A test mozog, a lélek táncol - A 35 éves ELTE Szökős Néptáncegyüttes jubileumi estje az AGORA-MSH-ban

Képgaléria megtekintése2024.02.08. - 17:00 | Büki László 'Harlequin'

A test mozog, a lélek táncol - A 35 éves ELTE Szökős Néptáncegyüttes jubileumi estje az AGORA-MSH-ban

Megalakulásának harmincötödik jubileumához érkezett a szombathelyi ELTE Szökős Néptáncegyüttes, akik február 4-én kétrészes műsorral ünnepelték a jeles évfordulót. Az Agora MSH-beli esten a Szökős aktív tagjai mellett az „ŐsSzökős” – azaz a régi nemzedék -, a Vasi Legényczéh, Bognár Szilvia, valamint a Reményik iskola néptáncos növendékei is színpadra léptek. Az együttest köszöntötte és a város elismerő oklevelét átadta dr. Nemény András polgármester, Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa és V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő.

A többgenerációs jubileumi esten új és népszerű koreográfiákat is láthatott a Sportház közönsége. Az est konferansziéja Gergó Judit "Ős-Szökős"-táncos volt, aki az egyes koreográfiák mellett a néptáncegyüttes múltjába is visszarepítette a publikumot.

"Az „Ős-Szökős" az alapítók nemzedéke. Sokan közülük, közülünk még Kőszegen kezdtük meg táncos pályafutásunkat Gerlecz László alapító koreográfus és művészeti vezető irányításával. Mi, akik a most 35 éves Szökős alapítói voltunk, egyfajta küldetéstudattal, végtelen alázattal és a közösség összetartó erejének birtokában jártunk a próbákra, akkor még Kőszegre. Főiskolásként, fiatal felnőttként hetente háromszor vonatoztunk le Szombathelyről az elhagyatott, hideg Balog iskola tornatermébe, amiben csak azért volt estére 8-9 fok, mert a középiskolás fiúk tanítás után a hónuk alatt egy-egy hasábfával beballagtak a „próbaterembe" és begyújtottak a cserépkályhába.

A számos erdélyi gyűjtőút, táncház és fellépés mellett ez is közös élményünk. Ma ezek a fiúk ötvenes férfiak, akiknek lehet, hogy kevesebb a hajuk és nagyobb a pocakjuk, és lehet, hogy nekünk, egykori lányoknak is majd kopottabbak lesznek a színpadon a figurák a lábunk alatt, de kedves táncunkat, a Szökőst úgy fogjuk táncolni a közös, többgenerációs fináléban, hogy abban benne lesz minden a múltunkból: a tánc és a kultúránk iránti alázat, a közösség ereje, és a szeretet" - az est talán legszívhezszólóbb gondolatait kapta a közönség Gergó Judittól.

A köszöntők végén a vármegye néptáncéletének jeles képviselői is köszöntötték a jubiláló Szökőst, a közel háromórás programban pedig valóban megtelt a színpad, és az összes táncos együtt ropta a fináléban.

Közreműködött: "ŐsSzökős" / "RitkánSzökős" / Reményik Evangélikus ÁAMI Bariska-Möndölecske, Berbécs és Bölicze csoportja / Vasi Legényczéh, valamint Bognár Szilvia

Muzsikáltak: Sárarany Zenekar / Juhos Együttes / Molnár Péter / Savaria Rézfúvós Együttes

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás