A nyilas fiú és a zsidó lány szerelme: folytatódik a Cella – Letöltendő élet

2023.04.03. - 11:00 | vaskarika.hu - Nyitókép: Hortobágyi Júlia / Megafilm

A nyilas fiú és a zsidó lány szerelme: folytatódik a Cella – Letöltendő élet

Számos rémtörténetet hallhattunk és láthattunk már a II. világháború idejéből a nyilas mozgalommal kapcsolatban. A mai napig is lehetetlen pontosan megmondani, hányan és milyen kínok között lelték halálukat az emberiség legsötétebb világégése során. Akadtak azért reménykeltő történetek, hiszen aki csak tehette, menekülni próbált a rémuralom elől. Mi van azonban akkor, ha a szabadsághoz az út a börtönön át vezet? Ezt a történetet dolgozza fel a Cella – Letöltendő élet című antológiasorozat következő epizódja.

Az 1944 telén, a német megszállás idején egy fiatal cselédlányt bolti lopásért börtönbe zárnak. A börtönt egy élveteg nyilas tiszt vezeti, aki szexuális ellenszolgáltatás fejében szabadságot ígér a cselédlánynak. A parancsnok azonban gyanakodni kezd, hogy a lány nem az, akinek mondja magát, és valójában szökésre készül az egyik börtönőrrel. A szerelmi történet különlegessége, hogy a csendőr a kedvesét tudatosan juttatta börtönbe, ugyanis a zsidó származású lányra kint a cella falain kívül a biztos halál várna.

A sztori - bár hihetetlennek tűnik, hogy a valóságban is megesett - Prof. dr. Róna Tamás főrabbiban, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnökében azonnal előidézett egy kísértetiesen hasonló történetet.

„Ahogy meghallottam ezt a történetet rögtön a Hírös holokauszt című regény jutott eszembe, ami egy kecskeméti csendőr és egy fiatal zsidó lány szerelmének valós történetét mutatta be. Az ő történetük sajnálatos módon tragikus véget ért. Mint ismert, a vidéki zsidóságot 1944. május. 21. és július. 9-e között, alig hat hét alatt deportálták. Nagyon keveseknek sikerült elbújniuk vagy élve visszatérniük a haláltáborokból" - kezdte meg a főrabbi a mondandóját, majd hozzátette; sokan próbáltak segíteni a bajbajutott barátaikon, bújtatni akiket csak lehetett. Kutatásai során azonban meglepő ellenpéldára is bukkant.


Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia

Levéltári kutatásaim során találtam egy megindító történetet. Már felszámolták a haláltáborokat és a túlélők visszatérhettek az otthonaikba vagy ami maradt belőle. Az egyik feljegyzés szerint Holokauszt-túlélők kis csoportja egy német katonatisztet rejtegettek hosszú ideig. A további sorsáról nincsenek feljegyzések, azonban ez a két történet is jól mutatja, hogy a legnagyobb borzalmak közepette sem tűnik el az emberség. Úgy gondolom, az ilyen történetek - legyen szó könyvről, filmről vagy akár a szóban forgó sorozatról - fontosak, hiszen gyökeret vetnek bennünk és morális támaszként tudnak szolgálni egy szebb jövőért" - mondta Prof. dr. Róna Tamás.

Halász Sári és a csendőr Gyuri szerelmének története számos fordulatot tartogat még a Cella - Letöltendő élet 1944 című legújabb részében. A nyolc külön epizódból álló minisorozat, a Megafilm Service heti krimiantológiájának harmadik epizódja április 3-án, a Kékfény után látható a Dunán.

Szereplők: Schmidt Sára, Dékány Barnabás, Gál Tamás, Orosz Ákos, Farkas Franciska, Tóth Auguszta, Bárdi Gergő, Cseke Attila.

Alkotók: Producerek: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, Rendező: Csillag Mano, Operatőr: Maly Róbert, Vágó: Poós A. Márton, Forgatókönyvíró: Horváth  András Dezső, Sorozat koncepció: Bendi Balázs, Zeneszerző: Moldvai Márk, Látványtervező: Valcz Gábor, Jelmeztervező: Breckl János+, Főcímdal: Zséda

Kiemelt kép: Megafilm/Hortobágyi Júlia

Új hozzászólás