Történelmi filmekkel emlékezik a holokauszt áldozataira a közmédia

2023.01.27. - 13:00 | vaskarika.hu

Történelmi filmekkel emlékezik a holokauszt áldozataira a közmédia

A közszolgálati csatornák a világtörténelem tragikus fejezetéről január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján emlékeznek meg, köztük olyan filmalkotásokkal, mint Roman Polanski Oscar-díjas holokausztdrámája, A zongorista vagy a több nemzetközi díjjal elismert magyar filmdráma, az Akik maradtak.

Televíziós és rádiós műsorai mellett tematikus filmekkel idézi fel a közmédia a 20. század legszomorúbb eseményét. A holokauszt áldozataira emlékezve a Duna január 27-én 9:55-től tűzi műsorra a Viszlát, mama! Viszlát, papa! - A gyermektranszportok története című 2020-as osztrák dokumentumfilmet, amelyben megszólalnak azok a Nyugat-Európába menekített zsidó származású gyermekek, akikre sok szenvedés vagy a biztos halál várt volna a náci táborokban. Az esti műsorsávban, 20:45-től Władysław ​Szpilman, a híres lengyel zongoraművész története elevenedik meg. A cannes-i Arany Pálmával, két BAFTA-, hét César- és három Oscar-díjjal elismert 2002-es A zongorista című film főszerepében a magyar származású hollywoodi színész, Adrien Brody látható. 23:15-től „A zongorista" megmentőjének története lesz műsoron.

Az M5 kulturális csatorna délelőtt az Auschwitz öröksége című dokumentumfilmet, 21 órától F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye című műve alapján készült Akik maradtakat adja. Tóth Barnabás 2019-es filmdrámája érzékenyen mutatja meg, hogyan birkóznak meg az emberek a holokauszt feldolgozhatatlan traumájával.

A filmek egy része az adásba kerülés után újranézhető a közmédia multimédiás felületén, a Médiaklikk.hu oldalon!

Új hozzászólás