Az AGORA nyári programjai - Magyar dal napja, AGORA Fesztivál, Bloomsday, meg amit akartok

2010.06.11. - 21:00 | Vidaotone

Az AGORA nyári programjai - Magyar dal napja, AGORA Fesztivál, Bloomsday, meg amit akartok

Rendhagyó és rengeteg információval bíró bő háromnegyedórás közzétételre szánt anyagot osztottak meg a sajtó képviselőivel az Agora vezetői, illetve az illusztris vendégek. Zenélt Czutor Zoli – aki több minőségben is érintett a szombathelyi nyári programokban - és a Belmondo zenekar egyik fele, jelen voltak a Szombathelyi Televízió, a Vas Népe, a Savaria Táncverseny, és nem utolsósorban az Egyházmegyei Karitász vezetői is. Interaktív műsorajánló, Est különszám, élőzene, gyümölcs-saláta, frissítők és példaértékű kezdeményezések sora - valahogy így kell ezt csinálni.

Az Agora Kulturális és Turisztikai Központ székházának első emeletére felérve, máris ízelítőt kaphattunk a várható kínálatból a Savaria mozi munkatársa, Horváth Zoltán jóvoltából: egy zenés filmen követhettük végig a majdani események sorát. Novák Edina, az 'Agora hangja' köszöntötte a média képviselőit, illetve a szerda este a mozi kávézójában koncertező Czutorchestrát. A formáció a Belmondo tagságának fele, az énekes gitáros mellett zongorista és perkás műsorolt. Ők kezdték, és ők is fejezték be a hosszúra nyúlt csütörtök délelőtti infóátadást. A nyitó számnak a Belmondo aktuális slágere a Szabadon választódott ki, és megadta az alaphangot az első, mondhatni napirenden kívüli témához.

Időrendben az AGORA nyári eseményei:

Június 12-13. - Savaria Nemzetközi Táncverseny

Mivel már megvolt a 45. táncverseny sajtótájékoztatója, amiről mi is beszámoltunk, ezért most nem részletezzük Markus Sonyi programigazgató mondandóját. Elég legyen csupán annyi, hogy legekkel tűzdelt beharangozóját ezúttal önmagához képest rövidre szabta. A főszám a szombati IDSF Latin Európa Kupa lesz, melyre eddig példanélküli módon 27 páros nevezett. Felvetette azt a számára furcsa helyzetet, hogy míg a szombati napot mindig óriási érdeklődés kíséri, addig a vasárnapot nem kultiválja a közönség kellőképp. A szombathelyi publikum hullámvölgyes viselkedését és szokásait ismerve, mi magunk ezen már nem akadunk fenn. Külföldiként itt dolgozni azonban biztos mindennapi csodálkozásra ad okot. E hét végén tehát a Sportházban a világ társastánc élvonalából csemegézhetnek a vájtszeműek.

Részletes program!

Június 14. - Segélykoncert az árvízkárosultakért - eddig 23 milliót gyűjtött a Karitász

„Senkinek sem kell bemutatni az ár, illetve belvíz sújtotta települések, és azok lakóinak tragikus sorsát" - kezdte mondandóját Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. Napi kapcsolatban állnak az érintett településeken működő társszervezetekkel, és természetesen adományokat gyűjtenek a rászorulók számára. A mai napig eddig csak ők 23 millió forint értékű felajánlást tudtak összetoborozni, elsősorban élelmiszerekkel, ásványvízzel, szúnyogirtóval és mészhidráttal segítenek a kialakult helyzet jobbrafordulásában. Természetesen továbbra is várják azok jelentkezését, akik bármely módon adakozni tudnak. A hétvégi Savaria Nemzetközi Táncversenyen is ott lesznek aktivistáik. Az igazi nagy durranás pedig egy hétfő esti nagyrendezvény lesz a Sportházban, mely az Agora, a Vas Népe és a Szombathelyi Televízió közös kezdeményezése a segítő szervezettel. Örömteli az, hogy minden megkeresett fellépő azonnali hatállyal igent mondott a felkérésre, sőt jelentkeznek maguktól is sokan, hogy részt vennének az eseményen. A július 14-én, este hétkor kezdődő zenés-táncos műsor ingyenes természetesen, a felajánlásokat a Sportház előtti téren egy teherautó várja, amely Edelényből érkezik, illetve a Karitász képviselőinél is lehet jelentkezni. Halmágyi Miklós, a VN igazgatója is megtisztelte jelenlétével a tájékoztatót, hangsúlyt adva a gesztussal is szavainak, mely szerint minden jelenlévő szervezettel kitűnő viszonyt ápoltak eddig is, és evidencia volt az, hogy a megyei napilap teljes média-támogatást ad mind a gyűjtésnek, mind pedig a segélykoncertnek. Szöllősi Iván, a helyi tévé igazgatója is felszólalt, ők is teljes mellszélességgel az ügy mellé álltak, hétfőn fél héttől fél nyolcig élőben közvetítik a koncertet - ezt a vasnepe.hu is közvetíti -, illetve forró dróton ők is fogadják a felajánlásokat. A fellépők névsora illusztris, bár nem túl meglepő. Az Ungaresca táncegyüttes mellett, a Weöres Sándor Színházat Kelemen Zoltán színész - aki szinte minden eseményen felbukkan a városban, mint érdeklődő is -, illetve a Morális Fixáció névre hallgató színészzenekar képviseli, akik ugyanúgy később kezdik meg ezért szabadságukat, mint a Szombathelyi Szimfonikusok zenészeiből álló Camerata Pro Musica vonós kamarazenekar. Minden felszólaló felhívta a sajtó megjelent képviselőinek figyelmét arra, hogy minden eszközzel hívják fel a figyelmet a kezdeményezésre.

Részletes program! 

Június 16. - Bloomsday

Június 16-án ismét Leopold Bloom nap lesz. Az idei program délután négykor kezdődik és este tíz óráig tart, számolt be Prieger Szabolcs, az Agora programigazgatója a szerdai események taglalásakor. Itt lesz az Ír Köztársaság nagykövete, aki dr. Ipkovich György polgármesterrel nyitja meg az eseményt. Előtte fél négytől az Ifjúsági Fúvószenekar térzenél, negyed ötkor Dublin Junior néven fiatal alkotók mutatkoznak be élőben szintén a főtéren, ugyanekkor az Agora szalonban John Mccourt - Joyce Triesztben című könyvének bemutatójára kerül sor. Ugyanitt öt órakor I.M. Békés Pál - megemlékezés és filmvetítés. Hattól a főtéren Little Band autentikus ír és bluegrass koncert. Hét óra előtt tíz perccel a már jól megszokott pecsételés, majd hétkor Tóth Gábor kiállításának megnyitója az Írókéz galériában. A hivatalos záróesemény a Korai Öröm fél kilenckor kezdődő főtéri koncertje lesz, de akiket felpörgettek a jóféle zöldszigeti seritalok, azoknak további lehetőséget kínál majd egy after-helyszín, de ez már nem a program része, ezért erről nem ehelyütt számolunk be.

Részletes program!

Június 19. - Szentivánéji Vígasságok

Az év leghosszabb napjának ünnepe - és még sok minden másnak is persze -, ezúttal talán eső nélkül telik el, nem úgy, mint tavaly. Ezekkel a szavakkal adta át a szót Novák Edina Grünwald Stefánia igazgatónőnek, illetve megemlítette, hogy ő mindig a nagy városi búcsúnak titulálja ezt az eseményt, amiért a "főnök" minden alkalommal szemmelveri kicsit. Az Agora vezetője elmondta, hogy megpróbál ezúttal nem csúnyán nézni, és ő is bízik az esőmentességben. Mi magunk teljesen a szóvivő álláspontján vagyunk, hisz azt mindenki tudja, hogy ez az esemény semmiféle népnevelési célzattal nem él - kivéve talán a tavalyi évet, amikor is az emlékműdombon azért kortárs művészeti dolgok is feltűntek -, ellenben a könnyed és nem túl velős programok dominálnak, vurstli és kolbász, könnyen befogadható zenékkel. Róma óta tudjuk, cirkuszt és kenyeret a népnek. A legfőbb újdonság a Csótó-környéki banzáj kapcsán az, hogy a nagyszínpad ismét költözik, méghozzá az emlékmű alá, kvázi az egész domboldalt nézőtérré téve ezzel - nem bírjuk ki, hogy ne célozzunk arra, hogy az ötletgazdának legalább egy ingyenjegy járna erre a hétvégére.... A számunkra egyetlen kecsegtetőnek bizonyuló programszám ráadásul elmarad, ugyanis a Veszprémi Utcazene-fesztivál közönségkedvence, az olasz Skarbonari zenekar észak-magyarországi koncertjeit lemondták, és egy koncert megrendezése külön már túl nagy költséget jelentene. A becsatolt programfüzet tartalmazza a részletes műsort alant.

Részletes program!

Július 3. - AGORA Fesztivál

Az idei egy napos főtéri eseményhez kapcsolódik először Czutor Zoltán és a Belmondo, hisz ők lesznek a főzenekar a színpadon. Előtte a Suhancos feloszlása után új dologba fogó Szabó Balázs és csapata világzenél, míg a műsorkezdés a Lazáry Quartet jazzistáinak dolga lesz.

16.00-17.00 LAZÁRY QUARTET (jazz)

A Lazáry Quartet egészen friss, lendületes jazzt játszó, szombathelyi kötődésű formáció. Első fellépésükön rögtön a fővárosi Művészetek Palotájában zenéltek, nagy sikerrel mutatkoztak be a Hangulatkoncerten. Repertoárjukban többek között Diana Krall, Oscar Peterson, Bill Evans, Miles Davis örökzöldeket találhatunk.

18.30-20.00 SZABÓ BALÁZS BAND (világzene)

„...a zenekar első fölsírása, levegővétele 2009-ben a Suhancos zenekar föloszlásával kezdődött... Útnak indultam zenészeket verbuválni. Szerettem volna megtalálni a népzenei hangszerek és a könnyűzenei hangszerek közös metszetét, ahol átmerészkedhet az ősi saját és az eltanult modern világ egymáshoz. Ettől a szerethető feszültségtől lett ez a kalandos fúzió ilyen." (Szabó Balázs)

20.30-22.00 BELMONDO (pop)

A Belmondo zenekart Czutor Zoltán alapította 2005 augusztusában. A Nyers nevű legendás underground együttes megszűnése után létrejött Belmondo az alkotás és a zene iránt elkötelezett, rutinos előadókból verbuválódott. A tagok korábban - többek között - olyan zenekarokat erősítettek, mint a Nyers, a Blackout, a Kowalsky meg a Vega, a Balkan Fanatik, vagy a Soulblaster. „Pop is, beat is, üt is, harap is."

Július 16-18. - Tér-film-zene Fesztivál

Július 16-18 között ismét filmek a főtéren, minden stílus megkötés nélkül, a Mediawave Fesztivál is visszaköszön majd egy kicsit.

Július 16., péntek

18.00 Csipike, az óriás törpe - Bábfilm (61 perc) • Rendező: Balogh Géza • Szereplők: Erdős István - Timár Béla • Simándi Anna - Hacser Józsa • Mult István - Benedek Miklós

19.05 Válogatás a Mediawave legjobb filmjeiből (58 perc)

20.05 A HBO bemutatja: Alkonyat - Színes magyarul beszélő amerikai filmdráma, 2008 (120 perc)

22.05 Némafilm - Félember - Stan Laurel (25 perc)

Július 17., szombat

18.00 Rózsa János rendező a 2010. évi Magyar Filmszemle életműdíjasa - Csiribiri - Színes magyar zenés családi film, 2009 (72 perc) • Rendező: Rózsa János • Szereplő: Halász Judit

19.15 Erkel Ferenc 200 éve született - Hunyadi László - Palotás - Előadja a Magyar Állami Operaház Balettkara (5 perc)

19.20 Illetékes elvtárs - Koltai Róbert kabaréja (38 perc) - Rendező: Koltai Róbert • Szereplők: Koltai Róbert, Farkasházy Tivadar

20.05 Kaméleon - Színes magyar szélhámosfilm, 2008 (104 perc) • Rendező: Goda Krisztina • Szereplők: Nagy Ervin, Csányi Sándor, Hámori Gabriella, Kulka János

21.55 Némafilm - Kell nősülni egy matróznak - Oliver Hardy (25 perc)

Július 18., vasárnap

18.00 Bujtor István emlékére - Legyél Te is Bonca! - Színes magyar tévéfilm (70 perc) • Rendező: Katkics Ilona • Szereplők: Bujtor István, Páger Antal, Ábel Anita, Ulmann Mónika

19.15 Nekem ezek mesélhetnek! - Kern András kabaréja - Rendező: Verebes István • Szereplők: Antal Imre, Kern András (42 perc)

20.05 Chopin 200 éve született - Chopin - Asz-dúr keringő - Előadja: Kocsis Zoltán zongoraművész (8perc)

20.15 Valami Amerika 2 - Magyar vígjáték, 2009 (110 perc) • Rendező: Herendi Gábor • Szereplők: Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor

22.05 Némafilm - Rövid szoknya - Stan Laurel (24 perc)

Július 25. - Operett gála

A Ferences kert - Történelmi Témapark ad otthont a július 25-i eseménynek, melyet a Budapesti Operettszínház mutat be.

A Budapesti Operettszínház produkciója

Operett mindenhol! Arisztokraták a palotában, katonák a kaszárnyában, művészek a színpadon, a titokzatos Kelet Moszkvától Pekingig, s forró magyar virtus! Cigánybáró, Marica grófnő, Csárdáskirálynő, A víg özvegy, Mágnás Miska...

Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss és más nagyhírű operettszerzők legnépszerűbb melódiái, megannyi nagy operett-sláger a Budapesti Operettszínház kiválóságainak előadásában.

Július 31. - Péterfy Bori és a Love Band

Július 31-én a szupervamp színész-énekesnő és zenekara készteti bősz csápolásra az ifjú leányhadakat, bemelegítést végez a helyi Lunchbox.

19.00 Előzenekar: LUNCHBOX

A sodró lendületű rockzenét játszó csapat több megyei és regionális tehetségkutató nyerteseként most lehetőséget kap Szombathely Fő terén is a bemutatkozásra!

20.30 PÉTERFY BORI & LOVE BAND

„Nézz mélyen a szemembe / Tedd a kezed a farzsebembe / Hajolj bele a hajamba / Dúdold bele, hogy La Bamba" - ezzel a farzsebes dallal lépett a „könnyűzenei tudatba" Péterfy Bori. A banda tagjai erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot, Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinból jön: lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva.

Szeptember 4. - Első Emelet

A tavasszal a Sportházban elmaradt koncertet pótolja be a magyar Kajagoogoo, akik ugyanúgy, mint példaképeik, két album után elsikkadtak. Igaz azonban az is, hogy amíg aktívak voltak, addig hatalmas népszerűségnek örvendtek. Kíváncsian várjuk, mi újság Benővel mostanában.

20.00 Első Emelet

Az együttes 2008 elején teltházas koncerttel ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az emlékezetes, nagy sikerű fellépés után döntöttek úgy, hogy folytatják. Az elhatározást tettek követték. Az elmúlt két évben rengeteg rendezvényen vett részt a Berkes Gábor, Kisszabó Gábor, Patkó Béla (Kiki), Tereh István felállású csapat, mindenhol szép sikert aratva.

Vendégzenészek: Hastó Zsolt (dob), Kelemen Tamás (gitár).

Bebizonyosodott, hogy még mindig nagyon sokan szeretik a csapatot: rengetegen éneklik velük együtt a napjainkban is népszerű dalokat: A film forog tovább, Angyali vallomás, El valahová, valakivel, Álmatlanul, melyeket modern, mai hangzással tettek újra izgalmassá. A munkálatok során pedig megint jöttek az ötletek, dallamok. Néhány nap leforgása alatt, 20 év kihagyás után, új Első Emelet dalok születtek! A szövegíró, mint sok éven keresztül, most is Geszti Péter. A két slágergyanús szám címe: Megyek a szívem után, Ma van a Te napod!

Szeptember 12. - A magyar dal napja

A másik apropó, melynek okán Czutor Zoltán itt volt az, hogy ő a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke, illetve a Magyar Dal Napja szervezőbizottságának tagja. A Presser Gábor által életrehívott kezdeményezés lassan kinőtte a fővárost, és ezentúl a vidéki városok is lehetőséget kapnak a bekapcsolódásra. Koncepció, hogy minden helyszínen a helyi erők vigyék a műsor gerincét, így itt Géza és Meggie, a Violet Eye, a Vouler Mouche, a Kocsmazene, az Ocho Macho és a Heaven Street Seven dicsőíti a hazai dalt.

14.30-15.00 GÉZA ÉS MEGGIE

Horváth Meggie és Peltzer Géza duója: „Kuplék, sanzonok, régi magyar táncdalok"

15.00-15.35 VIOLET EYE

„Új helyi banda a Tizenhét, a Metrosurfing és a Jah' Warriors tagjaiból"

16.00-16.35 VOLER MOUCHE SPECIAL

„Elsőlemezes elektronika vájt fülűeknek!"

17.00-17.30 KOCSMAZAJ

„Alternatív kocsmazene Kispál-rajongóknak!"

18.00-18.40 OCHO MACHO SPECIAL

„Nyolc srác, s mögöttük egy egész város."

19.20-21.00 HEAVEN STREET SEVEN

„A krézi srácok kifogták Dél-Amerikát!"

A tájékoztató végén még meghallgattuk a Nap dala című darabot a fél Belmondótól, majd a teraszon interjúk és beszélgetések bontakoztak ki. Nem mi lennénk, ha nem fűznénk hozzá annyit, hogy bizony sok cég és szervezet példát vehetne arról, ahogy az Agora köríti a sajtós találkozóit. Nem a repiüdítőről és frissítőkről beszélünk elsősorban, hanem arról, hogy minden klappolt, amit az is bizonyít, hogy senkinek nem volt egy szem kérdése sem, és biztosak vagyunk abban, hogy aki a médiumok részéről ott volt, az szívesebben ír beharangozót ezek után. Mintha nem is itthon lettünk volna....

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Lázár Péter 2010.06.14. - 11:40
TIsztelt cikk író!

"A tavasszal a Sportházban elmaradt koncertet pótolja be a magyar Kajagoogoo, akik ugyanúgy, mint példaképeik, két album után elsikkadtak. Igaz azonban az is, hogy amíg aktívak voltak, addig hatalmas népszerűségnek örvendtek. Kíváncsian várjuk, mi újság Benővel mostanában."

Szerintem hasznos lenne ellenőrizni a tárgyi tudást. Ismereteim szerint 7 önálló (1,2,3,4 Naplemez, Vadkelet, Kis Generáció), egy koncert (Turné), egy kislemez és egy Best of albumról beszélhetünk. Ez pedig szerintem 10 album. Plusz a vendégszereplések! És folytathatnám...

Köszi a pontosítást előre is!

Lázár Péter
vidaotone 2010.06.14. - 15:55
Tisztelt Lázár Úr!

Köszönet az információkért! Bár fenntartom, hogy a zenekar, az első két lemeze után eltűnt a köztudatból, legalábbis nálunk itt vidéken. Eléggé jól ismerem a hazai könnyűzene utóbbi húsz-harminc évét, sőt tevékenykedem is benn, de az Emeletről mint aktív zenekarról első feloszlásuk óta nem hallani. Konkrétan azt gondoltam, hogy a nagy retro-hullám miatt álltak össze újra... Aknamunkát nem végzek mindazonáltal, mivel a new-wave hullám már csak szép emlék számomra, mit az a pár EE koncert is, amiket akkor átéltem. Üdvözlettel V.!
Lázár Péter 2010.06.14. - 16:33
Tisztelt V!

Akkor viszont azt gondolom, hogy teljesen hiányos az ismerete. Az első két lemez 1984-ben és 1985-ben készült. A mai napig játszott legismertebb dalok (pl: Állj vagy lövök, Csakazértis szerelem, az ön által említett Valahová Valakivel, Subiduma stb.) nem is az első két lemezen volt.

1988-ban a Pop-Meccsen 11 díjat kaptak és ez évben két album jelent meg az egyik koncertturnéba anyagaiból készült Turné`88 és a Naplemez.

Szubjektív vélemény... a Vadkelet című lemez ami 1989-ben jelent meg számos olyan dalt tartalmaz, ami szerintem a legjobb "alkotás" a csapattól. Ja és nem mellékesen az ön által eltűntnek titulált együttes ebben az évben is 8 díjat hozott el a Pop-Meccs gáláról.
Mariann 2010.06.14. - 18:45
Annyit fűznék hozzá, hogy vidéki vagyok, és 1988-ban lettem rajongó. Akkoriban jelent meg a Naplemez. .... és amondó vagyok az igazi sikerek pontosan, hogy az első két lemez után jöttek a zenekar életébe. Világosan emlékszem a teltházas 1989-es vidéki koncertre. Szerintem a kezdéstől számítva ez már 7 év. Tehát talán nem is sikkadtak el olyan hamar, és most két éve az újrakezdés után is, jó pár koncerttel a hátuk mögött, aktivak, energikusak, tele vannak irigylésre méltó lendülettel, és ott a közönség is, a rajongók, akik az elmúlt majd 28 év alatt nem szüntek meg szeretni őket.
Lázár Péter 2010.06.14. - 19:10
Tisztelt V!

Még egy apró gondolat. Elő kellene keresni az almáriumból, nem tudom, hogy 1988 vagy 1989 volt amikor pont Szombathelyen volt teltházas koncert...

Üdvözlettel,
Lázár Péter
vidaotone 2010.06.15. - 01:45
"Az együttes 2008 elején teltházas koncerttel ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az emlékezetes, nagy sikerű fellépés után döntöttek úgy, hogy folytatják. Az elhatározást tettek követték. Az elmúlt két évben rengeteg rendezvényen vett részt a Berkes Gábor, Kisszabó Gábor, Patkó Béla (Kiki), Tereh István felállású csapat, mindenhol szép sikert aratva.

Vendégzenészek: Hastó Zsolt (dob), Kelemen Tamás (gitár).

Bebizonyosodott, hogy még mindig nagyon sokan szeretik a csapatot: rengetegen éneklik velük együtt a napjainkban is népszerű dalokat: A film forog tovább, Angyali vallomás, El valahová, valakivel, Álmatlanul, melyeket modern, mai hangzással tettek újra izgalmassá. A munkálatok során pedig megint jöttek az ötletek, dallamok. Néhány nap leforgása alatt, 20 év kihagyás után, új Első Emelet dalok születtek! A szövegíró, mint sok éven keresztül, most is Geszti Péter. A két slágergyanús szám címe: Megyek a szívem után, Ma van a Te napod!"

A beidézett rész egy vélhetően hivatalos sajó-anyag, amiben az én olvasatomban ez: "Az együttes 2008 elején teltházas koncerttel ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az emlékezetes, nagy sikerű fellépés után döntöttek úgy, hogy folytatják." azt jelenti, hogy egy nagy sikerű szülinap után folytatják újra a zenélést. Reklamációkat a zenekar sajtószóvivőjének címezném innentől.
Az első két lemez utáni elsikkadást pedig fenntartom, a második még hallgatható volt, a többi pedig, a nagy magyar valóság kombo popbiznisz ügy. Példát vehetne minden magyar zenész - már aki ilyen babérokra tör, hogy sztár lesz -, épp ezen zenekar agytrösztjétől GP-től, aki minden formációját azonnal szétbombázott ahogy unalmassá vált. Úgy látszik innen csak kilépett. Érdekes, hogy akik a zenéért önmagáért ragadnak hangszert, nem hisztiznek, hanem megköszönik, hogy promotálva vannak. megnéztem volna Kiki-éket, nem a zenei élmény, hanem nosztalgia miatt , de most már biztos, hogy nem fogom. Így egy kitűnő 198x-es élmény marad meg, amikor a BS-ben a már említett, már Limahl nélküli Kajagoogoo előtt játszottak. A dátumra nem emlékszem sajnos, 25 éve volt. Tisztelettel és sikereket kívánva! Vida Gábor
Lázár Péter 2010.06.15. - 07:09
Kedves Gábor,

Ha egy rajongó miatt nem nézi meg őket, akkor tényleg sajnálom! Én szeretem a zenéjüket és amit ma csinálnak a színpadon. Megjegyzem, hogy számomra ma sokkal élvezetesebb mint akkor volt. Az, hogy milyen sajtó közleményt ad ki a zenekar azt gondolom ők tudják miért, mikor és hogyan.

Elfogadom azt is, hogy ön számára az második lemez után a zenéjük már nem volt hallgatható. Izlések és pofonok.

Amit én érzek, hogy az "elsikkadtak" szó nem felel meg a valóságnak és mint újságíró kolléga, úgy éreztem, hogy jeleznem kellene a pontatlanságot. Az, hogy emellett én szeretem az Emeletet az nyilván elfogultságra is ad okot. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az ön által eltűntnek aposztrolvált zenekar még 5 lemezt és számos teltházas turnét csinált volna, ha eltűnt a köztudatból. A kemény rajongói mag (kb. 100 fő) közéjük sorolom magamat is pedig nem tud megtölteni csarnokokat.

Azt is el tudom fogadni, hogy a hangzás (nyolcvanas évek popzenéje) nem 80-as évek felé már nem újult meg annyira. Hozzáteszem, hogy ez inkább a lemezek hangzása, mert ez az a csapat aki élőben lényegesen jobban szól, mint lemezen.

Továbblépve a kérdésen szeretném megkérni, hogy ne az én megjegyzésem miatt ne hallgassa meg a koncertet, mert nem szeretném, hogy egy elfogult "örült" miatt maradjon le egy nagy élményről. (Legyen az nosztalgia vagy új hangzás).

Köszönöm,
Péter
Dóri cica 2010.06.15. - 18:33
Én is szeretném ha ezután tényleg eljönne az újságíró úr és meghallgatná, megnézné mit tudnak az elsikkadtak. A koncert végén lehetőség van egy kis beszélgetésre, akár interjúra is . Ha nem az együttes tagjaival akkor velünk a rajongókkal.
Pilinyi Bea (ringbearer) 2010.06.15. - 19:00
Szerintem meg maradjon otthon az ÚJSÁGÍRÓ ÚR! Így nyugodt szívvel, és a mostanihoz hasonló alapos felkészültséggel kritizálhatja tovább az Emelet zenéjét!
" Eléggé jól ismerem a hazai könnyűzene utóbbi húsz-harminc évét, sőt tevékenykedem is benn, de az Emeletről mint aktív zenekarról első feloszlásuk óta nem hallani."
Csak megkérdezném, pontosan hányszor is oszlott fel az Emelet, tisztelt Szakértő Úr? Egy 28 éves zenekar, akikről 30 éve nem hallani, egyébként is CSODA! Én büszke is vagyok rájuk nagyon!!!
Pilinyi Bea (ringbearer) 2010.06.15. - 19:42
Ja, és Vida Úr, ez akár ismerős is lehet, az első Első Emelet lemezen volt:
"Akad olyan, sajnos nem is kevés, aki semmit se lát, hiába néz, mert sohasem érti meg a dolgok lényegét!"
A promócióért meg valójában rendkívül hálásak vagyunk: "Tulajdonképpen köszönünk mindent, mert jól tudjuk, hogy minden értünk volt! De azért közben, már mi is nagyra nőttünk, és másképp látunk pár apró dolgot!" (Ez meg még az első lemez ELŐTT!)
:)
Harle 2010.06.16. - 08:48
Csak halkan kérdem: kell ennél jobb promótálás az Emelet-koncertnek? 28 év alatt a marketing-technikák is változtak... ;))))
Vidaotone 2010.06.16. - 08:57
Köszönöm főszerkesztő ÚR! :)) részemről többet nem tudok tenni a zenekarért :D
Sárvári Tamás 2010.06.16. - 11:33
Tisztelt vidaotone!
Nem vagyok egy odamondó típus, de úgy érzem most meg kell tennem. Kérdezném mit akart elérni a programajánlójával? Azt, hogy menjenek el az emberek az Első Emelet koncertre? Vagy inkább azt, hogy "na itt egy gyenge banda, akik tinibálványok voltak, de fabatkát sem érnek a szemembe, inkább el se menjenek rá"? Mert ez az ajánlóból nem derült ki. Erre is arra is vannak utaló nyomok. Úgy vélem egy programajánló, még ha nem is szeretjük azt az előadót legyen "AJÁNLÓ" jellegű. Lehet, hogy jobb lett volna semmit sem írni az alá, hogy Első Emelet koncert. max. a nagyobb slágereket, s akkor nem lett volna nagy vita. Jó, elhiszem, megbízták, hogy szerkessze meg az ajánlót, azt is elhiszem, hogy sok kedve nem volt dicsérni az együttest, ez szíve joga, de most gondoljon bele: Van aki kimondottan a maga véleményére ad.. Ezek valószínűleg elrettennek a koncerttől amiatt az "elsikkadt" szó miatt. Úgy érzem ez a kíváncsian várjuk... mondat már csak szépítés akart lenni. Persze tudom szólás szabadsága, meg miegyébb, csak ezzel pont a közlés lényegét rontotta el. Kár érte! A többi Emelet rajongó nevében én is azt javaslom azért nézze meg a koncertet, szerintem tetszeni fog az új hangzás, s a végén elismerően fog csettinteni.
Sárvári Tamás
Harle 2010.06.16. - 12:02
Szerintem ez az Első Emelet-téma lassan már Empire State Building magasságig van túllihegve (egy mondat miatt...). :)) Mondhatnánk: jó magyar szokás szerint vihar egy lavór vízben... (a nagy vita...).
Az AGORA Nyár ajánlójában az Emelet (csak) egy program (!!) a többi mellett, és a komplett sajtóanyag lett összedolgozva a sajtótájékoztatón elhangzott információkkal, valamint minimális szubjektummal!!

Az AGORA Nyár programja jóval nagyobb lélegzetű információhalmaz annál, hogy egy eseményén leragadva - s gumicsontként rágva-csócsálva - általánosítsunk, hogy a cikkíró "mit akart elérni a programajánlójával". Mivel az Emelet-koncert (ami anno fizetős, beltéri rendezvényként elmaradt...) 2,5 hónap múlva lesz aktuális - ingyenes, szabadtéri rendezvényként -, nyilván előtte újfent beharangozzuk. :)) Peace!
Viky 2010.06.16. - 12:07
Még mindig szeretném megtudni a Tisztelt Főszerkesztőktől,hogy eső esetén mi lesz a Bloomsday-jel? (főleg a megnyitóval)
Előre is köszönet.
vidaotone 2010.06.16. - 17:26
Köszi Laci, de nagyon jól tudod, hogy nincs szükségem védelemre, és azt is tudod, hogy nem keresem a balhét feleslegesen, de úgy látszik, hogy most sikerült előszorítani belőlem a belemenős osztógépet... Nem válaszoltam eddig érdemben a felvetésekre, mert nem találtam érdemesnek arra, hogy időt vesztegessek vele, a fanatikus múltvédőkkel nem szeretek kardozni, sem semmit... ráadásul nem akartam bántani egy olyan zenekart, akiket valaha szerettem, és ami nagyon jó hangszerkezelőkből áll...
Való igaz azt írtam, hogy elsikkadtak, azért mert ez is történt. Mindkét első lemez máig is bakelitgyűjteményem része, igaz nem mostanában lettek meghallgatva, ugyanis korai tinédzserkorom kedvencei voltak, többek közt ők is... A popzene forradalmi évtizedében külföldi divatzenekarra hajazó csapatként indultak, és nekem is, mint sokaknak az 1983 körül hazánkba berobbanó nagy hármas, Depeche Mode – Duran Duran – Kajagoogoo triumvirátus egyik hazai másolataként jelentek meg... Mivel ez a téma – mármint, hogy a magyar popzenészek miért is érzik kötelezőnek a koppintást azonnal, és miért tagadják le mindezt következetesen -, minimum a háború és béke kiszerelésű könyvet érdemelne, nem megyünk most bele. Elég legyen annyi, hogy amíg a DD és a DM időtállónak bizonyult, a Kajagoogoo Limahl kiválása után eltűnt az éterből... Mindhárom csapatnak – kinek azonnal, kinek később -, óriási rajongótábora lett idehaza is, és magyar megfelelői is... Ákossal pl. ott végeztem egy életre amikor elkezdődött volna az ismerkedés, hisz egyenesen – és arcátlanul - kijelentette, hogy a Bonanza semmiben sem hasonlíthat a DM-re, hisz ők nem is ismerik, pláne nem szeretik a zenekart... made in Hungary és hungry...
Limahl kiválása után a Kajagoooo még turnézott egyet, de a basszeros Nick Beggs énekesi poszton nem tudta hozni a minőséget, ezért az Emelet túlélte mesterét, ergo lekerült róla a kópikus jelző... az sincs kizárva, hogy a példakép még ma is aktív zenekar, és elél a múltjából valahol, de aktualitásuk nincs...
Nem azt mondtam, hogy az EE nem csinált több lemezt, hanem azt, hogy onnantól kihunyt a láng, legalábbis számomra. Eltűntek, és semmiféle űrt nem hagytak maguk után, ugyanúgy mint a Galla féle Gm-49, a Névtelen Nulla, és a Hungaroton összes nagy találmánya és felfedezettje... Lehet persze, hogy a zenekar haladt a korral – amiben bízok, ha már itt kardoskodnak mellette -, viszont akkor azt nem értem, hogy hogy a viharba lehet az, hogy én aki zenekarokkal jártam az ország klubjait, fesztiváljait és minden pontját évtizedekig, miért nem láttam egy nyamvadt fellépést sem, de még egy plakátot sem... pedig a Szigeten a kilencvenes években Uhrin Benedektől, Korda Gyurin át az összes rég kiégett önmásoló fellépett rendszeresen... Egy zenekar akkor zenekar, ha koncertezik ugyanis. Soha semmit sem tagadtam meg amit szerettem sem embert, sem zenét, sem eszmét, sem semmit, ezt a zenekart szerettem – igaz tiniként szocializálódásom kezdetén – mai füllel hallgatva azonban, azok a szövegek és dallamivilág sekélyes és mai szóval élve tesco-gazdaságos minőség… Főleg azért mert eltelt ennyi idő, és a világ – lehet sajnos, sőt biztos - már rég másról szól, ráadásul akkor is, és most is nagyon messze vagyunk a korszerűségtől, modern szellemiségtől, ami a túléléshez kellene ennek az országnak. Másolunk, majmolunk ennyi. Nem kihasználva adottságainkat…. Mindig az olcsó matyó és motyó…
Ráadásul a tavaszi sportházas belépős koncert biztos – félhivatalos – információim szerint az érdeklődés teljes hiánya miatt maradt el. Ebből persze nem kell, és nem is lehet messzemenő következtetéseket levonni, hisz országos tendencia az ilyen. A realítás pedig lehetett többszínű is, hisz nem várt dolgok is meg tudnak durranni, és a tutira is lehet bukni nem kicsit. Kétesélyes minimum volt, és a rosszabb ért be. Az Agora teljesen jót húzott a főtéri ingyenessel, hisz pont az a korosztály gerjed a zenekarra, akik nem biztos, hogy eljárnak még szórakozni, mert akár nem tehetik meg, vagy csak nem szoktak. De a nyári sorozat eddigi összes rendezvénye telttérrel futott, garantált a siker tehát. Ergo az itt apás és anyáskodók jól önigazolódtatnak majd, mert kiderül, hogy a zenekar még most is mennyire népszerű, és milyen jól zenélnek. Mert jól fognak, megvan hozzá a rutinjuk - ezek szerint, aki 28 éve koncertezik, annak mesterien kell játszania, pláne mivel ők 20 évesen is jók voltak.
Mindemellett, csak azért járok el a sajtótájékoztatókra, mert sok olyan dolgot tudok promotálni, amiket szeretnék hogy sikeresek legyenek. Ez a lap nonprofit, hobbioldal aki ezt feladatának érzi, nem közszolgálati, nem pártok és médiacsoportok tulajdona, hanem civil kezdeményezés, és mint olyan képviseli talán a köz érdekeit is, és talán értéket is képvisel, sokan ezt mondják. Az pedig, hogy mit szerettem volna mondani ezzel a három sorral, “A tavasszal a Sportházban elmaradt koncertet pótolja be a magyar Kajagoogoo, akik ugyanúgy, mint példaképeik, két album után elsikkadtak. Igaz azonban az is, hogy amíg aktívak voltak, addig hatalmas népszerűségnek örvendtek. Kíváncsian várjuk, mi újság Benővel mostanában.” , mindenki döntse el maga. Nálunk a kíváncsian várjuk ajánlás, de másnál nem biztos. Ja, Béke!
Dóri cica 2010.06.16. - 18:31
http://elsoemelet.hu/diszkografia.htm

