Brahms és Schumann spirituális műveinek nyomdokain – Az ötvenedik évad nyolcadik hangversenyét adja pénteken a Savaria Szimfonikus Zenekar

2024.01.12. - 00:30 | vaskarika.hu

Brahms és Schumann spirituális műveinek nyomdokain – Az ötvenedik évad nyolcadik hangversenyét adja pénteken a Savaria Szimfonikus Zenekar

Helyszín: Bartók Terem, Szombathely

Dátum: 2024.01.12.

Január 12-én Brahms és Schumann műveit, valamint Vajda Gergely a Magyar Rádió Kórusának és Gyermekkarának hangjaira, és a Savaria Szimfonikus Zenekar hangszeres művészeire megálmodott zenedarabjának – a január 11-i budapesti ősbemutatót követő – magyarországi bemutatóját hallhatja a közönség.

"Még a szépségnek is meg kell halnia!" - mondja Johannes Brahms Nänie című művében Schiller szavaival. „Görcsöl mellemben a szív,/ Felszáll, majd hanyatlik az élet,/ Óriás sző benned féket,/ Magad feladására hív" - folytatja Schiller versére Robert Schumann a Nachtlied-ben. (Szalki Bernáth Attila fordítása). „Mit hatalmad van cselekedni, tedd erőd szerint; mert semmi cselekedet, okoskodás, tudomány, bölcsesség nincs a Seolban, hová menned kell" - teszi hozzá Pál apostol a  Filippibeliekhez (4:8) írott levelében. Utóbbi több angol nyelvű Biblia-verzió alapján saját összeállítású szövegem.

Ezzel kezdődik Minden mindenkit érhet (All Things Come Alike To All) című gyermek-, és vegyeskarra írott zenekari kantátám utolsó szakasza. Az elmúlással a német romantikus költészet, vagy a Biblia szavainak segítségével szembenéző, a mindannyiunkat elérő halálon a zene erejével felülemelkedő alkotások tökéletes médiuma a kórus. A kórus MI vagyunk: az együtt éneklés az egyik legemberibb művészi aktus. Az individuum eltűnik, és átlényegül: az elmúlással szembesülve mindannyian ugyanazon a hangon szólunk.

Én magam is az 50. születésnapomat ünnepelem a 2023-24-es évadban, és úgy éreztem, ideje egy nagyobb lélegzetű kórusmű megírásának, mégpedig Brahms és Schumann nem vallásos, de spirituális műveinek nyomdokain haladva. Két Brahms alkotás, a Tragikus nyitány és a Szt. Antoni korált feldolgozó Haydn-variációk közé ékelve hangzanak fel a fent idézett művek ezen az estén. Köztük egy olyan, a Magyar Rádió Kórusának és Gyermekkarának hangjaira, és a Savaria Szimfonikus Zenekar hangszeres művészeire megálmodott zenedarabnak - a január 11-i budapesti ősbemutatót követő - magyarországi bemutatóját hallhatja majd a közönség, amely bár melankolikus, de nem szomorú. Amint befejező szavai sem azok. „Mindaz, ami igaz, ami tisztességes, igazságos, tiszta, szeretetreméltó, mindaz ami jóhírű, ami nemes és dicséretes: azokkal töltekezz."

Vajda Gergely, zeneszerző, karmester

2024. január 12., péntek

19.00 óra - Bartók Terem

„Az Ötvenedik Évad" / 8.

Műsor:

Brahms: Tragikus nyitány, Op. 81
Brahms: Nänie, Op. 82
Schumann: Éjjeli dal, Op. 108
Vajda Gergely: Minden mindenkit érhet
Brahms: Változatok egy Haydn témára, Op. 56a

Közreműködik:  a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa

Vezényel: Vajda Gergely

2023/2024 MŰSORFÜZET

ONLINE jegyvásárlás

JEGYIRODAI bérletvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartás: hétfő-szerda-péntek 9-14-ig, kedd-csütörtök 13:00-17:00

Új hozzászólás