A Drezdai Staatskapelle zenekar élén debütál, a szombathelyi szimfonikusok vezető karmestere, Vajda Gergely

2023.01.20. - 13:45 | vaskarika.hu - Fotó: MTVA

A Drezdai Staatskapelle zenekar élén debütál, a szombathelyi szimfonikusok vezető karmestere, Vajda Gergely

A Drezdai Staatskapelle zenekar Aufführungsabend sorozatában debütál január 26-án Vajda Gergely karmester a németországi Semperoper színpadán.

Vajda Gergely Wolfgang Amadeus Mozart két szimfóniáját, Karl Amadeus Hartmann Concerto funebre című hegedűversenyét és egy Ligeti-művet vezényel. Az esten közreműködik Lukas Stepp hegedűművész. A hangverseny Ligeti György emlékére a 100 éve született mester Concert Romanesc című, 1951-es zenekari művével zárul - közölte a karmester az MTI-vel.

Vajda Gergely karmester, zeneszerző és klarinétművész a Huntsville Symphony Orchestra (Alabama, USA) zeneigazgatója, a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, az UMZE újzenei együttes művészeti vezetője, az Eötvös Péter Alapítvány programigazgatója, mesterkurzusainak professzora, 2021 és 2023 között a francia Ars Nova kortárszenei együttes rezidens művésze.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőkarmestere, majd állandó vendégkarmestere, aki betöltötte a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti vezetői pozícióját is. Vezényelte már többek között a Frankfurti Rádiózenekart, a Montreal-, a Toronto és a Seattle Symphony-t, a Saint Paul Chamber Orchestrát, a Los Angeles Philharmonic újzenei együttesét, az Ensemble Intercontemporain-t és a Klangforum Wient. Operakarmesterként többször fellépett a Montreal-, és az Atlanta Opera társulatával, a Staatsoper Hamburg és a Magyar Állami Operaház produkcióiban is - olvasható a művész honlapján.

Új hozzászólás