Érezni a múltat, élvezni a jelent - Elkezdődött a XXII. Savaria Történelmi Karnevál

Képgaléria megtekintése2023.08.25. - 01:15 | Büki László

Érezni a múltat, élvezni a jelent - Elkezdődött a XXII. Savaria Történelmi Karnevál

Az augusztus 24-i karneválnyitó ceremónián dr. Nemény András polgármester, mint római elöljáró egy szertartás részeként mutatott be áldozatot, amit az istenek elfogadtak, így kezdetét vehette a XXII. Savaria Történelmi Karnevál.

A Forum Színpad előtti elkerített területre bevonultak a Savaria Legió katonái, majd a 4. századi palotaőrség. Aztán a városvezetők érkeztek, élükön dr. Nemény András polgármesterrel, aki a karnevál nyitóceremónia főszereplője volt.

A keretjátékban a főpap (Sosztarits Ottó régész, muzeológus) közreműködésével bemutatták a szertartást, ami arról volt hivatott dönteni az istenek véleménye  alapján, hogy megfelelő-e az időpont a karneválra. Az istenek igent mondtak, erről tájékoztatta az elöljárót, aki ezután áldozatot mutatott be, az istenek elfogadták az áldozatot, így az elöljáró megnyitotta a karnevált.

Ezt történt az első napon:

A karnevál nyitókoncertjét adta a Savaria Szimfonikus Zenekar Korponay Zsófival

2023.08.25. - 02:45 | Büki László

A karnevál nyitókoncertjét adta a Savaria Szimfonikus Zenekar Korponay Zsófival

Best of Hollywood Classics - A Savaria Szimfonikus Zenekar filmzenei koncertje nyitotta a XXII. Savaria Történelmi Karnevál zenei programjait a főtéren, a karnevál Fórum Színpadán. A koncert előtt a szimfonikusok tagjai hangszersimogatóra várták a gyermekeket, családokat, a lehetőséggel nagyon sokan éltek is. Az esti műsorban olyan nagyszerű filmslágerek hangzottak el, mint a Writings on the Wall (James Bond), a Nagy pénzrablásból a Ciao Bella, a West Side Storyból a Somewhere illetve a magyar filmzenéket is érintve az SOS szerelem című filmből a Vidéki sanzon. A ráadás az Indiana Jones és a Star Wars filmek dallamaival köszönt el a teret megtöltő közönségtől.

XXII. Savaria Karnevál: Tüzes Játék a Történelmi Témaparkban

2023.08.25. - 02:00 | vaskarika.hu - Fotók: Déri Norbert

XXII. Savaria Karnevál: Tüzes Játék a Történelmi Témaparkban

A bűvészet a fizikai törvényeinek ellentmondó vagy éppen természetfelettinek tűnő események illúzióját kelti. Az idei tüzes játék főhősét is ez a vágy hajtotta, időn és kultúrákon át kereste a tökéletes trükk összetevőit. A páratlan kalandra az Artistica Anam Cara, a Mare Temporis, a Tűzmadarak és a Kopula Tűzijáték tűzvarázslóit a Nordegard és az Atarau Taiko kísérte el.

 

Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon

2023.08.25. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

 Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon

Augusztus 24-én, a Savaria Karnevál programjai közt nyílt meg az Iseumban a TeTT kiállítássorozat Genius Savariae - Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon című kiállítása.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás