépett a színpadra. Koltai Gergely együttese ismét minőségi produkciót nyújtott közönségének, s ha mindez nem lett volna elég, néhány szám erejéig kibővült a kilenctagú csapat egy tízedik taggal, Varga Miklóssal. A nemzeti rock ritmusa majd két órán át tartotta mozgásban a közönséget, melynek fináléjaként több száz ajak zúgta el a magyar és a székely himnuszt. Hátborzongatóan jó érzés volt hallgatni, hogy mire is képes Árpád népe, ha a hovatartozásáról és a magyarságáról van szó.

A győzelem ünnepének estéjén hatalmas közönség előtt vázolhatta a Fidesz, hogy mire lenne képes az elkövetkezendő évek során. Az elhangozott jövőkép mellett a magyarságtudatot erősítő dallamok pedig ismét eszünkbe jutattak egy, a Kormorán által is megénekelt gondolatot:

„De túl minden bún, minden szenvedésen
Önérzetünket nem feledve mégsem.
Nagyszívvel, melyben nem apad a hűség,
Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!"

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

palko 2010.05.10. - 19:04
Sziasztok!

Beszámoló, videók és hamarosan képek a koncertekről a palko.co.nr című internetoldalon.