Ezt kínálják a szombathelyi múzeumok márciusban

2024.03.03. - 00:15 | vaskarika.hu

Ezt kínálják a szombathelyi múzeumok márciusban

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2024.03.03 - 28.

Mások mellett huszártoborzó, Az Év élőlényei, ásványa és ősmaradványa 2024-ben, ingyenes tárlatvezetés Az ötvös című kiállításban, és az 1848-1849-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos tárlatvezetések, kiállítások várják a szombathelyi múzeumok látogatóit márciusban.

Március 3. (vasárnap) 15.00

ISEUM SAVARIENSE
„A test lágy álomba merítő keverékhez jut..." - Tudatmódosítás az antikvitásban?
Ingyenes tárlatvezetés

Az antik világban az istenekkel való kommunikáció a mindennapi élet fontos része volt. Több írásos forrás is utal arra, hogy a velük való kapcsolatba kerülést különböző növények, gombák fogyasztása vagy éppen gázok belélegzése is segítette. A hallucinogének és más drogfajták használata az orvoslás mellett így a rituális szertartások során is szerephez jutottak.
A savariai Iseum területén feltárt leletanyag kapcsán megidézzük ezeket, szóba kerül Isis Hygeia gyógyító jellege, a gyógyulást álom formájában elősegítő incubatio jelensége és a mindezekhez szükséges alapanyagok és azok felhasználási módjai is.

A tematikus tárlatvezetést elsősorban nagykorú vendégeinknek ajánljuk.

Tárlatvezető: Bíró Szilvia régész

Március 7. (csütörtök) 15.00-17.30

SAVARIA MÚZEUM
Az Év élőlényei 2024-ben
Tudományos előadóülés

Dr. Vig Károly (Savaria Múzeum)

Az év rovara a sisakos sáska; Az év lepkéje a közönséges medvelepke

Pődör György (Vasszécsenyi Ásványmúzeum)

Az év ásványa a korund; Az év ősmaradványa a gyapjas mamut

Dr. Szinetár Csaba Miklós (ELTE Savaria Egyetemi Központ)

Az év hala a réti csík

Dr. Gyurácz József (ELTE Savaria Egyetemi Központ)

Az év madara a kerecsensólyom

Keszei Balázs (Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg)

Az év vadvirága a fehér tündérrózsa

Dr. Balogh Lajos (Savaria Múzeum)

Az év fája a közönséges bükk

Dr. Schmidt Dávid (Soproni Egyetem)

Az év gombája a szürke galóca

Dankovics Róbert (Savaria Múzeum)

Az év hüllője a kaszpi haragossikló

Erdő Ádám (Savaria Múzeum)

Az év emlőse a vadmacska 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatásával valósul meg.

Március 15. (péntek) 14.00-18.00
SMIDT MÚZEUM

„Nemzetemnek vagyok katonája" - A szabadságharc 175. évfordulójára

14.00 1848-as emlékséta - Tóth Kálmán és Tóth Tamás vezetésével

A nagyjából 1848 méter hosszú séta során az alábbi helyszíneket tervezzük felkeresni: Horváth Boldizsár szülőháza, Régi városháza, Vármegyeháza, Hollán Ernő szülőháza, Szombathely első gimnáziuma

15.15 „Forradalmi tárlatvezetés" a múzeum 1848-1849-es emlékei között - dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezetővel

16.00 „A nemzeti haladás és szabadság... úttörői, önfeláldozó bajnokai" - A Vasmegyei Honvédegylet a dualizmus idején - dr. Tangl Balázs történész előadása

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc veterán honvédjei számára egészen a kiegyezésig nem volt lehetőségük, hogy a nyilvánosan vállalják katonamúltjukat. Saját egyleteik csak az abszolutizmus bukását követően, az 1860-as években alakulhattak meg országszerte, így Vas vármegyében is. A március 15-i emléknapon a látogatók a Vasmegyei Honvédegylet létrejöttét és működését ismerhetik meg, annak megalakulásától egészen megszűnéséig.

16.30 A kornak intő szózatai. A polgári átalakulás kérdései Vas vármegyében 1830-1848. Historiográfia - irányeszmék - események - dr. Tilcsik György PhD történész, ny. levéltárigazgató és dr. Katona Attila PhD történész beszélgetése, moderátor: dr. Kovács Ágnes PhD irodalomtörténész

Az 1830-as évektől kibontakozó politikai csatározásokban hol foglalt helyet Vas vármegye törvényhatósága? Kik voltak a hangadói, vezetői és az ország formálódó politikai térképén hol foglalt helyet? Milyen belső megosztott jellemezte a vármegyét? A „nagy sorsfordító esztendő" cselekedeteit miként ítélték meg?

FOLYAMATOSAN:

- kézműves foglalkozások: Forradalmi szélforgó készítése; papírhuszárok és társaik; a "szabadság harcosainak jelvénye" - kokárda kicsit másképp 

- különleges minitárlat a múzeum 1848-49-es szabadságharcos raktári kincseiből

Ezen a napon a múzeum és a programok ingyenesen látogathatók!

A rendezvény a Smidt Múzeumért Alapítvány támogatásával valósul meg.

Március 15. (péntek) 15.00
SAVARIA MÚZEUM

Az ötvös
Ingyenes tárlatvezetés

Tárlatvezető: Mészáros Irén muzeológus

Március 15. (péntek) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

Petőfi Sándor a Szombathelyi Képtár gyűjteményében
Ingyenes tárlatvezetés

Közhelynek is beillő tény, hogy ahogyan a legtöbb magyar háztartásban található egy szekrény tetején őrizgetett tokaji aszús palack, úgy minden hazai településen legalább egy utca Petőfi Sándor nevét viseli.
De nem csak köztereken és lakótelepeken találkozhatunk a legismertebb magyar költővel. Ha elég alaposan körülnézünk, Petőfi nevét ott találjuk a múzeumi katalógusok lapjain, képe pedig a falakon lógó műalkotásokról pillant vissza ránk.
Nem kivétel ez alól a Szombathelyi Képtár gyűjteménye sem. A tárlatvezetésen felkeressük azokat a műalkotásokat, melyekből visszaköszön egy kétszázegy éve született költő nem halványuló emléke. 

Tárlatvezető: Király Márton művészettörténész

Március 15. (péntek) 12.00
VASI SKANZEN

Huszártoborzó

12.00 Vendégfogadó muzsika

12.30 A résztvevők köszöntése

13.00 Huszártoborzó - huszárpróba gyerekeknek; ismerkedés a huszártábor életével

14.30 Rajzpályázat értékelése

15.00 Ünnepi kishuszár-avató

15.30 A labancok kiűzése a falu területéről

Egyéb lehetőségek:
Ólomhuszárok öntése, bőrtárgyak, kokárdák készítése, lovaglás; mézes- és kürtöskalács-kóstolás; rajzkiállítás; a farkasfai házban gyermekek tárlatvezetése; Bakonyi Dorottya szabadidomító lovas bemutatója.

A rendezvényt a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezi a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport és a Vasi Skanzen közreműködésével. 

Március 21. (csütörtök) 17.00
ISEUM SAVARIENSE

EGYÜTTÁLLÁSOK 1. - A természettudomány és a művészet találkozása
A szent szkarabeusz és a klímaváltozás

Az ókori Egyiptom hitvilágában a Napot a fejünk felett görgető szkarabeuszt vallásos tisztelet övezte, hiszen Kheper isten megjelenési formájaként tekintettek rá. Alakja az evilági életben bajelhárító amulettként szolgált, a halál után a múmiapólyában a szív fölé helyezve az újjászületést szimbolizálta. Az amulettek - egyiptomi kékkel színezett fajanszból készültek a szegényebbeknek, lazúrkőből faragva a gazdagabbaknak - számos darabját őrzi az Iseum Savariense gyűjteménye.

A szent szkarabeusz (Scarabaeus sacer) fekete színű bogár. Akkor miért jelenítették meg zöld és kékes színekkel az ókori Egyiptomban és ennek nyomán napjainkban is? A jelenség összefügg a térségben végbement klímaváltozással, és ennek hatására a rovarvilág fajösszetételének megváltozásával.

Előadók:
Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum

Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes, Iseum Savariense

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatásával valósul meg. 

Március 22. (péntek) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

„AKKOR ITT FOGUNK ÉLNI"
Válogatás az 1960-as, '70-es évek magyar filmjeiből

FALAK - '12' - magyar filmdráma, 1967 - 87 perc
Rendező: Kovács András

Töprengő értelmiségiek egy változó világban az 1960-as évek végén. Mi lett, és mi lehetett volna a háború után született „elveszett nemzedék" tagjaiból?
A Falak a háború után született, komoly traumák örökségét hordozó, sikeres, de tépelődő generáció filmje. Az itt bemutatott fiatal felnőttek a hatvanas évek végén bíztak abban, hogy a gazdasági reformok segítségével új irányba terelhető az ország, de azt is érezték, hogy a saját hozzáállásukon is változtatniuk kell. A történet elsősorban párbeszédekre épül, melyek megmutatják, hogy a nemzedék tagjai milyen kétségekkel és vágyakkal vágnak neki a következő korszaknak. 

Vendég: Murai András filmtörténész

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

Március 28. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

EGYÜTTÁLLÁSOK 2. - A természettudomány és a művészet találkozása

Fogas kérdés

A csendélet, mint önálló téma a festészetben a 16. század elejére datálható.

A Szombathelyi Képtárban több csendélet őrzünk, de talán a legismertebb Derkovits Gyula Halas csendélete, amely harmadik variációja a mester ebben a témában készült alkotásainak. A Derkovits130 című kiállításban mind a három változatot bemutatjuk, a másik kettőt a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériától, valamint a Janus Pannonius Múzeumtól kölcsönöztük erre a kiállításra.

És ha már hal akadt a horogra, filézzük ki a fogást a fejétől a farkáig, az ikrától a gasztronómiáig!

Előadók:

Dankovics Róbert herpetológus muzeológus, Savaria Múzeum

Király Márton művészettörténész, Szombathelyi Képtár

Új hozzászólás