Hétvégi ostrom - A Nádasdy Történelmi Fesztivál frissített programja (júl. 16-18)

2010.07.14. - 01:00 | vaskarika.hu

Hétvégi ostrom - A Nádasdy Történelmi Fesztivál frissített programja (júl. 16-18)

Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár

Dátum: 2010.07.16 - 18.

A tavaly hatalmas sikerrel debütáló Nádasdy Történelmi Fesztivál idén július 16-18. között kerül megrendezésre. A fesztivál idén még bővebb programkínálattal repíti vissza a látogatókat a XVI. századi hétköznapokba. Három mozgalmas és hangulatos napján megismerhetjük a Magyar Királyság, a Török Hódoltság és a végvári vitézek mindennapjait. A látványos történelmi eseményeken kívül az idei programban is megtaláljuk a hazai alapokon nyugvó világzenét, ezenkívül ismét jelentős szerepet kap a hastánc és vele együtt a kelet hangulatát megidéző hárem.

A Nádasdy Történelmi Fesztivál idén a még bővebb programkínálattal repíti vissza a látogatókat a XVI. századi hétköznapokba. A Fesztivál három mozgalmas és hangulatos napján megismerhetjük a Magyar Királyság, a Török Hódoltság és a végvári vitézek mindennapjait. A programok a Nádasdy-várban, a várudvaron, illetve a külső várban, valamint a várparkban zajlanak, de egyes elemei érintik a Kossuth-teret, és a Batthyány utcát is. A várudvar programjai belépővel, a többi program (Ostromjátékok, vitézi tábor, Villa Maecenae, Vivát Huszár!, stb.) ingyesen látogathatók. Napijegyek a helyszínen válthatóak. Nyolc éves kor alatti gyerekek számára a belépés ingyenes.

Idén több figyelmet fordítanak a kiskorú vendégekre, így számos gyerekprogrammal és interaktív műsorokkal várják a fesztivál legifjabb látogatóit.

És hogy senki se maradjon ki ebből a fergeteges történelmi hangulatból, akár be is öltözhet korhű jelmezekbe, melyeket a Nádasdy- vár házasságkötő termében fognak majd kialakítani a rendezvény idején. 

A Nádasdy Történelmi Fesztivál három napja, július 16-a, 17-e és 18-a a három részre szakadt török kori Magyarországot szimbolizálja.

A pénteki nap programjai a Magyar Királyság mindennapjait idézik fel játékos és látványos formában: megtaláljuk a mesemondókat, vásári mutatványosokat, kézműveseket és végvári vitézeket ugyanúgy, mint az országban már egyre erősödő jelenlétű oszmán csapatokat is. Fellépnek a helyi értékeket képviselő zenekarok, a Regös Együttes, a Lenvirág, a Kanona Band.

Esti fő programelemként a Hollóének Hungarica késő-középkori zenéje, és Soltis Lajos Színház Csongor és Tünde várszínházi előadása szolgál.

A fesztivál szombati napja - a „Magyar Virtus Napja" - látványos felvonulással kezdődik, melyen részt vesz a több mint kétszáz, korhű viseletű és fegyverzetű hagyományőrző. A fesztiválprogram gerincét képező török kori hagyományőrzés, illetve a Vivát Huszár kísérőrendezvény szerepel a folytatásban: a XVI. századi török és magyar csapatok látványos csatája, valamint a szabadságharc és kiegyezés korát megjelenítő ügyességi lovasverseny a Nádasdy-vár parkjában ingyenesen látogatható.

Eközben a külső várban kézműves vásár, a magyar és török csapatok hagyományos tábora és a Villa Maecenae várja a látogatókat, a belső vár udvarán felállított nagyszínpadon pedig egymást váltják a különböző autentikus előadások, koncertek és gyermekprogramok. A nagyszínpadon este ismét a Hollóének felelős a hangulat felfokozásáért, az esti fő koncertet pedig a világszerte ismert Vágtázó Csodaszarvas world-music zenét játszó zenekara adja. A „magyar virtus" napjának keresztelt napot táncház zárja.

Vasárnapra virradva már a török hódoltság mindennapjai forgatagában találjuk magunkat: a Nádasdy-vár és Sárvár mezőváros utcáit fosztogató oszmán csapatok járják. A délelőtti órákra beszedik az adót, amit a „porta" rótt ki a hódoltság népére: a rablott marhák, jószágok és a janicsárnak szánt gyermekek csak Nádasdy Ferenctől remélhetik szabadulásukat. A Fekete bég csapatai a délelőtti ostromjáték során megkísérlik feltartóztatni a túlerőben lévő oszmán csapatot. Az oszmán uralom kellemesebb oldalából ad ízelítőt az a hatvan hastáncos, akik egymással vetélkedve ismertetik meg a hastánc művészetét a látogatókkal az Orient Mirage Hastáncfesztivál kísérő rendezvény keretén belül.

A kelet varázsát különböző mesék és bábszínházi előadások tárják a gyerekek elé, a felnőtteket fergeteges koncertjével az Arasinda és a Makám együttes repíti el a közel-keletre, és a Balkánra.

A Nádasdy Történelmi Fesztivált számos kiváló kikapcsolódást nyújtó kísérőprogram övezi majd, kilátogatókat folyamatos, magas színvonalú gasztronómiai élmény várja - tudhattuk meg Németh Szabolcstól. A Nádasdy Ferenc Múzeum „Homo Novus" címmel kiállítással, valamint állandó, gyermekprogramokkal, különleges tárlatvezetéssel készül, az Esterházy Magánalapítvány pedig elhozza legjobb, legnívósabb, remekbe szabott borait. Természetesen nem maradhat el a tavaly nagy sikert aratott kincskereső játék sem, melyet ez évben „Aditus Lauri" néven találnak meg az érdeklődők.
Ahogy tavaly is, furfangos kérdések megfejtése nyomán lehet eljutni a célig, azaz megtalálni a Nádasdyak elveszett kincsét. Ennek jutalmai exkluzív nyeremények fél millió forint összértékben.

A Nádasdy Történelmi Fesztivál belépődíjas programelemeire, azaz a Várudvarra idén egy hónapon át a Nádasdy-vár hídjánál felállított „InfóViskó" információs pavilonban, a www.nadasdyfesztival.hu weboldalon, illetőleg a helyszínen lehet belépőjegyet vásárolni, de ugyanitt lehetőség lesz más városi rendezvényekről, illetőleg támogatóinkról is bővebb információt kapni.

A NÁDASDY TÖRTÉNELMI FESZTIVÁL végleges programja:

JÚLIUS 16. PÉNTEK - az Magyar Királyság napja

10:00 Ágyútűz - Bemutatkozik az Esterházy Privatstiftung
11:00 Korabeli ruhaköltemények bemutatója
12:00 Regös együttes koncertje
13:00 Vándormuzsikusok, igricek
15:00 Paprikajancsi bábszínház-Sárvár kincse
15:45 Homo Novusok- A Nádasdyak, Pálffyak és Esterházyak kiállítás megnyitója
16:00 Konkoly koncertje
17:00 Colombre Band koncertje
18:00 Hindi Fatima koncertje
19:00 Berecz András énekes, és mesemondó előadása
20:00 Csongor és Tünde- színházi előadás a Soltis Lajos Színház előadásában
21:15 Hollóének Hungarica régizene együttes koncertje
22:30 Vitézek bevonulása, táncház és éjjeli őrjárat (Bethlen Gábor Hagyományőrség)
Belépőjegy ára: 700.- Ft. (Elővételi, vagy hétvégi jeggyel a három nap 2000.- Ft-ért látogatható.)

JÚLIUS 17. SZOMBAT - az magyar virtus napja

09:00 Jelmezes felvonulás
10:00 Fesztiválmegnyitó a várparkban
11:00 Ostromjátékok I- hazai és nemzetközi hagyományőrző csapatok részvételével
11:45 Sárvári Néptánckör és a Lenvirág együttes folklór bemutatója
12:00 Szőke András és Bede Róbert gasztronómiai bemutatója
14:15 Paprikajancsi bábszínház-Sárvár kincse
15:30 Sitkei citerazenekar előadása
17:30 Korabeli esküvői ceremónia, vásárütés és kótya-vetye a vitézi táborban
18:30 Kátai Zoltán és Róka Szabolcs énekmondók előadása
20:30 Vágtázó csodaszarvas koncert
22:30 Fergeteges táncház az ostromló vitézekkel - zenél a Hét Torony
Belépőjegy ára: 1100.- Ft. (Elővételi, vagy hétvégi jeggyel a három nap 2000.- Ft-ért látogatható.)

JÚLIUS 18. VASÁRNAP - az "török áfium" napja

09:45 Naszredin Hodzsa meséi- gyermekprogram az Arasinda együttes előadásában - majd utána Devsirme - oszmán adószedők.
11:00 Ostromjátékok II.- hazai és nemzetközi hagyományőrző csapatok részvételével
12:30 Keleti Délibáb - Háremhölgyek árverése, Divatbemutató, Történetek hastáncra, Kígyóbűvölés
14:30 Szindbád kalandjai- Interaktív gyermek és családi műsor a Makám együttessel
16:00 Orient Mirage - I. Mira Orient Hastáncfesztivál - hastánccsoportok bemutatkozása
17:00 Aditus Lauri- Lyoness Kincsvadász játék eredményhirdetése
17:30 Orient Mirage - I. Mira Orient Hastáncfesztivál - hastánccsoportok bemutatkozása
18:30 Arasinda- török koncertje
20:30 Makám - Belépőjegy ára: 1100.- Ft.(Elővételi, vagy hétvégi jeggyel a három nap 2000.- Ft-ért látogatható.)

Állandó programok:

Karikaturisták, hordószónok, ördögszekeres vásár, végvári vitézek, oszmán hódítók és huszárok tábori élete, íjászat, lovas kocsikázás, török bazár, hárem, stratégiai játék ólomkatonákkal, Villa Maecenae (Mecénások faluja),Vinum Banderium (Bemutatkoznak az Esterházy borudvar remekei), feketelőporos lövészet, honfoglalás kori jurta, korabeli lepények és pecsenyék vására, kikiáltók, komédiások, históriás utcazenészek, igricek, toronyzene, jövendőmondó, jelmez-, és ruhakölcsönző, Nádasdy Tamás Vitézlő Oskolája (gyermekfoglalkoztató apródnevelde),Oszmán adószedők mezővárosi portyája a városban. Honfoglalás kori nomád bemutató a Sárvári Íjászkör korabeli táborában.

Múzeumi programok:

Homo Novusok- időszaki kiállítás, lúdtoll-használat, miniatúrafestés, viaszpecsét-készítés, főúri patika, emléklap készítése, Lovagi tornaedzés - felkészülés a lovagi életre, Múzeumi kincskeresés
Kísérő rendezvényeink:

Orient Mirage - I. Mira Orient Hastánc Fesztivál (részletes programja itt olvasható!)

A fesztivál több helyszínén folyamatosan elsősorban dunántúli hastánccsoportok lépnek fel. A hastáncfesztivál célja, hogy a hastánc magas színvonalú előadását, technikáját bemutassuk a nézőknek. Későbbiekben a győztesek gálaműsort is adnak a fesztivál zárónapján. A hastáncnak sokféle stílusa van, szinte valamennyi stílus megjelenik a három nap során is.

IV. Vivát Huszár:

A Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség 2010-ben 4. alkalommal hírdeti meg lovas tagegyesületei számára a Vivát Huszár! minősítő tornát, amely a Nádasdy Történelmi Fesztivállal egy időben Sárváron, a Nádasdy-várat körülvevő parkban kerül megrendezésre. 40 lovas huszár és 50 fő gyalogos honvéd érkezik az ország egész területéről hozzánk. Az érdeklődők testközelből láthatják és meg is tapasztalhatják a huszárok mindennapjait a háromnapos huszárminősítő próbán keresztül. A Szövetség kiképzett huszárai terep- és idomító versenyen mérik össze tudásukat, ezzel feledhetetlen élményt nyújtanak kicsiknek és szüleiknek egyaránt. Látogatóink részesei lehetnek korabeli huszárfelvonulásnak és toborzásnak is.

Új hozzászólás