A Rotary Clubhoz beérkezett adományok 100%-a eljut a rászorulókhoz

Képgaléria megtekintése2024.02.07. - 21:25 | vaskarika.hu - Fotók: Rotary Klub Szombathely

A Rotary Clubhoz beérkezett adományok 100%-a eljut a rászorulókhoz

A Rotary Club Szombathely első félévi projektjeiről és második félévi terveiről hallhattunk beszámolót a Pannónia Étteremben Kiss-Kocsis Ágnestől, a jószolgálati klub első női elnökétől.

A Rotary Club Szombathely terveinek fókuszában kiemelten környezet- és egészségvédelmi projektek állnak, emellett kiemelten fontosnak tartják a fogyatékkal élők felé történő érzékenyítést - január 30-án a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai képviselőit és a Látássérültek Vasvármegyei Egyesületének tagjait fogadták. A klub Nyílt napján Kiss-Kocsis Ágnes, a jószolgálati klub első női elnöke beszélt minderről.

Beszédében visszaidézte, hogy a jószolgálati szervezet az első félévben a helyi közösséggel együtt vett részt a városi szemétszedésben, egy olyan kezdeményezés részeként, ami a tiszta és élhető városért küzd. A Rotary Club ugyanis elkötelezve érzi magát a  fenntartható jövő és a tiszta környezet mellett. A szervezet aktív szerepet vállalt egy Győrben rendezett három napos jótékonysági eseményen, ahol étel- és italárusítással pénzt gyűjtöttek a rászorulóknak. Az így  gyűjtött összeget kizárólag jótékonysági célokra használják, ezzel segítik azokat, akiknek erre a leginkább szükségük van. A „Gréta a mi Hősünk" napon a  Zonta Clubbal és a Dozmati Hagyomány és Értékőrző Egyesülettel közösen Gréta számára gyűjtöttek anyagi támogatást, akinek a gyógyulásához magasköltségű kezelésekre van szükség. Az egész napos eseményt a szeretet, a támogatás és a segítés ereje hatotta át. 


A szervezet egyik kiemelkedő projektje az ELTE  - ROTARY MENTOR PROGRAM, melyet a 2021/22-es  tanévben indítottak útjára, és amelynek részeként az ELTE kiválasztott hallgatói heti egy alkalommal 2 órás időtartamban tantárgyi korrepetálásban részesítenek 7-14 éves hátrányos helyzetű gyermekeket. A program kettős célt szolgál, a jobb tanulmányi eredmény és a magasabb önbizalom elérését. A foglalkozások során meghitt kapcsolat alakul ki a mentorok és a diákok között, ami segíti előhozni a gyermekekben addig rejtetten jelen lévő értékeket, és megerősíteni az önmagukba vetett hitüket. A program fő pillérei a helyi egyetemisták, akik a társadalom építésének szándékával csatlakoztak a programhoz. A mentorok nem csupán segítő kezek, hanem valódi példaképek is a mentorált gyermekek számára. Az egyetemisták pedig nem csupán az ismereteket osztják meg, hanem inspirációt és reményt is hoznak a gyermekek életébe.  

A Mentor Programhoz kapcsolódott a Kiss Márton zongoraest. A koncertnek a Bartók Terem adott otthont, ahol a fiatal tehetségek zongorájuk kifinomult hangjával varázsolták el a közönséget. A színpadon olyan kiváló művészek léptek fel, akik nemcsak tehetségükkel, hanem empátiájukkal is kiemelkedtek. Az itt előadott művészeknek nem csak a szakmai fejlődés, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos szempont, ezért a külföldi fiatalok örömmel vállalták, hogy tehetségükkel hozzájárulnak e jótékonysági ügyhöz.

Jótékonysági hangverseny az ELTE - Rotary-mentorprogram javára a Bartók Teremben

2023.08.13. - 12:30 | Büki László

Jótékonysági hangverseny az ELTE - Rotary-mentorprogram javára a Bartók Teremben

Augusztus 8. és 12. között Oberschützenben és Szombathelyen nemzetközi zongora mesterkurzust rendeztek, aminek vezető tanára Maurizio Moretti olasz zongoraművész és karmester volt. A mesterkurzuson - amire több országból érkeztek fiatal zongoraművészek és egyetemisták - Kiss Márton vasi zongoraművész is tanított. A kurzus résztvevői augusztus 12-én, szombaton a Bartók Teremben adtak koncertet. A hangverseny jótékonysági célokat szolgált az ELTE-Rotary Mentor Program javára. Az est házigazdái voltak: Kiss-Vincze Eszter és Kiss Márton.

A Rotary Club cserediák programjának részeként Sam Ash Madsen és Miguel David Rayos Magyarországon tanuló cserediákok segítségével minden mentes gyümölcsízű jégkrémet osztottak szét általános iskolásoknak és szakközépiskolában tanulóknak, így felhívva a figyelmet a klub cserediák-programjára. A Rotary évtizedek óta cserediákprogramokat működtet szerte a világban. Szombathelyen a klub 30 évvel ezelőtti újraalapítása óta küldenek és fogadnak diákokat a világ különböző tájáról. Az idei Rotary-évben két szombathelyi középiskolás diáknak volt lehetősége egy teljes tanévre elutazni egy fogadó családhoz az Egyesült Államokba, illetve Tajvanra. A visszajelzéseik alapján hamar beilleszkedtek a család és az új tanulóközösség életébe. A kint tanuló diákok családjához egy floridai és egy mexikói tanuló, Sam, illetve David érkezett. 