Légyszíves nézd már meg te hány db lemezt látsz? Ha nem fut 1 szekér akkor nem adnak ki ennyi lemezt, dvd-t stb. Gm-49- az E.E. tel zenélt együtt a Tomi vendégzenészként. A Névtelen feloszlott, vagy átalakult...hm. Ma is zenél Imi barátaival A dobosuk a jó ismerősöm.
vidaotone 2010.06.17. - 03:27
http://elsoemelet.hu/biografia2.htm
Dóri cica 2010.06.17. - 20:27
Ezt a linket nem értem miért is rakta be kedves újságíró úr?
Én úgy gondolom tudtam eddig is ezt az együttesről, nem nekem kéne ezt elolvasni, hanem Önnek. Én is vidéki vagyok, de sem az emeletet se az, h én mekkora rajongója vagyok ennek a csapatnak nem felejtették el az ismerőseim. Szerintem Önnek már meg kéne írni az új cikket amiben néhány dolgot helyesbít.
Sárvári Tamás 2010.06.17. - 22:32
"viszont akkor azt nem értem, hogy hogy a viharba lehet az, hogy én aki zenekarokkal jártam az ország klubjait, fesztiváljait és minden pontját évtizedekig, miért nem láttam egy nyamvadt fellépést sem, de még egy plakátot sem... pedig a Szigeten a kilencvenes években Uhrin Benedektől, Korda Gyurin át az összes rég kiégett önmásoló fellépett rendszeresen... Egy zenekar akkor zenekar, ha koncertezik ugyanis."
Kedves cikkíró!
Javasolnám, hogy nézzen utána a zenekar melyik tagja miként működött a hazai popéletben a 90-es években. Röviden elárulom a teljesség igénye nélkül: Kiki szólókarrierbe kezdett (lásd. Éretlenek c. filmsorozat betétdala pl. ), majd a Csütörtök 12 együttes egyik tagja volt (bevallom az a formáció nekem sem volt szívem csücske); Berkes Gábor rengeteg tvműsor zenéjét szerezte; Kisszabó Gábor az egyik lemezkiadó hazi piacáért felelt, ezen kívül szólólemeze is jelent meg (amit nemrég újra kiadtak, ajánlom figyelmébe); Bogdán Csaba Szandi karrierjében tevékenykedett aktívan; Tereh Öcsi rádiós lett; szóval egyik zenekartag sem unatkozott. A visszatérést már régebbre tervezték, de Kiki betegsége miatt ez későbbre tevődött. S azért ne hasonlítsuk össze Uhrin Benedeket az Első Emelettel. Az előbbi csak playbackel, az utóbbi élő zenét játszik. De ezek szerint a maga nézetében az LGT egy nagy nulla, sose volt jó zenekar, hisz... De ezt már leírta, hogy mitől zenekar egy formáció.
vidaotone 2010.06.17. - 23:37
92-ben szétmentek, és azóta adtak három biznisz-szagú koncertet, nos ez innentől nálam nem működő zenekar, pont mint az országunk... és Önök kedves elvakult rajongók valószínű azok közé tartoznak, akik elősegítik azt, hogy ez az ország ne is működjön, elvakultak, arrogánsak, és értetlenek, meg még éretlenek is... Szandi??? 60-as iq alatt ajánlott ciki, mint a kilencvenes évek magyar bizniszpopja is... ez egy szigorúan kultúrával foglalkozó oldal, és nem bulvár lap, vay gyerekújság... az LGT nem tudom hogy került ide, bár személy szerint valóban sosem kedveltem, mivel rendszernek behódolók voltak, nem is lehettek mások... szerintem miss macskának pedig értelmezni kéne a zenekar biográfiájában leírtakat, azok ugyanis konkrétan engem igazolnak... de persze ami nehéz az nehéz... megígérem most és itt, hogy soha egy nyamvadt betűt nem írok le sem az első emeleten téblábolókról, sem semmilyen más elfogyott a lóvénk, keresünk az egyszerűeken gyorsan sokat a semmire brigádokról, akárki is szervezi... nem miattuk, hanem csak azok miatt, akik nem tudják mi az hogy zeneszeretet és hitelesség... elfogadtam már rég a hazai állapotokat, a tolvaj mentalítást, a kátyúkat az utakon, a hálapénzt, az irigységet, a mérhetetlen butaságot, az öntelt hivatalnokokat, és a rengeteg ingyenélő celebet, akiknek csak kapcsolatai vannak, tehetségük nuku... abszurd, hogy eljutottunk idáig, itt bizonygatják, hogy ez ey 28 éve működő zenekar, és a kész tényeket sem fogadják el, ami a bio-ban van... jó szórakozást, remélem a városnak nem annyiba kerül ez a retrosó amennyire én gondolok.
Faszi 2010.06.18. - 13:27
Én még emlékszem, amikor nyolcadikos Emelet és R-Go rajongók tépték egymást Szhelyen, csak azért, mert más volt az ízlésük, és szidták az "ellenfél" zenekarát. Egyébként van 3 db Emelet bakelitom. Meg 2 R-Go.
Pilinyi Bea (ringbearer) 2010.06.19. - 15:57
" remélem a városnak nem annyiba kerül ez a retrosó amennyire én gondolok" (vidaotone)
Szerintem a város az Ön fizetését pl. simán megspórolhatná!
Kikérem magamnak, és a baráti társaságunk (Subiduma Család) nevében is azt a sok mocskot, amit írt rólunk. Nem hiszem, hogy néhány valamihez őszintén ragaszkodó, nem köpönyegforgató ember miatt tart ott az ország, ahol tart. Sokkal inkább azért, mert az egyes munkaköröket TELJESEN alkalmatlan emberek töltik be! Ilyen az öné is! Amit művel, az felháborító, szégyenletes és nevetséges! Innen pedig tartom magam Murphy vitatörvényéhez, és ezt javaslom a társaimnak is!
(Ne fáradjon a válaszadással!)
Harle 2010.06.19. - 16:38
Kedves Bea! Kár, hogy ennyire szelektíven olvassa a kommenteket, és a lila ködtől, ami a szeme elől azóta sem szállt fel egy szubjektív gondolat (mondat) miatt (mondom: 1 mondat!), úgy nekiesik egy civil (mondom: civil), nonprofit (mondom: nonprofit) oldal tudósítójának, mintha az édes anyukáját sértegették volna. Ezzel a fizetés és a munkakör kérdést le is tudhatjuk...

Én is leírtam már, hogy az EE csak egy (mondom: egy...) program a komplett (mondom: komplett.... ) nyári események közül, amit kiragadott a hosszú cikkből, s amin keresztül azóta is megy a szó szerinti ***rágás. Hogy mert állást foglalni kollégám, és nem a szolgai másolás áldozatává silányította egy sajtóanyag és egy sajtótájékoztató infóhalmazát, szvsz nem baj, sőt! Az, hogy egymondatos szubjektivitása meg kissé erősebbre sikeredett, talán még jót is tesz a hírverésnek, mert egy száraz ajánlót a kutya sem olvas el... maximum felemeli a lábát, és megjelöli... :DD

Bízom benne, hogy a düh nem vakítja el annyira, hogy soraim ne tudja elolvasni. Az olvasási folyamat következő fázisa a megértésé, jómagam pedig örök optimista vagyok. Még Önnel szemben is! :D

Szép hétvégét!
Ede 2010.06.20. - 14:35
Mit vitatkoztok, mit vártok egy olyan "cikkírótól", aki ezek szerint nem kap fizetést? Aki tehetséges és életképes az nagy pénzekért dolgozik valahol, nem ide ír. Aki hobbiból csinál valamit, az elsőrendű ízlésének és felsőbbrendűségének biztos tudatában egy olvasói hozzászólásra inkább nem megy el a koncertre, mint a gyerekek. Olvasók vs. vaskarika.hu = érvek vs. felsőbbrendűség, személyeskedés. Zongorázni lehet a különbséget. Ugye világos melyik tábornak kell sokat fejlődnie a felnőtté válásig?
Harle 2010.06.20. - 14:56
Ede, bátran scrollozz az oldal jobboldali frame-jébe, alulra.... na, azt nem mondhatja el senki sem! :))) Általánosítani meg elég sekélyes gondolkodásra vall, pláne egy mondat alapján. Igazán jó bértollnok-médiafogdmeg vagy, hű kutyus, csontot neked! :DDD
Harle 2010.06.20. - 15:01
Ede, és ahogy látom, a civil szféra nálad egyenlő a s z arral... Kedves CIVILEK! Itt egy "jóindulatú" arc, aki megkérdőjelezi a civil kezdeményezések, produktumok létjogosultságát... :DDD

Nem töröljük ki a hozzászólásodat, hanem belinkeljük pár oldalra, hadd okuljanak azok, akik nem úgy gondolkodnak, mint te és hasonszőrű, forintcsörgésre csaholó ebtársaid... :DD
vidaotone 2010.06.20. - 16:04
a szerelmet pénzzé tenni k.rválkodás, ez a zenével, az írással, és mindennel így van... sűrűn kell tisztálkodnotok, nekem pedig nem kell mosnom kezeim sem. sokan sokat várnak tőlem, és rendszeresen meg is kapják, mint ahogy én is a visszaigazolásokat minden esetben, és nem pénzben és anyagiakban, abban el sem fogadnám. Amúgy pedig az Első Emelet ingyenes koncertet kell adjon, mert pénzért már senkinek sem kellett, ugye... személyeskedés akkor lehetne, ha bárkit is ismernék - persze lehet hogy ismerem is, sőt - az itt álneveskedők közül... ha pedig a felnőtté válás azt jelenti, hogy álljak be az első emeletre és haljak a közízlés, a bankok és a rendszer oltárán lassú halált, nos akkor én inkább megmaradok /hülye/gyereknek .... amúgy is: "akit az istenek szeretnek örökké megtartják gyereknek", kellemes felnőttkórt!
kula bá 2010.06.21. - 10:57
Nos,az Első emelet lehet,hogy 30 éve jó volt.De azt a 30 évet kihangsulyoznám.Pénzért visszatérni gagyizni mindig szánalmasnak találtam.Akkor szép volt,jó volt,pár slágert letoltak,aztán ennyi.Sülyesztő!!!
Ha most probálnának elindulni sehol se lennének.Akkoriban meg voltak ők meg a Bonanza,persze hogy eladtak többszázezer lemezt.A hátszelük se volt rossz gondolom.
A jó zene nem náluk kezdődik.A múltat meg hagyni kellene,nem pedig felkavarni a ***os vizet,mert könnyen terjed a mai magyar popzenében a felhigult fos.Sajnos.Az EE pedig nem fog példát mutatni addig még 25 búcsukoncertet tolnak.Jelen esetben Vidaotone-nak igaza van.De természetes az is,hogy egy vagy több fanatikus rajongó,akik annak idején Kikire maszturbáltak ezt ugyse látják be.
Sárvári Tamás 2010.06.22. - 04:45
Kedves kula bá!
Miért van az, hogy míg az egyik oldal képviselői egyetlen negatív jelzővel sem illették a másik oldal zenekarait - bocsánat, tévedtem, kijelentettem, hogy a Csütörtök 12 nem tartozott a kedvenceim közé, meg felvetettem, hogy a cikkíró szerint az LGT nem zenekar -, addig maga enyhének nem nevezhető trágárságokkal megpróbálja tovább rángatni az oroszlán bajszát? A többi hozzászóló legalább nem ment nagyon alpári stílusba. Bár ahogy a nevét elnézem rögtön egy "kultúrsorozatra" gondolok - személyes vélemény: nem szeretem azt a sorozatot - , így a trágárság nem meglepő. Na de inkább a hozzászólása tartalmát vesézném ki.
Az Első Emelet nem búcsúkoncertet tart, hanem turnézik. Az ötlet nem mostani, hanem már a 20. évfordulón tervbe volt, csak Kiki betegsége közbeszólt. Az meg, hogy mi terjed könnyen miben megint egy másik kérdés. Kérdezem én: A mai magyar popzenéből - már ha létezik ilyen - ki lesz az az előadó, vagy melyik lesz az a zenekar akire 20-30 év múlva is emlékezni fognak? Mert a médiák által agyonsztárolt "tehetségek" szerintem tuti nem. Szerintem azon ne lepődjön meg, ha minden korosztálynak megvannak a maga stílusai, s annak a sztárelőadói. A mai - s itt úgy értem, hogy az elmúlt pár évben alakult - zenekarok közül melyik az a kiemelkedő példa, ami több stílust is túl fog élni? Ma kb. a Tankcsapdával, meg a Kispállal, s talán még a Republiccal lehet jellemezni azon zenekarokat, akik több éve ott vannak a szeren. Ja, az Eddát meg a Bikinit kihagytam. Na most ezek közül melyik popzenekar? Ez mind rock. Manapság a kicsit alternatívabb stílus dominál európaszerte, s ez a brit hullám minket is megfertőzött. Elnézést kérek a következő zenekaroktól, ez mind személyes vélemény, de tucatjára jönnek ma is az utánzatok. Volt a HS7, aztán 30Y, Kaukázus, ezek hárman számomra a legismertebbek, de a dalaikat meg nem tudnám különböztetni. Azért a 80-as években legalább meg lehetett különböztetni az Első Emelet dalait az R-Go-étól, a Dolly Rollt a Neotontól. Apropó Neoton: Rosszindulatúak szerint nekik volt inkább hátszelük a Hanglemezkiadó Vállalatnál, nem az Emeletnek. Köztudott, hogy az Állj, vagy lövök c. sláger nem ment át a nagyhatalmú elvtársak szövegvizsgáló rostáján. Egy szónak is száz a vége, most akárki próbál elindulni nem fog sehova se jutni, húsz év múlva nem emlékeznek rájuk majd, részben tehetség, részben a média hatalma miatt.
kula bá 2010.06.22. - 08:12
Kedves Sárvári Tamás!
Egyszerű a válasz.Imádom az oroszlán bajszát rángatni.Főleg akinek lehet is,meg pláne.80-as években még szocializmus volt.Sok választás nem volt a felsoroltakon kivül popzenében mit hallgatsz.10 millió emberre jutott az az 5-6 zenekar aztán kifújt,persze hogy sztárok lettek.Most meg van kereslet és kinálat is.Ha most indulnának el,akkor ők is csak tiszavirág életüek lennének és ugyanabba a vödörbe kerülnének ahová többi "tinisztárocskák".Az pedig már igy is tele van ***ral,nem kellene,hogy kicsorduljon.
Melinda 2010.06.24. - 13:31
Egészen egyszerűen elképesztő, hogy mi zajlik itt! Az Első Emeletet senki ne kérdőjelezze meg! Kedves cikkíró! Önnek alaposan fel kellett volna készülnie, ha már megbízták, hogy "ajánlót " írjon! Így viszont jól lejáratta magát. Az Első Emelet nem a pénzért zenél,ha olyan jól értesült volna mint ahogy leírta, akkor tudhatná , hogy már a 80-as években sem csak az Emeletből éltek a tagok. Mindegyikük legalább két lábon állt, ma is ezernyi más teendőjük van ezen kívül. Nem a pénzért, hanem a zene és az emberek öröméért adnak ma is hála istenek nagyon-nagyon magas színvonalú koncerteket. Ha nem hiszi, nézze egyszer meg, s kérem ne a rosszindulat vezérelje!!! Köszönöm.
Rock Tamás 2010.06.24. - 13:40
Én véletlenül keveredtem ide... Első Emelet? Akkoriban inkább Európa Kiadó, Beatrice és hasonló koncertekre jártam. Alapvetően az avangarde és a rock felé hajlok. De... 2008-ban ott voltam a nagy visszatérő koncerten és hatalmasat csalódtam, bizony-bizony jó értelemben. Azóta 4-5 koncertre is elmentem és nagyon sajnálom, hogy annak idején nem vettem komolyan az Emeletet. Zenéje sokrétű, dallamos szövege ma is sok esetben aktuális és elgondolkodtató. Örömmel várom a további fejleményeket , várom az új számokat is. Kedves rajongók! Ne adjátok fel, rosszakarói mindig voltak az Első Emeletnek, mindig megosztotta a közönséget, de az idő benneteket igazol! Ti egy nagyon tehetséges, profi zenekart szerettek, ami remélem még nagyon sokáig nagyon sok focipályát, művelődési házat és egyebet fog megtölteni. Bárcsak az én gyerekeimnek is lennének ilyen példaképei............!!!!!!!!! Üdv. Tamás
Harle 2010.06.24. - 14:26
Tamás, kösz a kommentet, hidd el, senkisem rosszakarója a zenekarnak... (5 A4-es oldalnyi ajánlót amúgysem rosszindulatból ír az ember... ;)) ) Jó marketing ez nekik, nem tudom, van-e még olyan helyi lap, ahol ennyit beszéltek róluk, pláne az elmaradt fizetős koncertjük után. A szabadtéri, ingyenes bulin mi is ott leszünk, és biztos lehet afelől minden rajongó és érdeklődő, hogy korrekt és minőségi beszámolót adunk róla!
Ede 2010.06.26. - 15:12
Semmi baj a civil szférával, a silánysággal van a baj. De nyugodtan félre lehet magyarázni amit írtam.
És akkor azt a "Nagy szakmaiságról" árulkodó közbevetést még nem is kommenteltem, hogy miért háborodik fel mindenki, hiszen egyetlen mondaton vitatkozunk. Igen, éppen ez az. Aki valamit kiad a kezéből, az egyetlen mondatot sem hibázhat el. Ha profi. Ha a cipész rossz helyre üt egy "szeget", ettől a cipő szétesik, akkor sem takarózhat azzal, hogy csak egy szeg. Illetve takarózhat, de akkor amatőr. Úgye világos, mire gondoltam.
"...most sikerült előszorítani belőlem a belemenős osztógépet" -- na igen, hiszen a "másik" oldal érvelt, a "szakértő", akinek tiszta a lelkiismerete, pedig belemenős osztógép. Végülis kulturával foglalkozó oldalról van szó, és a vaskarika.hu kulturája ezekszerint a belemenős osztás. Beszédes.
Tehát összegezve: senkinek sincs baja az esetleges negatív kritikával, csak a stílus, fiúk, a stílus. Az valahogy mindig felsőbbséges, alpári. Ez a probléma.
vidaotone 2010.06.27. - 12:00
Kinek mi az alpári, részemről a fensőbbségest lesajnálóra kérném átmenteni, a többi maradhat felőlem. Ha tudod, hogy silány, minek írsz ide?
Amúgy meg a mondatot vállalom továbbra is, és minden mást amit itt leírtam, akármi is lesz.
Gerendás Janó 2010.06.27. - 22:22
Szeressük egymást gyerekek! Nem kell egyszerre felkapni a vizet. Szerintem az Első Emelet tinizenekar, csak közben a gyerekrajongók mára már nyugdíjasok, ugyebár ha éppen rendőrnek mentek, a tinizenekar meg nosztalgiakoncertezik. De nincs ezzel baj, én kimegyek a koncertre. Hogy ott aztán röhögni fogok, vagy jól érezni magam, az elválik. Adok nekik 1 esélyt. Megnézem mennyien lesznek.
mio 2010.06.28. - 01:26
két kérdésem van. azzal talán senki nem fog vitatkozni:
1: egy zenekar biztosan attól jó, h 30 év múltán is játszanak?
2: elmondaná mindenki, h hogy a fenébe van itt ideje ilyen pitiáner dolgokon nyálat fröcsögtetni (mert szívesen elcserélnék velük két hetet, egy hasznosabb időfelhasználás céljából) és egy olyan kor zenekarát éltetni, amit nem ártana, ha végre mindenki hátrahagyna? (bár egy előbbre tekintő gondolkodásmóddal és empatikus szelemmel sajnos nem lehet egymásra kakikát fröcsögtetni)
hogy lehet így élniii? :o