A legvirágosabb magyar város lett Szombathely

2008.10.11. - 07:00 | Horváth Eszter 'Maszi'

A legvirágosabb magyar város lett Szombathely

Kivirult a Március 15. tér, új ruhát kapott a Művelődési és Sportház, no nem örökre, hanem csak pénteken, a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny díjkiosztó ünnepségének tiszteletére. Óriási molinókon szombathelyi városképek díszelegtek büszkén, a karneválról jól ismert légiósok sorfala mutatta az utat a díjátadó felé. Bent pedig már mi is büszkélkedtünk: szeretett városunk, Szombathely nyerte a legvirágosabb település címet.

Bár a címet csak kora délután vehette át a városvezetés, már a reggeli órákban nyílt titokként terjedt a hír: 2008 legvirágosabb hazai városa Szombathely lesz. Nem vagyunk jósok, de sejtettük - a díjkiosztó ünnepséget ugyanis hagyományosan a nyertes településen tartják.
A virágos cím hatalmas elismerés: a vasi megyeszékhely ugyanis 337 pályázó közül hozta el az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját.

Vas Megyében idén 11 település „öntözte virágait" a verseny kedvéért, hisz nemcsak városok, hanem falvak is pályáztak - a legvirágosabb falu kategória nyertese a Zala megyei Gelse lett.
Félreértés ne essék, nem csak a virágokról, a díszítésről és a város zölddé tételéről szól ez a verseny - Prutkay János, a Virágos Magyarországért mozgalom szervezőbizottságának elnöke többek közt elárulta az egyéb értékelési szempontokat is. Értékelték az adott település arculatába fektetett munkát, a közösségi részvételt, a növénydíszítés mennyiségét és minőségét és természetesen azt is, hogy milyen benyomást kelt a település az odalátogatókban.
"Az elnyert cím a turizmus fellendülésével is járhat, ami mindenképp jót tesz a városnak és az országnak is egyaránt" - mondta el a sajtótájékoztató végén Veres István, a Magyar Turizmus Zrt igazgatója.Fotó: Czika László

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Szombathely 10 éve vesz részt a hazai versenyen, de csak a 2006-os Fő tér-felújítás tette lehetővé, hogy esélye legyen elnyerni a „legvirágosabb" címet - hangsúlyozta Németh Kálmán alpolgármester. Azzal, hogy Szombathely ezt el is nyerte, jogot formált arra, hogy a 2009-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, 12 ország 22 ezer önkormányzata között képviselhesse hazánkat. Bízunk benne, hogy jövőre, nemzetközi viszonyatban is a virágzó és virágos Szombathelyről beszélhetünk.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Maszi 2008.10.11. - 08:45
Legyünk rá büszkék!:)