Sit down comedy Czutorchestra módra - kávéházi örömzenélés a Cinema Caféban

Képgaléria megtekintése2010.06.10. - 12:45 | vorinori, Büki László 'Harlequin' - Fotók: Büki László

Sit down comedy Czutorchestra módra - kávéházi örömzenélés a Cinema Caféban

A város egyik szegletében stand up comedy, a másikban pedig sit down comedy a Czutorchestrával – a szerda esti felhozatalból mi az utóbbit választottuk. Egy kis lájtos kávéházi zenélgetésre, Lennon János és Mekkartni Pál dalai köré épített repertoárra, akusztikus alapokra és mindeközben baráti csevegések halk duruzsolására számítottunk. Aztán este 9 után kérdőn néztünk egymásra: lehet, hogy rossz helyre jöttünk és valójában a sóderklub poéngyárosainak rögtönzött, hangszeres fellépésén vagyunk?

A szombathelyi nőknek kicsit megerősödött az állukon a pihe

Beszélgetni nem tudtunk és nem is akartunk. A zenék alatt azért nem, mert „áll-leesősen" jól szóltak a srácok, két szám közt pedig azért nem, mert „könnyfolyósan és hasfogósan" vidámra sikerült minden átvezető megnyilvánulásuk. Az alaphangulatában kávéházi örömzenélésnek szánt muzsikálás meg is találta a maga közönségét a Cinema Caféban, ami szerencsére nem 'tömegdiszkó', mégis Czutorkán söpört rajta végig aznap este. A nemek harcát - jelenlétük arányát tekintve - a pasik nyerték, Czutor Zoli meg is jegyezte, hogy ahhoz képest, hogy leginkább lányok, esetleg csajok vesznek részt a fellépéseiken, most mégis a 80% hímnemű. Vagy netán Szombathelyen így festenek a nők, csak megerősödött az állukon a pihe?

Minden idők egyik zongoristája és a többiek

A Czutorchesra zenekar a Belmondo együttes két tagjából, Czutor Zoltánból, valamint Pulius Tamásból (aki minden idők egyik zongoristája és kiválóan halandzsázik angolul, főleg AC/DC-t) illetve Czutor Anettből (aki Szegeden maradt, mert fél a vidékiektől) áll. Pontosabban ül, nekünk pedig ez fekszik, kiegészülve ezúttal Reggel Ferenc 'Caramellel' (aki tud egyszerre dobolni). Zoli szerint elég furcsa, hogy a 2007-ben alakult formáció pályafutását egy moziban kezdte, és ahogy az esti nézőszámot elnézte, ott is fejezi majd be. Azért mi ezt nem vennénk olyan biztosra, hiszen a Nyers és Belmondo dalokat ugyanúgy élvezte a parányi közönség, mint a Lennon János és barátja, Mekkartni Pál által megalkotott, a kétrészes koncert vázát képező Beatles-melódiákat. De megidézte a zenekar Frank Sinatrát (Moon River), aki Czutor szerint az utolsó férfi volt, Barry White-ot (Just The Way You Are), Lionel Richie-t (Ororszlánszívű Richárdot), a Commodores énekesét, akitől a Faith No More által közismertebb 'Easy' csökkentette a távolságot a párok közt. A filmzenék sem maradtak ki, a Butch Cassidy & the Sundance Kid betétdala (Rain Drops Keep Falling on My Head) és a Ház a tónál egyik opusza (Paul McCartney - This Never Happened Before) színesítette a repertoárt. Ha pedig ne adj isten, valakinek csökkenni kezdett a vérhumorszintje, Tamás elsősegély gyanánt monoton hangon felolvasott a Ben Hur-ból.

Lehet, hogy nem is szórakoztató, hanem nevetséges zenekar vagyunk?

Az első blokkot stílszerűen a Szomszédok zenéjével zárták, de szerencsére Etus nem ült oda hozzánk ecsetelni, hogy ismét drágult a tej, ami viszont nem aludt meg a szánkban. A második blokkban pedig, mintha szünet sem lett volna, folytatták a zongora-gitár-dob, plusz háromszor egy száj felállásban működő hangulatkeltést, mindezt jó párszor angol felkonferálással, kedvezve ezzel az egyik angol ajkú asztaltársaságnak is. Interaktív esti „besza-behu" muzsikálás, slágerhegyek az improvicázió fennsíkján, ami nem pusztán hallgatha tó, hanem egyszerűen: konk rét és szórakoztató, de egyben igényes, és elragadó is. Ilyen volt a Czutorchestra zenekar fellépése Szombathelyen, a Cinema Caféban, a legközelebbire pedig bűn lesz nem elmenni. Még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a banda azon morfondírozott: vajon ők szórakoztató, avagy nevetséges zenekarnak számítanak-e? Nevetségesnek semmiképp, a szórakoztatót pedig nyugodtan emeljünk négyzetre. . A közvetlen hangulatú fellépés kisebb közkívánat-parádéval ért a végéhez, amit Lou Reed: Perfect Day című klasszikusával zártak, és nem is találhattak volna ennél jobb végszót. Mi pedig megkérdezzük olvasóinktól - hisz nekünk is feltették a kérdést -, hogy tudják-e, hogy ma van a világ napja? (szépségkirálynő-kompatibilis integetés, függöny).

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás