Bakancslistás utazásairól jelentetett meg könyvet lapunk szerzőpárosa

Képgaléria megtekintése2023.12.16. - 07:30 | Misel

Bakancslistás utazásairól jelentetett meg könyvet lapunk szerzőpárosa

December 15-én kora este egy olyan könyvbemutatóra gyűltünk össze a sárvári Nádasdy-vár házasságkötő termében, amelyen két, magazinunkban egykor publikált kollégánk kötetét ismerhették meg az érdeklődők. Grófné Dr. Kerekes Enikő és férje, Gróf István Bakancslistás utazásaink könyvéről van szó, melynek címéből is rögtön kitetszik témája: európai, ázsiai, afrikai és amerikai útjaikról találhatunk lebilincselő stílusban megírt képes beszámolókat a könyvben, amiknek javarésze médiumunkban is publicitást kapott.

Lapunk abban a kivételes helyzetben van, hogy mostani és egykori munkatársai javarészt alkotó emberek, akik egyre-másra zsebelik be a legkülönfélébb elismeréseket munkájukért. Akad, aki fotóival, van, aki grafikáival, megint más az írásaival. Csütörtökön Rozán Eszter társalapító kolléganőnk jelentette meg immár tizenkettedik kötetét, pénteken kora este pedig egy olyan könyvbemutatóra gyűltünk össze a sárvári Nádasdy-vár házasságkötő termében, amelyen két, magazinunkban egykor publikált kollégánk útikönyvét ismerhették meg az érdeklődők.

Grófné Dr. Kerekes Enikő és férje, Gróf István Bakancslistás utazásaink könyvéről van szó, melynek címéből is rögtön kitetszik témája. Európai, ázsiai, afrikai és amerikai útjaikról találhatunk lebilincselő stílusban megírt képes beszámolókat a könyvben, amiknek javarésze médiumunkban is publicitást kapott. A közösen írt élménybeszámoló Istvánnak már a kilencedik megjelentetett könyve.

Az est különlegessége és finom pikantériája volt, hogy moderátora, dr. Kereszty Gábor fotográfus szintén lapunkban jelentette meg számos utazásának legszebb, legizgalmasabb pillanatait, így az est három sárvári főszereplőjét és témáját - egy röpke órára - lapunk hozta közös platformra.

Úti könyvet írni manapság már nem olyan nagy divat. Jellemzőbb a nyaralásokról feltöltött számtalan kép- és filmfelvétel, amit akár „élőben", percet sem veszítve tehet közzé az, aki szeretné másokkal is megosztani élményeit. Könyvben leírva nem csak jó adag munkát tudhat magáénak a szerző, de rengeteg buktatót is ki kell kerülnie. Legfőképp - minthogy elolvasásra szánja - érdekesnek, izgalmasnak, és akár egyedinek is kell lennie.

Nos, Enikő és István játszva „megugrotta" ezt a feladatot, és egy kalandregénynek is beillő, szórakoztató, rendkívül humoros kötetben mesélik el utazásaikat.

Sokfelé jártak már a világban, szenvedélyesen szeretik felfedezni idegen tájak titkait, ízeit, kultúráját, és mondanom sem kell, mindezt saját szervezésben. A másoktól való függetlenségnek azonban ára van: sok-sok órát kell tölteni az előkészületekkel. Tapasztalataik szerint olcsóbb is ilyen módon utazni. Bár nagy körültekintést igényel az út megtervezése, gyanítom, hogy már ez is rengeteg örömmel és izgalommal jár: az úti cél kijelölése után a számtalan látnivaló kiválasztása, ami beleférhet a nyaralás időkeretébe, szállásokról, esetleg járműről gondoskodni, a helyi szokásokra, időjárásra való felkészülés, úti okmányok intézése, stb. Felsorolni is lehetetlen a több hónapos készülődés minden részletét. Maguk is úgy vallják, hogy háromszoros az élvezet: a tervezés időszaka, maga az utazás, és aztán a hazatérés után az emlékek rendezése.

Könyvükben ehhez is némi segítséget nyújtanak azoknak, akik ezután tervezik felkeresni a kötet úticéljait. Enikő írja egy helyütt, hogy apró erdélyi kislányként milyen vágyakozva nézte a felhők közt szálló repülőket és találgatta, merre is mehetnek. Szerencsére, felnőttként megadatott számára, hogy nem csak a gondolatai követhetik vágyait.

Gyerekkoromban én is szerettem az útleírásokat, Kittenberger Kálmán afrikai kalandjait, Jelki Andrást, faltam az izgalmas történeteket egzotikus tájakról. Egyrészt nem lévén még internet, az egyetlen TV csatorna sem kínált a mai információdömpinghez hasonló kínálatot, így hát maradtak a könyvek és a jó öreg fantázia. Mindig úgy gondoltam ezekre a tájakra, mint valami mesebeli helyekre. Enikő és István elbeszélése nem töri meg ezt a varázst. Amellett, hogy millió információt osztanak meg könyvükben, megőrizték a jó mesék minden ismérvét: fordulatokban gazdag, lebilincselően izgalmas történetek, szívet melengető epizódokkal.

A bemutatóra sokan voltak kíváncsiak, teljesen megtelt a terem, gyaníthatóan nem csak a műfaj iránti rajongás okán, sokkal inkább a két szerző iránti szeretetből és tiszteletből. Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Kereszty Gábor beszélgetett az írókkal. Kérdéseket tett fel István korábbi műveivel kapcsolatban is, felemlegetve a közös munkát, a sok éve tartó baráti kapcsolatukat, majd a mostani könyv apropóján az utazásokról, a közös írás fortélyairól faggatózott. 

Ahogy István és Enikő életének minden perce közös, úgy a munka során is összedolgoztak, javaslatokkal éltek a másik írása kapcsán, és ennek eredményeként valóban olyan lett a könyv, mintha az otthoni beszélgetéseikbe kukkanthattunk volna bele. A kérdésre, hogy általában miket szoktak hazahozni emlékül, ott volt a válasz is a terem asztalán: a bemutatóra magukkal hozott rengeteg apróság, főként Ázsiából, amikkel az otthonukat díszítik. Bárhol járnak, szeretik megkóstolni az ottani ízeket, és rendszerint egy rakás fűszerrel érkeznek haza, hogy családjukat, barátaikat is megörvendeztessék egzotikus ételekkel. A jövőbeli terveikről annyit elárultak, hogy Dél-Amerika a következő úti cél, és hogy könyv lesz-e belőle, azt még nem ígérik, bár a nagy érdeklődés minden esetre biztató a számukra. A könyvet szép számmal illusztrálják fotók is, melyeket, szinte kivétel nélkül maguk készítettek.

A beszélgetés végén mód nyílt kérdezni a szerzőktől és vásárolni is a könyvekből,  személyre szóló dedikációval szép emlékre, vagy kedves karácsonyi ajándékra téve szert.

Magazinunk olvasói annyi előnnyel rendelkeznek a friss könyvbirtokosok előtt, hogy számos úti beszámolót már elolvashattak a kötetből. Nekik is, és azoknak, akik utazást terveznek vagy csak szeretik az ezekről szóló leírásokat, teljes szívvel ajánlhatjuk elolvasásra a kis kötetet! Garantáljuk, szórakoztató társra lelnek benne a bekuckózós, hideg napokon, és szobánkba csempészhetjük általa a nyarat!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás