Kérlek, vigyél haza! – örökbefogadó napot tartottak az oladi ÁMK-ban

Képgaléria megtekintése2010.06.15. - 00:39 | Makrai Tamás

Kérlek, vigyél haza! – örökbefogadó napot tartottak az oladi ÁMK-ban

Június 13-án ismét örökbefogadó napot tartott a Fekete István Állatvédő Egyesület az oladi kisállatvásáron. Ennek apropóján beszélgettünk Ráczné Tölgyesi Judit vezetőségi taggal az egyesület múltjáról, jelenéről, jövőjéről és természetesen kutyákról és cicákról.

Kérném, hogy először pár szóban mutassa be az egyesületet!

A Fekete István Állatvédő Egyesület 2008. november 29-től működik Vas megyében, a Zala megyei Fekete István Állat- és Természetvédő Egyesület utódjaként. A mostani elnökünknek Vértesi Andreának felajánlották a zalai megyei egyesületet, mivel a működtető hölgy már egymaga nem tudta ellátni az elnöki teendőket. Az első teljes évünk a tavalyi év volt. Elsősorban a kutyamentés vált a főcéllá, majd 2008 novemberében 4-5 emberrel indult útjának a Fekete István Állatvédő Egyesület. A 2009-es februári közgyűlés után az egyesületi tagok száma jelentősen megnőtt, jelen pillanatban 70 tagja van az egyesületnek, ebből 20-25 aktív tag segíti a gazdátlan, kidobott, beteg kutyák ideiglenes befogadását, állatorvosi ellátását, ivartalanítását és megfelelő gazdához juttatását.

Mostanában elég gyakran lehet az egyesület nevével találkozni a médiában. Az emberek mennyire ismerik az Önök tevékenységét, és napi szinten milyen gyakran kapnak bejelentést?

Szerencsére elmondható, hogy egyre többen ismernek és hívnak bennünket. 2009 áprilisa óta, - akkor tartottuk az első örökbefogadó napot, ahol 8 felnőtt kutyának találtunk szerető gazdit - napi szinten 10 bejelentés biztosan érkezik. Nemet nem lehet mondani, ezért minden magunktól telhetőt megteszünk azért, hogy a mentett állatnak méltó helyet keressünk. De sajnos azt el kell mondani, hogy mindannyiunk rémálmaiban szerepelt már az momentum, hogy helyhiány miatt nemet kell mondanunk a következő mentésre.

Rengeteg mentett állat vár gazdira, ezeknek viszont rengeteg többlet költsége is van. Megközelítőleg mennyi kiadást jelent az egyesületnek havi szinten?

Ezt nehéz megmondani, csak az orvosi költségek havi 100-150 ezer forintba kerülnek. A tápokat nagy részben támogatóktól kapjuk, de emellett még számos olyan kiadás felmerül, amit bele se számolunk a kiadásokba. Sajnos pont most kerültünk oda, hogy kezd elfogyni a tavalyi 1%-os adótámogatásokból befolyt összeg, a mentett állatok száma viszont folyamatosan nő. 

Mi lehetne erre a problémára a megoldás?

Igazából ideiglenes befogadókra lenne leginkább szükség, és egy telephelyre, ami egyelőre csak álom, mert ugye anyagi lehetőségeink végesek. Az lenne a legjobb, ha lenne egy olyan telephelyünk ahol 50-100 kenelt lehetne felépíteni, valamint egy olyan hely ahol kiskölyköket, kiscicákat lehetne nevelni.

Az egyesület első éve milyen mérleggel zárult?

Összesen 438 kutyát, és 79 cicát mentettünk meg. Sajnos 2 cicán és 2 kutyán már nem tudtunk segíteni. A 2010 -es évben már 200 kutyát és 40 macskát adtunk örökbe.

Az állatmentők dolga nem állhat meg a határon sem. Ápolnak valamilyen kapcsolatot a szomszédos megyék illetve országok állatvédői egyesületeivel?

Természetesen. A soproni és zalai kollégákkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és a nyugati határszél közelségének köszönhetően osztrák magánállatvédők, illetve ideiglenes befogadók is segítik a munkánkat.

Miután új gazdát találtak egy kutyának vagy macskának, ellenőrzik, hogy hova is kerül majd?

Szeretjük tudni, hogy hova kerültek, hogy néznek ki, mi lesz velük. Az egyesületi tagokból áll egy kontrollcsoport, amely folyamatosan ellenőrzi az örökbefogadott állat helyzetét, hogy ki hova kerül és milyen életkörülmények közül él. Visszajelzésként számtalan fotót kaptunk már az újdonsült gazdiktól a szeretett kedvencükről.

Várjuk állatbarátok, támogatók jelentkezését, akik segítenék egyesületünk munkáját.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Cím: 9700 Szombathely, Felsőbüki Nagy Pál u. 39.
Web: www.kutyamentok.hu
e-mail: kutyamentok.vas@gmail.com
Adószám: 18959150-1-18
Bankszámlaszám: 14100172-12675749-0100000

A Fekete István Állatvédő Egyesületről itt írtunk:

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás