Szombathelyen járt a Budapest Nagycirkusz

Képgaléria megtekintése2010.06.08. - 15:26 | Bangó Mira

Szombathelyen járt a Budapest Nagycirkusz

A Budapest Nagycirkusz utazó társulata vendégszerepelt a vasi megyeszékhelyen a múlt héten. A négy nap során öt szemet kápráztató, olykor lélegzetet megakasztó előadáson nyilváníthatta ki hangos tetszését a minden korosztály tagjait képviselő publikum. A csütörtök esti teltházas premier sikere úgy intett fittyet a zuhogó esőnek, ahogy azt Sanyi bohóc tette az őt egrecíroztató porondmesternek.

A Kalandváros tövében felállított kalandsátorban gyors sodrású folyamként hömpölyögtek a világszámok. Maximus Antonio gladiátor merészségétől nemcsak a nézők, hanem még az oroszlán szája is tátva maradt, amikor megráncigálta, sőt meg is harapta annak farkát. Antonius nem volt rest, a pillanatot kihasználva fejét a nagymacska szájába dugta, felhívva a jelenlévők figyelmét a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságára. A kimeríthetetlen vidámságú Sanyi bohóc intenzív arc- és rekeszizmokat igénybevevő edzését követően, nyakizmaink megdolgoztatását Alexandra bámulatos légtornája, míg szemizmaink karbantartását a zsonglőrként porondra pattanó cirkuszigazgató garantálta. A manézsban nyargaltak csodaszép, éjfekete frízlovak, tevekaraván ringott be méltósággal, az egyik nagy kedvenccel, a csupán két hónapja világot látott kis tevével. A Kelet varázslatos világának hangulatát a szombathelyi Mira Orient Art csoport hastánccal egészítette ki. Az olasz származású légtornászhölgy és a lovas zsonglőrök szemfürgeséget próbáló produkcióját követően arra csodálkozhatott rá nullától kilencvenkilenc éves korig mindenki, hogy két teljes óra csurgott le az „idő égi csatornáján".


Vasárnapra talán az oroszlánüvöltéstől megszeppenve az utolsó könnyhullató bárányfelhők is kereket oldottak, átadva helyüket a nyári idilli napsütésnek, ám a társulat tagjainak homlokáról továbbra is csurgott a víz. A kulisszák mögé nyert bepillantással ez azonnal érthetővé vált, hiszen maximális koncentrálást, precizitást, pontosságot, egymásra figyelést, biztonságra törekvést, szakértelmet tett láthatóvá, melyből a közönségnek csak szórakozás, a könnyed kikapcsolódás jutott. A kiválóan koreografált műsorfolyam közben és azt követően hallható mennydörgésre emlékeztető hang bizony már nem fentről jött, hanem a nézőtérről jövő taps volt az.

Ádám Krisztina cirkuszigazgató energiájából még egy villáminterjúra is futotta az utolsó előadást követően, sátorbontás közben.

Először is szeretnék gratulálni az öt méltán sikeres, profi előadásotokhoz. Mióta működik a társulat, jártatok már más alkalommal is Szombathelyen?

Szeretnénk megköszönni a szombathelyi közönségnek a hatalmas tapsokat. Nagyon-nagyon jó közönségünk volt. A cirkuszunk tradicionális, már a háború előtt létezett a magán utazócirkuszunk. A rendszerváltást követően mi voltunk az első hivatalosan megalakuló magán utazócirkusz, a Budapest Nagycirkusz.

A számítógépek térhódításában, a virtuális játékok világával miként tudjátok felvenni a versenyt, mert a telt házas előadás ezt tükrözi, hogy ez sikerül. Melyik korosztályt céloztátok meg a műsor összeállításotokkal?

Nagyon örülök a kérdésnek. A Budapest Nagycirkusznak érzésünk szerint sikerült becsalnia minden korosztályt. Például ma is volt egy nagyon idős néni, aki már másodszor jött el megnézni bennünket. De ha a családokat nézzük, azt tapasztaljuk, hogy a legkisebbektől a nagyszülőkig vannak jelen, tehát a generációk együtt jönnek el. Talán ez annak köszönhető, hogy a műsorszámokat, a programokat próbáltuk úgy alakítani, hogy ne csak a kicsiket kösse le, hanem a felnőtteket is, akik legalább úgy mosolyognak és tapsolnak, ahogy a gyerekek.


Utazó nagycirkusz vagytok. Ez azt jelenti, hogy bejárjátok hazánkat, vagy külföldre is ellátogattok? Van-e olyan helyszín, ami valamiért különleges, emlékezetes számotokra?

A világ számos országában jártunk már, ami legmesszebb volt távolságra, viszont nem olyan rég az időben az az Amerikai Egyesült Államokban tett utunk is emlékezetes. Mondhatom, hogy sokfelé jártunk, de legjobban itthon szeretünk fellépni, mert az egyik legjobb közönségünk a magyar közönség. Nagyon-nagyon szeret szórakozni, és ki is nyilvánítja a tetszését, amikor tetszik neki az előadás, mert akkor igazán tapsol.

