Óriási siker a Semmelweis film! Már 300 ezren voltak kíváncsiak az anyák megmentőjének történetére a mozikban

2024.02.16. - 00:10 | vaskarika.hu

Óriási siker a Semmelweis film! Már 300 ezren voltak kíváncsiak az anyák megmentőjének történetére a mozikban

A Semmelweis Ignác tizenkilencedik századi magyar orvos életéről és munkásságáról szóló romantikus karakterdráma meghódította a mozikat a Nemzeti Filmintézet által nyilvánosságra hozott számok alapján. Az anyák megmentőjének történetéről szóló film ráadásul nemcsak hazánkban, de a nagyvilágban is lelkes fogadtatásra lelt.

Az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos filmjére a november 30-i bemutatója óta már több mint 300 ezren váltottak jegyet - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Mint írták, a bemutató óta eltelt 11 hétben 301 745 néző szavazott bizalmat az anyák megmentőjéről szóló Semmelweisnek, melynek főbb szerepeiben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc és Mészáros Blanka láthatók.

Az NFI közleménye szerint, ezalatt a 11 hét alatt a Semmelweis végig a 10 legnézettebb film között szerepelt a hazai toplistán, és még most is a negyedik helyet foglalja el.

A filmet övező sikerről Koltai Lajos rendező így nyilatkozott:

„Ez a nézőszám ebben a pillanatban a hihetetlen kategóriájába tartozik, de nagyon nagy öröm, hogy elérhettük. Hálás vagyok a csapatnak, akik velem voltak a film elkészítésében. Felemelő érzés, hogy naponta találkozom emberekkel, akik látták, szeretik, és köszönetet mondanak érte."

Az anyák megmentőjéről szóló filmdráma forgatókönyvírója, Maruszki Balázs nemrég az M5 Librettó című műsorában kulisszatitkokat árult el arról, hogyan jutott el a filmvászonra a nagy hatású magyar orvos története.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ötlettől a filmvászonig

A filmes szakember három évvel ezelőtt a Balázs Béla-díjas producer, Lajos Tamás felkérésére mélyedt el Semmelweis Ignác ellentmondásokkal és sok felfedetlen magánéleti szállal átszőtt életében. Rengeteg forrásanyagot átolvasott, ellátogatott a Semmelweis Orvostudományi Múzeumba, ahol szakértőkkel beszélt, hogy kialakíthassa a forgatókönyv kereteit. Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában az alkotói folyamatról mesélt.

„A forgatókönyvíró fejében mindig van egy mozi. Tőlem távol állnak az epikus életrajzi filmek, ezért egy konkrét időszakot, a felfedezés évét, az 1847 és 1848 közötti időszakot meséljük el, a forradalom és szabadságharc eseményeivel összefűzve.

Ez egy romantikus karakterdráma,

ami Semmelweis és Emma nővér szemszögéből mutatja meg a történetet" - hangsúlyozta Maruszki Balázs. A forgatókönyvíró hozzátette, törekedtek az életrajzi hűségre, de a dramaturgia néhány esetben felülírta a történelmi pontosságot. „Szerintem azok az életrajzi filmek, amik minden apró részletükben követik a valóságot, valójában dokumentumfilmek"

- mondta a film történetvezetéséről a szakember. Maruszki Balázs hozzátette, szándéka az volt, hogy azoknak a nézőknek is izgalmassá tegye a filmet, akik jól ismerik Semmelweis történetét és a világmegváltó felfedezéséig megtett utat.

Lajos Tamás producer korábban elmondta, évekkel ezelőtt barátja, Vida József vetette fel az ötletet, hogy készítsenek filmet Semmelweis életéről. Mint mondta, személyes szál is fűzte a történethez,

mert nagyapja orvos volt a pécsi szülészeti klinikán, ahol gyerekként sok időt töltött.

Vastapssal és díjjal kitüntetett siker a nagyvilágban, teltházas vetítések a határon túlon

Öt héttel a magyarországi premier előtt, New Yorkban bemutatták a világhírű magyar orvosról készített életrajzi filmet.

A vetítés után a közönség vastapssal nyilvánította ki tetszését.

A New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően a torontói közönségét is meghódította a Semmelweis;

a 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

Nagy Katica, a Semmelweis női főszereplője személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A közelmúltban Marosvásárhelyen is bemutatták a világhírű magyar orvos történetét, három telt házas vetítés keretében.

 

A film Semmelweis Ignác szélsőségeit is megmutatja

„Nagyszerű a forgatókönyv, remek a cselekmény és a dialógusok. A filmben megmutatjuk, hogy Semmelweis Ignác szélsőséges, indulatokkal teli személyiség volt. Ha valaki az útjába állt, azon keresztül ment. Csak az érdekelte, hogy megtalálja az okot, miért hal meg olyan sok édesanya szülés után. Az ember azért megy moziba, hogy találjon egy hőst, a Vecsei H. Miklós által megformált Semmelweis egyértelműen ilyen karakter" - összegezte a film erősségeit az M5 Librettó című műsorában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, a film rendezője.

Koltai Lajos hozzátette, a szereplők átlényegülését grandiózus díszlet, valamint Szakács Györgyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező munkája is segítette.

Kiemelt kép: Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők (b-j) Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Új hozzászólás