Indonéziában tilos lesz a házasság előtti szex - A turistáknak is!

2022.12.07. - 17:45 | vaskarika.hu - Fotók: G.K. Enikő

Indonéziában tilos lesz a házasság előtti szex - A turistáknak is!

A nemzetközi utazók a koronavírus-járvány enyhülésével ismét tömegesen érkeznek a népszerű üdülőszigetre, Balira. A minap azonban Indonézia parlamentje ellentmondásos törvényt fogadott el, melyben megtiltják a házasság előtti szexet - nem csak az állampolgárok, de a turisták számára is.

A muszlim többségű Indonéziában az utóbbi években egyre jobban terjedt a vallási konzervativizmus, az ország jelentős részén már most is szigorú szabályok vannak érvényben. A népszerű üdülőszigeten, Balin azonban a lakosság többsége hindu vallású, a külföldi turisták miatt pedig egészen liberális környezetet alakítottak ki - írja a CNN. Az új törvényt azonban Balin is és a nem indonéz állampolgároknak is be kell majd tartaniuk. Az új büntető törvénykönyv szerint bárki - akár indonéziai, akár külföldi -, akit házasságtörés vagy házasság előtti kapcsolat miatt bűnösnek találnak, 12 hónap börtönbüntetésre számíthat.

Bár a változások nem rögtön, hanem várhatóan csak három év múlva lépnek majd életbe, az iparági szereplők aggódnak, hogy az új büntető törvénykönyv már most elriaszthatja a külföldieket, és az ország elesik majd a turisztikai bevételek jelentős részétől.

Putu Winastra, az Indonéziai Utazási és Utazási Irodák Szövetségének (ASITA) elnöke a CNN-nek így nyilatkozott: "Ez a törvény - különösen a szexről és a házasságról szóló előírások miatt - nagyon kontraproduktív lesz Bali turisztikai ágazata számára."

Az új törvények Balira, a népszerű üdülőszigetre is vonatkoznak majd

A törvények betartatása több kérdést is felvet a turizmusban dolgozók számára. "A Balira látogató turistapároknak bizonyítaniuk kell-e majd, hogy házasok? Meg kell-e kérdeznünk tőlük, hogy házasok-e vagy sem?" - kérdezi az ASITA elnöke.

Jogvédő csoportok megjegyezték, hogy a törvények különösen negatívan érintik majd a nőket és a meleg közösség tagjait, és hozzátették, hogy "lehetőséget adhatnak a szelektív végrehajtásra".Az indonéz gazdaságnak a turisták kiesése nagy problémát okozna, csakúgy, mint a koronavírus alatt, amikor a korábbi több mint 500 000 külföldi látogatóról az érkezések a 2021-es év egészére 45-re zuhantak Balin. A járvány visszaszorulásával azonban mindenki a turizmus fellendülését jósolta, a WTTC pedig 10%-os éves növekedést prognosztizált az indonéziai utazási ágazat számára a következő 10 évre. A szervezet szerint az ágazat közel 118 milliárd dollárral járul majd hozzá az ország GDP-jéhez, miközben a következő évtizedben évente több mint 500 000 munkahelyet teremt.

Utoljára a Balin megrendezett 20-as csúcstalálkozó hozott jelentősebb bevételeket az indonéz gazdaságnak. A turizmusban dolgozók azt várták, hogy ezután még inkább fellendül az ágazat, most azonban attól félnek, hogy az új törvény a külföldieket elrettenti majd az ország meglátogatásától.

Új hozzászólás