Alice már nem lakik itt… - Alice Csodaországban (filmajánló)

2010.05.24. - 14:02 | Gólya Andrea - Fotók : filmtrailer.hu

Alice már nem lakik itt… - Alice Csodaországban (filmajánló)

Ital, amitől megnősz, süti, amitől összemész, soha véget nem érő teázás és rengeteg bolondos figura - ezek mind Alice Csodaországban szerzett élményei. Bár ezúttal Alice idősebb és vár rá egy félelmetes próbatétel is. Tim Burton filmjéből megtudhatjuk, hogyan sikerül helytállnia a fiatal lánynak a való életben és Csodaországban egyaránt. A filmet június 2-ig vetítik a Savaria moziban.

Aki ismeri Tim Burton filmjeit, az elégedetten csettinthetett egyet, amikor meghallotta, hogy ez a nagyra nőtt gyerek filmet készít Lewis Carroll sok feldolgozást megélt meséjéből. Aztán kiderült, hogy a film címe kissé becsapós, ugyanis ezúttal nem a kislány Alice esik bele a nyúl üregébe, hanem egy már szinte felnőtt nő kalandjait követhetjük nyomon.

Alice Kingsley (Mia Wasikowska) 19 éves és gyerekkora óta fura álmai vannak. A film elején Alice egy partira tart édesanyjával, azonban arról a lánynak fogalma sincs, hogy ez az összejövetel egyben az eljegyzése is lesz egy rendkívül ellenszenves - és emésztési gondokkal küzdő -, ám annál előkelőbb fiatalemberrel. Alice a fontos döntés elől elmenekül, és ismét átéli gyermekkori élményeit a nyúl üregbe zuhanással, a törpítő ivással és a nagyobbító evéssel, de mindezekre nem emlékszik, gyermekkori élményeit csupán álomnak hiszi.

Csodaország lakóinak pedig egy megmentőre lenne szüksége, mivel a gonosz és nagyfejű Vörös Királynő (Helena Bonham Carter) tartja rettegésben az egész birodalmat. De amennyiben valakinek sikerül legyőznie a félelmetes sárkánygyíkot, a korona visszakerül a jó Fehér Királynő (Anne Hathaway) fejére. Abban, hogy ez sikerüljön Alicenak, segítségére van a Bolond Kalapos (Johnny Depp), Vigyori Úr, vagy éppen Nyalka Nyúl.

 

Tim Burton (Ollókezű Edward, Nagy Hal, A halott menyasszony) filmjeit ismerve a csodálatosan szürreális látványvilág szinte borítékolható. Az Alice Csodaországban esetében ez a vizualitás számítógépes technikával társul, egész Csodaország ezzel a technikával elevenedik meg. Így a látványra nem lehet panaszunk, és a színészekre sem. Tim Burton ismét együtt dolgozott kedvenc színészeivel. Helena Bonham Carter elképesztő hatalmas fejével és zsarnoki viselkedésével, mint Vörös Királynő. Johnny Depp, mint Kalapos pedig szinte meg sem lepi a nézőket, annyi fura figurát alakított már a színész. Azért az a jelenet, amikor a Kalapos „örömcsörög", még Johnny Depptől is meglepő - és mulatságos.

Talán a történet nem tartogat rengeteg váratlan fordulatot, de az elvarázsoló látvány miatt érdemes megnézni ezt a filmet. Tim Burton kedvelőknek pedig mindenképpen látniuk kell. Kicsi gyermekeknek azonban nem ajánlott, hacsak nem tett rossz fát a tűzre a csemete - utalva ezzel a „meséljen neked esti mesét a Tim Burton" mondásra.

Alice Csodaországban (Alice in Wonderland)

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus film, 101 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendező: Tim Burton
Író: Lewis Carroll
Forgatókönyvíró: Linda Woolverton
Zeneszerző: Danny Elfman

Szereplők:
Mia Wasikowska (Alice Kingsley)
Johnny Depp (Kalapos)
Helena Bonham Carter (Vörös Királynő)
Anne Hathaway (Fehér Királynő)
Michael Sheen (Nyalka Nyúl)
Stephen Fry (Vigyori Úr)

Új hozzászólás