Hamarosan elkészül a sátoraljaújhelyi függőhíd

Képgaléria megtekintése2023.12.23. - 17:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'; Nyitókép: Zemplén FM facebook

Hamarosan elkészül a sátoraljaújhelyi függőhíd

Már csak pár méter hiányzik a Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő 700 méter hosszú függőhíd járófelületéből - A 700 méter hosszú gyalogos híd kategóriájában egyedülálló lesz: a város két pontját, a Várhegyet és a Szár-hegyet köti majd össze 80 méter magasan, amely így világrekordernek számítana. A tervek szerint 2024 tavaszától nyitják meg a nagyközönség előtt.

A várhegyi kilátósétány

A város feletti Várhegy tetején a 20. század elejére az utolsó falmaradványok is eltűntek, és 2007-ig semmilyen látható felmenő fal vagy jelentős terepalakulat nem jelezte a vár nyomait. A nagy erőfeszítésekkel megvalósult ásatásoknak köszönhetően kibontakozó vármaradvány a múlttal való találkozás különleges élményét jelenti, ami az adottságok, az épületek és a feltárások léptéke révén magyarországi viszonylatban egyedülálló. A kilátósétány a vár két egykori legfeltűnőbb része, végpontja közül az északi hegyes csúcsot, háromszögű tornyot ismétli meg, idézi fel modern formában. Fotóink 2023. márciusában készültek a Várhegyről és a függőhíd földmunkálatairól.


Ahogy ottlétünkkor a fent tartózkodó helybeliektől is hallottuk, a szemközti Szár-hegyre (itt áll a Magyar Kálvária 15. stációjaként egy gyönyörű kápolna, és itt található a 100. országzászló is! ) egyedülálló függőhidat terveznek.Ez az információ olyannyira igaz volt, hogy 700 méteres híd hamarosan el is készül.

A függőhíd

Ahogy a Turista Magazin is beszámolt róla, javában zajlik a Zemplénben a Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő gyalogos függőhíd építése, sőt a Zemplén Televízió tudósítása szerint már csak pár méter hiányzik a Nemzeti Összetartozás hídjának járófelületéből - posztolta ki a Zemplén FM Facebook-oldala.

 

2022 januárjában megtörténtek az első lépések, elkezdődtek a tereprendezési munkálatok. A legfrissebb információk szerint a szerkezetépítésnek legnagyobb részét már elvégezték, a tartóelemekre ráhelyezték több száz méter hosszan a TREP-rácsokat. Csak az a szakasz maradt ki, ahol a legmagasabban húzódik a híd - 82 méter magasan a Május-patak fölött - ide speciális üvegelemek kerülnek majd.

 

A 700 méter hosszú gyalogos híd kategóriájában egyedülálló lesz: a város két pontját, a Várhegyet és a Szár-hegyet köti majd össze 80 méter magasan, amely így világrekordernek számítana. A tervek szerint 2024 tavaszától nyitják meg a nagyközönség előtt.

38 elszakított városnak állít emléket a Magyar Kálvária Sátoraljaújhelyen

2020.06.23. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

38 elszakított városnak állít emléket a Magyar Kálvária Sátoraljaújhelyen

Egyedülálló látványosság a Sátoraljaújhely felett magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária, melynek stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jelenítik meg. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és a 100. Országzászló áll. A Centenáriumi Turult idén emelték, Matl Péter szobrászművész munkája a túraút elején tárja a városra szárnyait - pazar kilátás tárul innen Sátoraljaújhelyre.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás