ÉnekLÉT - Intim hangulat és remek dalok az Egyszál Feszten

Képgaléria megtekintése2023.06.05. - 17:00 | Misel

ÉnekLÉT - Intim hangulat és remek dalok az Egyszál Feszten

Az egyszálgitáros előadások képesek intim hangulatot teremteni, ami értő közönség mellett nagyszerűen működik. Június 3-4-én értő közönségnek teremtett meghitt hangulatot az EgySzál Feszt minifesztivál. A kétnapos rendezvényen neves hazai zenekarok frontemberei vállalkoztak "egyszál gitáros" fellépésre, helyszínül pedig a Zsinagóga udvara szolgált, illetve az időjárás középső ujja miatt a nagyszerű akusztikájú Bartók Terem. Vasárnapi hangulatjelentésünk.

"nekem csak az számít, ahogyan te érzel
nélküled a pokolba az egésszel
" /hiperkarma: Boldog még/

Doma Bence és Varga Dominik duója nyitotta a fesztivál vasárnapját, az esőre hajló estén én három közismert zenekar prominenseit csíptem el és "kagylóztam le". Elsőként a hiperkarma zenekarból Bérczesi Robi csapott a húrok közé. Ám alig hangzott el az első dal, az a bizonyos, nem várt eső is rákezdte, és fedél alá kergette a jónépet, így a koncertek a Bartók Teremben folytatódtak. Bérczesitől nem idegen az egyedüli, zenekar nélküli fellépés, saját akusztikus műsora van, ami Én meg az ének címen fut, és nagyon népszerű. Persze, az itt megjelent közönség főként a hiperkarma dalait várta, és énekelte is az előadóval. Robi sajátos stílusa, ahogy népdalokból átvált mondjuk Beatlesre, lírai szövegei, kedves, kissé félszeg előadásmódja, remek hangja és gitárjátéka most is hangos sikert eredményezett.

Az este folyamán azonban még hallhattuk játékát, hiszen az utána fellépő Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter duóval már jó ideje dolgoznak együtt. Robi aktív részese a Müller Péter által kitalált Napidal játéknak, amelyben a Péter által naponta írt szövegekhez zenét szerzett, és előadásukban is részt vett. A közös munka eredményeként nagyszabású koncertre is sor került a pesti Akvárium Klubban, sőt lemez és könyv is született belőle. A remek együttműködés közös dalaiból mi is hallhattunk párat. Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter kettőse Felevad néven már sok éve ad koncerteket. Ezen az estén nem csak a régi dalaikból adtak elő, mint például a Hídon, vagy Száz bolha, de megszólalt a Világegyetemista, a Szeretni még, Zuhanórepülés, Kicsi kő, Vigyetek el, az újak közül a Pesszimista biciglista, vagy a Robival közösen előadott Az öböl csendje nóta is. Műsorukat Leonard Cohen Halleluja c. örökbecsűjével zárták.


Utolsó fellépőként Lovasi András lépett színpadra, aki a Kispál és a Borz zenekar énekes-gitárosaként ismert, bár ő is szép szólókarrierrel dicsekedhet. Két saját albuma, a Bandi a hegyről és kedvencem, a Tűzijáték délben mellett gyakran lép fel egy szál gitárral, ahogy most is tette. Erősen szövegcentrikus dalai olyanok, mint egy szociológiai látlelet, melyek azért nem nélkülözik az iróniát sem. Humora, mellyel egymásba fűzte az előadott nótákat, igencsak megdolgoztatta nevetőizmainkat.


Összességében elmondható, hogy a remek ötlet, amely színpadra szólította a különböző formációkban zenélő előadókat, hogy tőlük nem idegen, de azért egy másfajta előadásban is megmutatkozzanak, nagyon sikeres volt. A közel teltházas fesztivál a LÉT Szombathelyért egyesület segítségével valósult meg, és reméljük, hogy hagyomány lesz belőle!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás