Az Anima Sound System után szólólemezt készített és új zenekart alapított Prieger Szabolcs

2024.02.25. - 00:15 | vaskarika.hu

Az Anima Sound System után szólólemezt készített és új zenekart alapított Prieger Szabolcs

Prieger Szabolcs, az Anima Sound System alapítótagja 2024. januárja óta már nem része a zenekarnak. Nemsokára megjelenik szólólemeze, és új zenekari projekt létrehozásába is belevágott.

A kiválás nem függ össze a szólólemezzel. Az önálló album bakancslistás sztori, belső késztetés volt, a munkálatok már múlt év nyarán elkezdődtek. Talán nem mindenki tudja, hogy Szabolcs mindig is az Anima meghatározó dalszerzője volt. A klasszikus, sokak által ismert számok (68, Hajnal volt, Csinálj gyereket, Sose lesz vége, Tekerd, Tedd a napfényt, stb...) az ő szerzeményeiből keletkeztek. A dalszerzői lét vonzotta mindig is, ami többnyire semmilyen szinten nem volt elismerve az Animán belül. Ezzel párhuzamosan, pedig egyéb történések is zajlottak, ami után úgy döntött, hogy 2024-ben új fejezetet kezd. Olyan emberekkel, olyan projektekben folytatja a zenei tevékenységét, „ahol kevés az ego, de rengeteg a közösségi munka". Az új fejezet fontos része a szólólemez, melyről az első dal, a Jelszó február 23-án jelent meg a zenei megosztókon, ehhez készült egy videóklip is. Ezt követi majd egy újabb dal márciusban, és április 26-án jön majd a teljes album.


A lemez Szabolcs megfogalmazása szerint minimalista hangszerelésre és dalközpontúságra törekedett. A dalokban folyamatosan két énekhang kíséri egymást, egy férfi és egy női. Prieger Szabolcs partnere a vokálokban a tehetséges szombathelyi énekesnő, Korponay Zsófia volt. A lemezen 12 magyar nyelvű dal hangzik majd el, lesznek majd táncosabb track-ek is, de ez elsősorban egy dalközpontú, hallgatós elektronikus projekt. A szerző nem ígéri azt, hogy folyamatosan jönnek majd az új dalok, mert a szólólemez mellett készülnek szombathelyi és nem szombathelyi zenészbarátokkal egy komoly, élő projektre is. Ez lesz az AnimaSongS.

Az AnimaSongS autentikus módon játssza újra az Anima Sound System azon klasszikus dalait, melyekben Szabolcs szerzőként működött közre. A koncerten elhangzik majd többek között a népzenés korszakból a Hajnal volt, a Csillagtalan, a Két út van előttem és a Csángó, a klasszikus slágerek közül pedig a 68, a Csinálj gyereket, a Sose lesz vége, a Tekerd és még sok egyéb ismert dal. A zenekar tagja még a szintén volt Anima-tag, Dénes Szilveszter és Avas Bendegúz, a producer Varga György és Doma Bence gitáros, billentyűs. Az énekesnői posztot pedig két tehetséges fiatal, Korponay Zsófi és Szalay Fatima tölti be. Néhány kiemelt AnimaSongS koncert speciális vendége lesz majd Bognár Szilvia, a korai Anima dalok eredeti előadója. Az AnimaSongS koncertprojektként működik majd és várhatóan május végén mutatkozik be élőben is.

Új hozzászólás