Laikusként azt gondolja az ember, hogy a cirkusz idényjellegű. Mi történik télen egy utazó társulat életében?

Novemberig utazunk az ország városaiba, novembertől decemberig külföldön tartózkodunk Francia, Olasz, vagy épp Németországban. Az év elején, január, februárban átalakítások folynak, kosztüm készíttetése, az állatoknak a pihentetése és az új műsor összeállítása.

Nem kerülte el a figyelmünket az a szeretet, amelyben itt valamennyi állat részesült az előadások előtt, alatt és után.

Nemrég született egy kis teve, akit játékosan szoktatunk be a produkcióba a mamájával. Az állatidomárnak is született egy kisfia, ő is velünk tart mindenhova. Mi egy nagy család vagyunk, ahol a kis teve is családtagnak számít- kuncog csillogó szemmel Krisztina.

Itt a kulisszák mögött láthattuk, hogy milyen hihetetlen munkabírással, fegyelemmel, biztonságra törekvéssel, szeretettel és harmóniában dolgoztok együtt.

Igen, ti láthattátok, hogy itt hátul mi folyik. Itt vadállatokkal dolgozunk és bizony nagyon fontos az odafigyelés. Nekünk kell összpontosítani az állatokra, amikor ez megtörténik, akkor teljesen önfeledten tudnak szerepelni. Nyugalomban kell dolgoznunk, az állatok előtt nem szabad sem kiabálni, sem idegeskedni, mert azt az embertől átveszik. Teljes nyugalomban, precizitással és biztonsággal kell dolgoznunk.

Hogy lehet erre mentálisan felkészülni? Láttuk, hogy folyamatosan mosolyogtatok egymásra is, az állatokat is simogattátok, szeretgettétek. De honnan veszitek az energiát ehhez, hol vagy miként töltődtök fel?

Ez az egész, az össze energia, a mérhetetlen nyugalom egy embertől, az állatidomártól ered. Az ő nyugalma terjed át az állatokra és ránk is. Erre születni kell. Kíváncsian várjuk, hogy vajon a kisfia örökölte-e ezt a képességét. Ez egy olyan dolog, amely két-három év alatt kiderül. Ez egy olyan különleges képesség, amely egy millió emberből, talán ha egyben megvan. Megérez dolgokat, érzi az állatokat, nagyon ritka az ilyen ember. Belőle merítjük az erőnket, az ő nyugalmát vesszük át.

Azt akarod mondani, hogy egy ember energiája működteti ezt az egészet? Azt is mondhatnánk, hogy ti egy spirituális egység vagytok?

Igen, nyugodtan mondhatjuk ezt. Ti itt voltatok négy napon át velünk, láthattátok, hogy egy ici-pici elbizonytalanodás sem lehet, mert azt az állat egyből megérzi. Teljes nyugalmat kell árasztanunk, melyet az állatidomár teremt meg, és ezt tapasztalja meg, éli át a közönség.

Az utazó Budapest Nagycirkusz a következő héten Sopron városában vendégeskedik 2010-es „Világszámok a porondon" című műsorával.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Fotók: budapestnagycirkusz.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Eszter 2010.06.08. - 17:53
Tök jó ez a cikk Mira,eddig bele se gondoltam, mit csinálhatnak a hidegebb hónapokban..:)
Gondolom óriási élmény volt nektek is fellépni velük, mi legalábbis életreszóló élményt szereztünk, mikor Zalaegerszegen jártak, és táncolhattunk a műsorukban!:))
Pussz: Eszti ( egy rózsaszál az ezerből..:) )
Betti 2010.06.08. - 22:58
A Budapest Nagycirkuszt mindenkinek szívből ajánlom, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató a műsoruk. A sátorba lépve újra gyereknek éreztem magam, teljesen magával ragadott az előadás :-) És Krisztáék szeret teljes (nagy)családi légköre valóban lenyűgöző... Remélem minél hamarabb újra láthatjuk őket!
Mira 2010.06.09. - 13:33
Köszi Eszter, örülök, hogy tetszik a cikk! :) A lányok teljesen oda voltak az élménytől és voltak olyan mákosak, hogy Sopronban is táncolhatnak holnaptól! Madarat lehetne velük fogatni, annyira boldogok.
Ezer rózsaszál (és) köszönet Nektek és Katáéknak is az ajánlásért! :))))
cintia 2010.06.09. - 20:56
Sziasztok!Valaki megtudná nekem mondani hogy Sopronban kell e majd a cirkuszért fizetni vagy teljesen ingyen lesz,mert sehol nem találok információt?

Mira 2010.06.10. - 14:31
Kedves Cintia, a két órás cirkuszi műsor nem ingyenes, de hidd el megéri! Az árakról a Budapest Nagycirkusz honlapjáról tájékozódhatsz , a bemutatkozás menüpont alján találod meg. Kellemes kikapcsolódást! :))))