Hazánk legszebb természeti csodája, a Megyer-hegyi tengerszem

Képgaléria megtekintése2023.03.27. - 08:15 | Büki László

Hazánk legszebb természeti csodája, a Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyen fekvő Tengerszem jól jelzett úton közelíthető meg a Ciróka Pihenőháztól, és hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. Tőle mindössze néhány perc sétára található a 2019-ben épült Megyer-hegyi kilátó, aminek tetejéről körpanoráma nyílik a Zempléni-hegységre, a Bodrogközre és a Keleti-Kárpátokra. A kilátó egész évben szabadon látogatható.

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas volt malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen. Az 1907-ben leállt malomkőbányában a felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek.

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg Sárospatak felől. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.

A Megyer-hegy oldalába magasan felhúzódó szőlők közül, az új Ciróka Pihenőparktól kb. 20 perc alatt egy néhol kissé meredek ösvényen tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A tanösvény jelzései teljesen körbe vezetnek a tó körül meredeken felkapaszkodva a sziklafalak tetejére. Annak ellenére, hogy nem túl nehéz a túra, érdemes megfelelő lábbelit, legalább egy csúszásgátló talppal felszerelt, lábat jól tartó, strapabíró túracipőt viselni. A tó körüli meredek ösvényen pedig remek szolgálatot tehet egy pár könnyű túrabot.

Érdemes körbejárni a tengerszemet a meredek, keskeny ösvényen, az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel telt „kráterre". A fenékvíz lecsapolására szánt függőleges falú mély sziklafolyosón keresztül tudjuk megközelíteni a víztükröt.

A malomkőbánya 1997 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, a Tengerszem és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható.

2019 júliusától nagyarányú turisztikai fejlesztések kezdődtek a Megyer-hegyi tengerszem környékén. Kialakítottak egy új parkolót, a hozzá vezető jó minőségű kocsiúttal és egy kerékpárúttal együtt, idáig lehet felmenni autóval. A Ciróka pihenőparkban büfét, mosdót, esőbeállót is találunk. Egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, a többszintes, a lombkorona fölé nyúló toronyból remek panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől északra található, pár perces sétára a Piros kereszt jelzésű úttól, táblák segítenek a tájékozódásban. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható. 

Megközelítés: Sárospatakot elhagyva a 37-es főútról balra nyíló köves úton tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A műúttól 200 méterre a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál találunk parkolót, itt megy át a tanösvény is. 2019-ben pedig épült egy új, döngölt földút, mellette egy új kerékpárút vezet az újonnan kialakított Ciróka pihenőparkig, ahol büfét és tűzrakóhelyeket is találunk. Autóval eddig lehet bejönni, innen már csak gyalog tudjuk folytatni utunkat a tengerszem felé. A pihenőtől nem messze a piros sávval jelölt széles útról jobbra, egy táblával is jelzett, Piros kereszt jelű útra fordulva kb. 900 méter sétával érjük el a Megyer-hegyi Tengerszemet. Az útról kissé feljebb szép kilátás nyílik balra, a Király-hegy felé. Az út bebújik az erdő fái közé és hamarosan a Tengerszemnél bukkan ki.

Forrás: kirándulástippek.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Szipőcz Judit 2024.02.05. - 21:43
Csodálatos fotók!!!