Misztikus kápolna a szőlők között: a lesenceistvándi Mária kápolna

2023.08.07. - 00:30 | Halászi Gabi - Fotók: Büki László

Misztikus kápolna a szőlők között: a lesenceistvándi Mária kápolna

Építésének pontos idejét ugyanúgy homály fedi, mint a csodás jelenések sorát: a legtöbb mondaváltozatban szerepel egy nagy diófa, amely állítólag a kápolna helyén állt.

Lesenceistvánd a Tapolcai-medence peremén, a Keszthelyi-hegység lábainál, a Lesence-patak mellett fekszik, határa dombok alatt, erdők és nádasok között húzódik.

Neve az István személynévből képződött, a megkülönböztető szerepű Lesence-előtag pedig a patak mellékére utal.

A település feletti Mária-hegyen álló kápolna építésének ideje nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy 1867-ben a hegyen élő Sólyomi család a kúriájukhoz közeli területre kért engedélyt kápolna építéséhez, így valószínűsíthető, hogy az 1870-es években készült el.

A kápolnától csodás kilátás nyílik az egész Tapolcai-medencére és a Balaton-felvidék tanúhegyeire.

A kápolnához csodás jelenések sorát kapcsolják: a legtöbb mondaváltozatban szerepel egy nagy diófa, amely állítólag a kápolna helyén állt. Az arra járó szőlővigyázó csőszök többször nagy fényességre lettek figyelmesek, majd annak közepén megpillantották Szűz Máriát. A csőszök később Szűz Mária képet erősítettek a diófára, s ezt követően sok ember járt a képpel ékesített fához imádkozni. A csodás fényesség a mondák szerint többször megismétlődött, s amíg tartottak Szűz Mária látogatásai, a nevezetes diófa alatt mindig megmaradt a hó.

A mondák szerint az egykori diófa helyén építették fel a kápolnát. Érdekes, hogy a kápolna előtt jelenleg is két diófa áll.

Tipp: Érdemes felsétálni a Kő orrához is, ahonnan egy piros-fehér-zöld padról, 406 méteres magasságból csodálhatjuk a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót, sőt még a távoli Kab-hegyet is! 

Ezeket a kápolnákat is a Balaton-felvidéken találod:

Kirándulástippek: a Szent György-hegy két kápolnája

2023.08.05. - 00:30 | Büki László

Kirándulástippek: a Szent György-hegy két kápolnája

A Szent György-hegy általunk két, legszebbnek tartott kápolnáját kerestük fel egy csodálatos nyárvégi napon. Mind közül talán a Lengyel-kápolna a legközismertebb és a legkönnyebben megközelíthető, míg a Szent Donát formájával és természeti környezetével a legkedvesebb, legmeghittebb.

Új hozzászólás