Míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek - Ilyen volt a 35. Sitkei Rockfesztivál

Képgaléria megtekintése2023.08.28. - 07:00 | Misel - Fotók: Misel, Kiss György

Míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek  - Ilyen volt a 35. Sitkei Rockfesztivál

"Míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek" - énekelte Kalapács Józsi. Mi sem bizonyítja jobban ennek igazságát, minthogy idén már 35. alkalommal került megrendezésre az a Rockfesztivál, amit annak idején a helyi kápolna megmentésére, Balázs Fecó ötlete és hatékony közreműködésére segítségével indítottak el, és ami - hagyományt teremtve - feltette Sitkét a fesztiváltérképre. Az idők során sokat változott a rendezvény, egy valami maradt csak a régi: a műfaj iránti elköteleződés. Fotóinkon a pénteki és a szombat koresti fellépők láthatók.

Az idén kétnapos fesztivált az időjárás is kegyeibe fogadta, szikrázó napsütésben és nyári forróságban szórakozhattak a résztvevők. Ez utóbbiból talán kicsit sok is volt a jóból, és a korai időpontban fellépő zenekarokat és hallgatóságukat alaposan próbára is tette. Azért mindenképpen említsük meg a főleg fiatalokból álló bandákat, akik szépen viszik tovább ezt a műfajt, de már megújulva, korosztályukra szabva: izgalmas élmény volt a Susie & the Pills, és egészen nagy rajongótáborral érkezett a Leander Kills. Második napon lépett fel a Hamuzákis, akik már tavaly is játszottak itt, tehát nem voltak ismeretlenek a hallgatóság előtt, az Echonald, vagy a megyei kötődésű, kitűnő Red Rockets zenekar, akiknek sikerült minden idők legédesebb promóciós videóját elkészíteniük.

A hűvösebb esti órákban jött el a nagy öregek ideje. Az első napon az Ossian és a Pokolgép töltötte meg a domboldalt, míg másnap a Tűzkerék, Vikidál Gyula a Mobilmániával, a talán legtöbbek által várt Lord, Nagy Feró a Beatricével, végül a Zorall zárta a napot. Elnézve a koncertek alatt együtt lüktető, éneklő, minden korosztályt reprezentáló tömeget, egy valami egészen bizonyossá vált számomra: a rockzene szeretete olyan „betegség", ami, ha megfertőzi az embert, egy életre szól. Kigyógyulni nem lehet, csak tünetmentessé tehető, de a zenét hallva újra akuttá válhat.

Az átszerelési szünetekben alkalom nyílt ismerkedni, beszélgetni. Szinte mindenki, akivel szót váltottam, visszajáró résztvevő, és olyan pesti ismerős is akadt, aki, túl a hetvenedik életéven, minden évben eljön a párjával. Idén itt ünnepelhették ötvenedik házassági évfordulójukat! Sok szép történet kapcsolódik tehát a rendezvényhez, a helyhez, ami sokkal több annál, mint egy jótékonysági koncert valamely műemlék megmentéséért.


Magát az egész fesztivált a legnagyobb elismerés illeti. Idén megújult, úgy is mondhatnám, mefiatalodott a szervezésért felelős Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, és a fiatal tagok hozták korosztályuk friss szemléletét, innovatív ötleteit. A rendezők minden apró részletre odafigyeltek. Jó ötletnek tartottam az óriás kivetítőt, amin nem csak a műsor volt látható a terület legtávolabbi pontján is, (és nem mellesleg kitűnően hallható is) de a szünetekben hasznos információk futottak rajta. Zökkenőmentes volt a beléptetés, jegyeladás, külön köszönet jár részünkről a sajtó iránti előzékenységért és példás kommunikációért.


Elmondható tehát, hogy remekül szórakoztunk. Mindezek után az Egyesület elnökségét kérdeztem a két nap tapasztalatairól:

Hogyan látjátok most, elégedettek vagytok az érdeklődéssel?

A bevételek a várakozásoknak, a tervezettnek megfelelően alakultak, ahogy a kiadásaink is.

Ki tudnátok-e emelni egyetlen olyan pillanatot, részletet, amit a legszebbnek éreztetek a két nap során?

Nem. Valójában nekünk az, hogy a fesztivál megvalósulhatott, nagyon nagy öröm. Új az elnökség, ebben a formájában először állt ilyen nagy feladat megvalósítása előtt, és hogy a visszajelzésekből azt látjuk, hogy sikerült, ez számunkra a legnagyszerűbb érzés.


Van-e olyasmi, amin a jelenlegi tapasztalatok fényébe változtatni fogtok a következő évben?

Nagyon friss még az élmény, épp csak véget ért a fesztivál, le kell még ülepedni a dolgoknak, ezért erre még korai válaszolni. Annyit elárulhatunk, hogy nagyon sok dicséretet kapott a szervezettség, a fény-és hangtechnika, a backstage, ami nagyon megnyugtató a számunkra és biztatást jelent a jövőre nézve. Tehát az esetleges változtatásokat majd a tervezés időszakában fogjuk eldönteni.

Gondolkodtatok-e esetleg más tematikájú rendezvényekben is? Említeném itt a ma oly népszerű szabadtéri színházi előadásokat, vagy komolyzenei, zenés irodalmi esteket.

Nekünk ennek a nagy rendezvénynek a vége évkezdet is egyben. Ennek az eredményessége határozza meg a további lehetőségeinket. Természetesen az új elnökség határozott célja, hogy még aktívabb legyen, minél több programot tudjon megvalósítani. Hogy mindez sikerülhessen, szeretnénk köszönetet mondani elsősorban a tagságnak, akik támogattak bennünket, minden idelátogató fizető nézőnek, akik nélkül nem valósíthatnánk meg a kitűzött célokat. Köszönetet kell mondanunk a szerződéses partnereinknek, akik az első pillanattól támogattak bennünket.

Szombat esti koncertek fotói:

Lord, Ricse és Zorall a 35. Sitkei Rockfesztiválon

2023.08.28. - 15:30 | vaskarika.hu - Fotók: Kiss György

Lord, Ricse és Zorall a 35. Sitkei Rockfesztiválon

Az idei rockfesztivál piróban is legnagyobbat "durranó" buliját a Lord-Beatrice-Zorall rockszentháromság prezentálta a sitkei Hercseg-hegyen.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás