Rendszeres programokkal jelentkezik a Zsinagóga udvar a nyári időszakban

2010.05.19. - 17:20 | Vidaotone

Rendszeres programokkal jelentkezik a Zsinagóga udvar a nyári időszakban

Tavaly már az Agora is rendezett jópár koncertet a hangulatos Zsinagóga udvarban, az idén pedig folytatódnia illik e tendenciának, mint ahogy a Mediawave alatt már el is kezdődött. Autentikus népzenékre ugyanúgy számíthatunk, mint a jazz, a blues, a finom funk, okos hiphop, reggae, zsengébb felfogású rock vagy ezek bármely fúziójának vagy hibridjének felhangzására, de a komolyzene is a tervezet része.

Talán lesz az idén mégis nyár, és nemcsak napsütéssel hétközben felhígított, monszunként megélt pár hónapot tudhatunk majd szeptemberben konstatálni. A pozitív lefolyásban bízva jött az idea egyszerre többfelől is arra, hogy a tavaly megújult Zsinagóga udvart kulturális célokra - amennyire csak lehet -, ki kell használni.

Az ötletgazda Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, illetve a Szimfónia Kávézó és a Kultúrkapu Egyesület képviselői hamar megegyezésre is jutottak mindenben. A párszáz fő befogadására alkalmas belvárosi zárt udvarra, vagy bármely más szabadtéri kultúrtérre ugyanis nagy szükség van, illetve lett volna eddig is. Nem véletlen az, hogy például a fővárosban gombamód szaporodnak a szabadtéri koncerthelyszínek, illetve óriási népszerűségnek örvendenek a szanálásra ítélt bérházakban átmenetileg működő romkocsmák is, sőt turisztikai mutatóinkat is nagymértékben felfelé segítik. Szombathelyen ettől nem nagyon kell sajnos tartanunk, hisz egy udvar nem csinál nyarat, de a szövetség eltökélt minden tekintetben. Nemcsak zenei rendezvények vannak tervben, hanem kiállítások, irodalmi felolvasóestek, kamaraszínházi vendégjátékok, közönségtalálkozók is. Az egyik legfontosabb szempontként az lett kitűzve, hogy a város és környék erre fogékony és tenni akaró egyedeit megszólítsa úgy, hogy mindenki kicsit magáénak érezhesse mind a helyszínt, mind pedig az ott végbemenő eseményeket történéseket, vagy akárcsak a közösségi élményt. Az udvar és a hely szelleméhez passzoló, minden szegmenst érintő zenei kínálatot próbálnak a szervezők összeállítani, ahol az igényességen kívül más megkötés nem létezhet. Autentikus népzenékre ugyanúgy számíthatunk, mint a jazz, a blues, a finom funk, okos hiphop, reggae, zsengébb felfogású rock vagy ezek bármely fúziójának vagy hibridjének felhangzására, de a komolyzene is a tervezet részévé vált. A gazdasági helyzetre való tekintettel, az ingyenességet tartva szem előtt folynak az egyeztetések, de lesznek prémium koncertek is, amikre belépti díjat kell majd fizetni.

Az interaktivitást előremozdítandó, egy nem a hagyományos értelemben vett pályázat hirdetődik meg az udvar képbehozására - az amúgy is hangulatos belső udvar dekorációjában szeretnénk a vállalkozókedvű, kreatív egyéneket bevonni, a lampionok készítésére hajlamos, vagy az ezek gyártását akár kényszernek érzőknek kedvezve. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók a szomorkás katica alatti szövegből kiderülnek, a további fejleményekről pedig a vakarika.hu természetesen naprakészen tudósít nemsokára.

Új hozzászólás