Zenés húsvét a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral (ápr. 7-9.)

2023.04.04. - 13:30 | Bogdán Kriszta - Fotók: Büki László

Zenés húsvét a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral (ápr. 7-9.)

„Világ, távozz szívemből, bocsásd be Jézust!” – Zenés húsvét az ökumené jegyében a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral és a szombathelyi székesegyház liturgikus kórusával.

A keresztény ember húsvét idején évről évre, újra és újra felidézi és lélekben átéli Krisztus szenvedéstörténetét, a Golgotára vezető végzetes utat, mert ahogyan Pilinszky János írja Passió című versében: „ami történt, valahogy mégsem tud végetérni."

2023. április 7-én nagypénteken 18:00 órakor a szombathelyi evangélikus templomban immáron hagyományosan a Lakner-Bognár Nóra és Lakner-Bognár András által vezetett VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar és a VOX Savariae alkalmi zenekara a barokk és a protestáns egyházi zene nagy mesterének szólistákra, kettős kórusra és zenekarra írott oratorikus remekművének, a Máté-passiónak részleteit - a passió letisztult és gyönyörű koráljait, csodálatos basszus áriáit, valamint méltóságteljes és megrendítő zárókórusát - adja elő, Lakner-Bognár Nóra vezényletével. Szólót Hámori Szabolcs énekel, a hegedűszólót Popa Gergely hegedűművész, a Magyar Állami Operaház zenekar-igazgatója játssza.


Bach művében a recitatívók és turba kórusok a Jézus korabeli jelent, míg a himnikus korálok a mindenkori jelent és jövőt testesítik meg; ezen zseniális kompozíciós technika által Jézus szenvedéstörténete egybeolvad az örökkévalósággal. A múlt megkövült, a tettek következményeikben élnek tovább; Krisztus szenvedését, a megváltás ígéretét örökre a szívünkben hordozzuk.

Tisztulj meg szívem, / Magam akarom Jézust eltemetni. / Immár bennem kell neki / Mindörökre édes nyugalmat találnia. / Világ, távozz szívemből, bocsásd be Jézust!" - így szól a gyönyörű basszus ária a passió vége felé.


2023. április 9-én húsvét vasárnapján 10:00 órakor a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban az ünnepi szentmise keretében Christopher Tambling brit zeneszerző, orgonaművész és karnagy 2013-ban a Downside Abbey-i Schola Cantorum számára, négyszólamú kórusra és orgonára komponált Missa festiva című csodálatos műve hangzik el a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar tolmácsolásában, Lakner-Bognár András orgonakíséretével, Lakner-Bognár Nóra vezényletével.

A nagyhét liturgiáját 2023. április 2-án virágvasárnap 10:00 órától, április 6-án nagycsütörtökön 18:00 órától és április 7-én nagypénteken 15:00 órától a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban a Lakner-Bognár András karnagy, zeneigazgató, orgonaművész által vezetett székesegyházi liturgikus kórus színesíti zenei betétekkel.

A liturgiai eseményekre a belépés ingyenes.

Új hozzászólás