A külföldön tanuló szombathelyi diákok és az ide érkező vendég tanulók is Rotary által ellenőrzött családoknál laknak a tanév alatt. A cél, hogy a helyi kultúrát és nyelvet is megismerjék, ezért Sam és David is magyar nyelvű osztályokba kerültek, azon kívül heti rendszerességgel vesznek részt a klub által fizetett magyar nyelvórákon. A cél, hogy a tanév végére megismerjék kultúránkat, alap társalgási szinten értsenek és egy kicsit beszéljenek is magyarul.

A cserediák program lépés afelé, hogy a fiatal generációk számára megnyíljanak a világ kapui, és kialakítsák azokat a kapcsolatokat, amelyek az egész életüket meghatározhatják.

A szervezetnek projektjein kívüli belső programjai is voltak, például előadás egy őrségi faluról, Rábagyarmatról, klubtagjaikat feszültségoldó masszázzsal lepték meg, Somlóhegyen pedig csapatépítő estét tartottak.

A Nyílt napon Kiss-Kocsis Ágnes ismertette a Rotary Club Szombathely 2023/24 II. félévi főbb projektjeit is. A hagyományokat követve június első szombatjára szemétszedést terveznek a tiszta és élhető városért folytatott küzdelem részeként.

Hagyományosan sor kerül a Kiss Sándor Díjátadó ünnepségre, áprilisban, a Bartók teremben. Kiss Sándor (1925-1999) kétszeres Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász, éremművész, érdemes művész. 1991-ben kezdeményezője volt a Rotary asztaltársaságnak, és 1993-ban az újjáalakult  szombathelyi Rotary Club alapító elnöke lett. Halála után emlékének megőrzésére  alapították a nevét viselő, művészeket támogató díjat. Így minden évben egy 35 év alatti, Vas vármegyéhez kötődő tehetséges előadót, vagy képzőművészt egyösszegű pénzjutalomban részesítenek. A díjazott személyéről a beérkezett pályázók közül a Kiss Sándor Díj kuratóriuma hoz döntést. A 2024-es évi díjazott Veres Márton Vitéz lesz.

Horváth Dániel 'Dudu' az idei Kiss Sándor-díjas - A Rotary Club Szombathely Gálája és Díjátadója a Bartók Teremben

2023.04.15. - 02:00 | Büki László - Fotók: Szendi Péter (VN), Büki László

Horváth Dániel 'Dudu' az idei Kiss Sándor-díjas - A Rotary Club Szombathely Gálája és Díjátadója a Bartók Teremben

Április 14-én a Bartók Terem adott otthont a Szombathelyi Rotary Club Gálájának és a Kiss Sándor-díj átadójának. A díjat Horváth Dániel 'Dudu', szombathelyi hegedűvirtuóz, a Kellene Kis Kert muzsikusa kapta.

 

 


Az „EndPlasticSoup" környezetvédelmi program keretében „Szabadítsuk meg a világot a mikroműanyagoktól!" jelmondattal olyan egész napos környezetvédelmi programot dolgoztak ki, amelynek eredményeként idáig 700 általános iskolás gyermeket érzékenyítettek, tudatosítva bennük a környezettudatos gondolkodást és életvitelt. További cél az is, hogy a diákokon keresztül a szülőket is próbálják rávezetni a környezettudatos életre.

Idén Január 20-án megrendezték a XXIV. Rotary Jótékonysági Bált, január 30-án pedig Kormányzói, Alkormányzói látogatásra és Nyílt klubülésre került sor.

Kiss-Kocsis Ágnes így összegezte mondanivalóját:

Az elmúlt félévben minden egyes mosoly amit a rászorulók arcán látunk, minden egyes siker amit elértünk minden klubtagunk közös győzelme! Az emberek iránti empátia és az önzetlen cselekedetek olyan ajándékok, amelyek gazdagabbá tesznek mindannyiunkat, azt is aki kapja és azt is aki adja. Ezek mentén folytatjuk tovább a munkát, a következő félévben  is óvjuk környezetünket, együtt dolgozunk azon, hogy mikroműanyag-mentes világban élhessünk, támogatjuk a fiatal tehetségeket és mellette támaszt nyújtunk azoknak, akiknek szüksége van ránk. Köszönöm mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy klubunk értékes és segítő munkát végezhessen. Szeretném kifejezni hálámat mindenkinek, aki támogatta szervezetünk küldetését, és együttműködött azért, hogy a rászorulók életébe pozitív változást hozhassunk!"

A klubról:

A Rotary Club Szombathely fontos küldetése a segítségnyújtás, és a fiatal tehetségek támogatása. Olyan jószándékú, adakozó, és támogató gondolkodású embereket vár sorai közé, akik etikus emberi és üzleti magatartásukkal felvállalják a Rotary értékeit, céljait és azt hitelesen képviselik, mindemellett elkötelezettek a szervezet célkitűzései iránt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás