Turistaház, tanösvény, kápolna, kilátó, Kéktúra - Káld-Hidegkút, a vasi túraparadicsom

Képgaléria megtekintése2023.01.11. - 19:00 | Büki László

Turistaház, tanösvény, kápolna, kilátó, Kéktúra - Káld-Hidegkút, a vasi túraparadicsom

Káld-Hidegkúton egy újonnan átadott, 300 m2-es, 8 szobás, megújuló energiát használó turistaház is szolgálja az aktív pihenést az egyéb, már meglévő turisztikai sajátosságok mellett. Mutatjuk, mi mindent találnak itt a természetbarátok!

A kéktúra útvonalán fekvő Farkas-erdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas vármegye legnagyobb összefüggő erdőtömbje 1252-ben a Farkas család tulajdonában volt. A terület a vármegye első védett helyi természeti értéke.

Január 11-én adták át itt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központjának új szálláshelyét. A fejlesztésnek köszönhetően a komplexum most már egyaránt alkalmas sport, vallási és turisztikai rendezvények lebonyolítására éppúgy, mint családi kikapcsolódásra. A turistaház 8 kétágyas szobával - benne zuhanyzós fürdővel és WC-vel -, közös teakonyha étkezővel és fedett kiülővel rendelkezik.

A turistaház átadójáról külön hírben számolunk be.


Az újonnan átadott turistaház

A parkerdőben túrázó szépen kiépített és rendben tartott pihenőhelyeket, tanösvényt talál, "banyafák" (elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák), és Scherg Lőrinc sírja mellett vezet az útja. A Mária Terézia-forrást és a közvetlen környezetét 1942-ben nyilvánították védetté a 7200 hektáros Farkas-erdő szélén. Az erdő egyik nevezetességének számító forrás, népies nevén "Thrézia‐kút" Káld és Bejcgyertyános között található a Csikászó‐patak völgyében.

A parkerdő 2015 tavaszán Scherg Lőrincről elnevezett kilátóval gazdagodott. A közel 20 méter magas fából készült kilátó a vasi haranglábak mintájára készült. A magasból jól látszik a Kemeneshát, a Ság hegy, a Kis-Somlyó, de még a Somló és tiszta időben a Bakony is. 


A Kisboldogasszony-kápolna

A Farkas-erdő szívében elhelyezkedő Káld-Hidegkúti Vadászház oktatóközpontként is funkcionál. A vadászház mellett 2017-ben kápolna épült. A Kisboldogasszony erdei kápolna különleges dísze a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített, hű másolata. Az üvegablakokon Mária, Szent Imre és Szent Hubertus alakjai elevenednek meg.

A vadászház közelében, az Országos Kéktúra pecsételő helye mellett tűzrakóhely, erdei bútorok és térképes tájékoztató tábla áll a kirándulók rendelkezésére. Innen a ● turistafestés vezet a Trézia-kúti kirándulóhelyre.

Megközelítése:

A parkerdő a 84-es főútról közelíthető meg, az 56-os kilométerkőnél kell lehajtani jobbra Káld közelében, ha Szombathely felől érkezünk.


A Banyafai kirándulóhely

A Farkas-erdei túrákról itt írtunk:

Megizzadsz, de szeretni fogod, avagy egy tartalmas túra a Farkas-erdőben

2022.09.05. - 01:00 | Büki László

Megizzadsz, de szeretni fogod, avagy egy tartalmas túra a Farkas-erdőben

Ha nem túl bonyolult és hosszú, ám mégis látnivalóban gazdag és kellemesen fárasztó túrára vágysz, akkor a Farkas-erdő a te tereped! A kb. 14 km-es táv jelentős része a Kéktúra mentén halad, minimális emelkedőkkel aszfalton, mindössze a kilátóhoz vezető út visz dimbes-dombos erdei úton. Közben banyafa, kápolna és gombaismereti tanösvény is kíséri utunkat. Mire célba érsz, megizzadsz, de szeretni fogod!

 

Kirándulástippek: banyafák is "utunkat állták" a káldi Farkas-erdőben

2018.09.20. - 07:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: banyafák is

Szeptember 19-én tettünk egy szúnyogoktól gazdagon kísért túrát az egyébként csodálatos káldi Farkas-erdőben. Számos érdeklődőt vonzanak itt az elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák („banyafák"), a „Thrézia-kút" és környéke, a Scherg Lőrinc-kilátó és a különböző tanösvények.

 


A Scherg Lőrinc-kilátóról itt írtunk:

Túracipőt felhúzni! - Kilátók Vas megyében IV. rész

2018.09.20. - 00:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Túracipőt felhúzni! - Kilátók Vas megyében IV. rész

Ismered Vas megye kilátóit? Biztosan lesz olyan, amiről még nem is hallottál! Most sorra vesszük őket, neked pedig nem marad más hátra, mint elővenni a túracipőt és felkeresni őket! A negyedik részben a káldi Scherg Lőrinc-kilátót mutatjuk be.

 

 

A kápolnáról itt írtunk:

Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

2020.05.27. - 11:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

A Kéktúra útvonalán fekvő Farkas-erdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje a megye első védett helyi természeti értéke. Az erdő szívében helyezkedik el a 2017-ben épült Kisboldogasszony-kápolna, melynek különleges dísze a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített, hű másolata.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás