Életképek a nardai Karitász táborból

Képgaléria megtekintése2023.07.07. - 00:15 | Büki László

Életképek a nardai Karitász táborból

Pezseg az élet a karitász nardai táborában! Szerdán több mint 170 gyermek zsivaja töltötte meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász napközis táborát. A kis táborlakók ottlétük alatt megismerik a katolikus tábor mindennapjait, ezzel együtt pedig belevetik magukat a gyermeki önfeledtség semmihez sem fogható érzésébe.

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 28. alkalommal szervezte meg nyári napközis táborát általános iskolás, javarészt nehéz körülmények között élő gyermekek részére. Mára a Szombathelyi Egyházmegye területén található nardai plébánia óriási kertjével igazi gyermekparadicsommá vált, ahol 8 héten keresztül hetente közel 100-150 gyerek élvezheti a vakáció felhőtlen, kreatív és lelki foglalkozásokban gazdag örömét.

Ottjártunkkor csúcsra pörgött számos szabadtéri játék, a fedett foglalkoztatóban pedig kézműves foglalkozások zajlottak.

A gyermekeket a bőrözés, a kerámiázás, az íjászat és a számos kézműves foglalkozás mellett Tompa Ferenc és csapata is várja, akik a karitász táborok kezdete óta a lovaglás szépségével ismertetik meg a táborozókat. Ezenkívül új csocsó- és pingpongasztalok, kosárpalánk és trambulinpark is a gyerekek önfeledt kikapcsolódását szolgálja. A homokozó fölé hatalmas napvitorla került, az önkéntesek pedig végtelen szeretettel és odafigyeléssel segítik a táborozók felhőtlen időtöltését.

Róluk, három gépiparis 16 éves sráccal és egy HBSZ-es lánnyal hamarosan egy interjút is közzéteszünk, amiben arról mesélnek, hogyan élik meg az önkéntességet, mit ad nekik lelkileg, érzelmileg és szociális érzékenység terén a tábor. A kis táborlakók mindenesetre imádják a náluk csak 5-7 évvel "idősebb" önkénteseket, amit az interjú ideje alatt is kifejeztek: szinte nem is pisszentek, úgy hallgatták, ahogy a négy középiskolás diák nyilatkozik.

A nap során benéztünk a konyhába is, ahol három nardai asszony szorgoskodik már évek-évtizedek óta azon, hogy minél finomabb étel kerüljön ebédre a gyerkőcök elé. Egy korszerű mosogatógép beszerzésével munkájuk most jelentősen könnyebbé vált, hiszen nemcsak a főzés, hanem a rengeteg tányér és evőeszköz elmosogatása is az ő feladatuk volt eddig.

Kéthetente légvár és lovaglás is várja a gyerekeket, a felső tagozatosoknak a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai hetente prevenciós előadásokat tartanak, többek közt internethasználattal és szerhasználattal kapcsolatban, a tábor kispapjai pedig a keresztény-katolikus értékrenddel ismertetik meg a gyerekeket. 

Pezseg tehát az élet a Karitász nardai napközis táborában, amit szerdán is több mint 170 gyermek zsivaja töltött meg.

A nardai tábornyitó képes beszámolója:

Huszonnyolcadszor nyílt meg a Karitász napközis tábora Nardán

2023.06.29. - 01:00 | Büki László

Huszonnyolcadszor nyílt meg a Karitász napközis tábora Nardán

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 28. alkalommal szervezi meg Nardán nyári napközis táborát általános iskolás gyermekek részére. A tábornyitó ünnepséget június 28-án tartották a nardai plébánia udvarán, a szentmisét Ft. Székely János megyéspüspök mutatta be, amin részt vettek az egyházmegye kispapjai, diakónusai. A szentmisén dicsőítő dalokat adott elő a Szőllőszemek, a Szőllősi Egyházközösség és a Szőllősi Jézus Szíve Plébánia Dicsőítő zenekara. Az ide 8 hét során közel 1200 gyermek nyarát teszi önfeledtté, felhőtlenné a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás