Az edzés, amire születtél – beszélgetés Szollár Jánossal, a körmendi Impulzus CrossFitness tulajdonosával, szakmai vezetőjével

2024.03.22. - 00:35 | Nagy Gina

Az edzés, amire születtél – beszélgetés Szollár Jánossal, a körmendi Impulzus CrossFitness tulajdonosával, szakmai vezetőjével

Körmenden, a város szélén, idilli környezetben várja az edzeni, mozogni vágyókat az Impulzus CrossFitness edzőterem, ahol Szollár János tart funkcionális fitnesz és súlyemelő edzéseket kezdőknek, és haladóknak egyaránt. Vele beszélgettünk a gyermekek mozgásáról, kezdő csoportról, haladókról, súlyemelésről, elért eredményekről, és amit – ahogy mindenki ismeri – Szoszó a legfontosabbnak tart: az itt kialakult közösségről, és annak motiváló erejéről.

Közel 10 éve beszélgettünk utoljára, akkor költöztél új terembe, amit már több éve még tágasabbra cseréltél. Mi az, amivel többet ad neked, és az edzésre látogatóknak az új terem?

Ebbe a terembe 2017-ben költöztünk, és öröm volt számomra, hogy már a kialakítás során erre a mozgásformára tervezhettük, gondolok itt a padozatra, a légtechnikára vagy éppen a fűtés/hűtés rendszerre. A kivitelezésben Mosolits Ernő tulajdonos vállalt oroszlánrészt: ő volt a beruházó, én pedig mint üzemeltető viszem a klubot, ami jelenleg 465m2-es alapterületével - ebből 300m2 az edzésre lehetőséget adó terület - méretéből adódóan nagyobb létszám befogadására is alkalmas. A komfortosabb, esztétikusabb teremben, egy időben több foglalkozás is megtartásra kerülhet, és különböző rendezvényeknek, versenyeknek is helyszínéül szolgál. A beltéri adottságai mellett megfizethetetlen, hogy a közvetlen szomszédunkban folyik a Rába, illetve itt található egy tájvédelmi körzet, a Várkert, így a kültéri mozgásformák is lehetővé váltak egy olyan környezetben, ami körmendi viszonylatban egyedülálló. Annak, hogy a méret adta lehetőségeknek köszönhetően több csapat is edzhet egyszerre - tarthatunk egyszerre kezdő és haladó foglalkozást -, óriási közösség összekovácsoló ereje van, és úgy gondolom, az Impulzus Fitness egyik nagy pozitívuma a jó közösség, ez jellemzi már megalakulása óta. Ezért is találó név az impulzus, hiszen ha valaki ide belép, akkor egy olyan pluszt kap, ami nem feltétlenül az én érdemem, hanem inkább az ide járó közösségé.


Egyszer egy beszélgetés közben elkaptam egy fél mondatodat, ami valahogy úgy hangzott: „Az Impulzus Fitnessben nem lesz személytelen edzés". Mire gondoltál ekkor?

Nálunk a foglalkozások edzői felügyelet nélkül nem történhetnek meg, ez nem olyan, mint egy konditerem, ahol a vendégek saját maguk elképzelése alapján használják a gépeket. Nincs ezzel a mozgásformával baj, ha egy konditerem ilyen, de nálunk ilyen nem lehet. Fontos, hogy mindenki úgy végezze a gyakorlatokat, ahogy azokat el kell végezni, ezért is van szükség szakmai irányításra, hogy az adott hiányosságokat javítsuk, a nem megfelelő mozdulatokat korrigáljuk, megadjuk a megfelelő motivációt, ha arra van szükség. A teremben hatalmas segítség nekem Mosolits Bálint és Schuster Enikő jelenléte, akik már régi motorosként tudják segíteni a munkát. Mindig azt szoktam mondani, hogy a teremben elvégzett munkát otthon nem lehetne kivitelezni, és nem csak az edző jelenléte vagy a környezet, hanem az ide járó közösség is motivál. Fontos számomra, hogy ez a közösség ne törjön meg, nálunk például nem lehet abból probléma, hogy a hobbi sportolók, illetve a versenyzők együtt edzenek, és nem lehet olyan sem, hogy egyikükre másként tekintsünk.

A terem órarendjét nézve megakadt a szemem a KidsCross feliraton. Mit kell tudni erről az edzésről, és kinek szól?

A nevéből is adódóan ez a legfiatalabbaknak szól, tulajdonképpen ez egy funkcionális edzés gyerekeknek. Ez egy mozgás, amire születtünk - ez egyben a mottónk is: „Az edzés, amire születtél" - amit ha már ilyen fiatal korban (alsósok, felsősök) elsajátítanak megfelelő szakember segítségével, jó hangulatban, egy jó közösségben, akkor egy jó adaptáció létrejön, ami az egész életükre meghatározó. Nagyon népszerű nálunk ez a mozgásforma, amit imádnak a gyerekek. Azért is tartom ezt fontosnak, mert minél több impulzus éri a gyerekeket minél több formában, későbbiekben akármilyen sportágat választanak, biztos, hogy megállják a helyüket. Lesz egy olyan testtudatuk, ami a későbbiekben nagymértékben megkönnyíti az életüket, főleg annak, aki versenyszerűen sportol majd, ezért is javaslom ezt minden szülőnek. Ami pedig megerősíti azt, amit mondok: a gyerekek túlnyomó része úgy kerül hozzánk, hogy a szülők már itt edzenek, és látják ennek a mozgásformának a pozitív hatásait. Nekik ez nem állt rendelkezésükre annak idején, és sokan gondolnak arra, hogy ha a gyermekük elkezdi ezt gyermekkorban, akkor vajon hol fog tartani akkor, amikor annyi idős lesz, mint most ők. Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket a KidsCross csoportba is.

Említetted a kezdő csoportot. Kiket vártok ide, meddig tart, amíg valaki „kezdő", és mit kap, mire számíthat ebben az időben? Mikor indul újra kezdő csoport?

Mikor valaki meghallja, hogy nálunk van kezdő csoport, akkor sokan csodálkoznak, és azt gondolják, hogy az a természetes, ha csak jönnek az órákra, és csinálják azt, amit azok, akik már ide járnak évek óta. Ha ez így lenne, és egy 25 fős órára bejönnének olyanok, akik nem sajátították el a gyakorlatok helyes kivitelezését, akkor egy ekkora létszámnál nehéz lenne átlátni, koordinálni, ezeket javítani. A meglévő vendégeket sem tudnánk hatékonyan segíteni, hiszen már megoszlana a figyelmünk, nem beszélve a sérülésekről, a rossz adaptációról. Nálunk ez egy fő szempont és cél volt, hogy akik hozzánk járnak, ők hosszú távon legyenek a vendégeink, egészségesek maradjanak, és egy olyan mozgásmintát tanuljanak meg, ami az egész életüket végig kíséri. Gondolok itt a testtartásra, testtudatra is. A kezdő csoport egy hat hetes kurzus, ezalatt egy adott tematikát követve megtanulják a kezdők a funkcionális fitnesz alapjait, gondolok akár a gimnasztikai gyakorlatokra, a gépek használatára, amik állóképesség fejlesztésére szolgálnak. Különböző nyújtó gyakorlatokat tanulnak, kötőszöveti masszázst, erőgimnasztikát, és kisebb súlyzós elemekkel dolgoznak, mindezt szakmai irányítás mellett, egy jó kis közösségben sajátíthatják el. A kezdő csoportban közel azonos képességűek vannak, olyanok, akik ezt a mozgásformát szeretnék megtanulni, miközben - és itt van a csapatépítő ereje a közösségnek - egy légtérben vannak a haladókkal, akik ugyanúgy végig csinálták ezt a hat hetes kezdő csoportot. Ezzel is próbálom azt erősíteni, hogy itt senkinek nem kell magát kellemetlenül éreznie. Senkitől nem kérünk olyat, amit nem tud megcsinálni, a célunk nem az, hogy bebizonyítsuk, hogy mit nem tud az illető, hanem rámutassunk arra, hogy mit tud. Próbáljuk a tematikát és az adott napi edzéseket úgy felépíteni, hogy mindenkinek sikerélménye lehessen. Van egy célunk az elején, hogy mit szeretnénk majd elérni, és a hatodik hét végén szembesítünk mindenkit azzal, hogy honnan indult, és milyen óriási fejlődésen ment keresztül. Kezdő csoport valószínűleg tavasz végén indul majd újra, ahova várunk mindenkit szeretettel.

A kezdő csoportból „kirepülve" bármelyik edzés látogatható. Hogy látod, ilyenkor nincs valamennyi lemorzsolódás? Vagy mindenki megy tovább? (ha van, akkor vajon mit lehet tenni az ellen, hogy ne legyen?)

Ezzel sajnos évek óta sokat kell dolgoznunk, hogy a kezdő csoportból kikerülőket megtartsuk, és elhitessük velük, hogy ez a csoport arról szólt, hogy a későbbiekben még hatékonyabbak tudjanak lenni, minél több foglalkozáson részt tudjanak venni, hiszen a hat hét után minden foglalkozásunkra járhatnak. Ide sorolom a köredzéseket, a könnyített funkcionális edzést, ahol időegység alapra dolgoznak a vendégek. Ez nagyon közkedvelt, mert nincsenek ismétlésszámok, hanem egy adott időintervallumban kell végrehajtani a feladatokat, és senki nem érzi, hogy ő később végzett, hiszen mindenkinek ugyanakkor indul a munka és ugyanakkor ér véget. Súlyemelő edzéseink is vannak, itt a súlyemelés alapjait, technikáját tanulják meg. A lemorzsolódás az eddigi statisztika szerint ötven százalék. Mi próbáljuk azt erősíteni, hogy a hat hét elvégzése után nem vége van valaminek, hanem tulajdonképpen ekkor kezdődik, hiszen rendelkeznek azokkal az alapokkal, amikkel megnyílik a lehetőség, hogy ezt a mozgásformát igazán meg tudják szeretni. Hangsúlyozom, hogy a kezdőcsoport elvégzése után nem engedjük el senki kezét, hanem egy nagyobb közösségben tudják tovább csinálni az edzést, ahol továbbra is segítjük, támogatjuk őket.

 

Úgy tartják: „A tested szinte bármit kibír. Az elméd az, amit meg kell győznöd.". Az edzőnek - ezek szerint - sokszor motivációs trénernek is kell lennie?

Igen, mindig azt szoktam mondani, hogy a fejünkben van a legerősebb, és egyben a leggyengébb szervünk: az agyunk. Ha az agy elhiszi, vagy tudja, hogy képes vagy rá, akkor a testet tudja irányítani. Nagyon sok esetben szembesülünk azzal, hogy a vendégek bizonyos dolgokat nem hisznek el magukról, ott egy picit megakad a gépezet, amit aztán megolajozunk, és minden tovább működik. Arra is sok esetben rá kell vezetni az ide járókat, hogy szeressék magukat, és higgyék el, hogy bennük van az, amire vágynak, és ezt csak ők fogják tudni megoldani, senki más. Itt vagyunk, segítünk, motiválunk, koordinálunk, mindent megteszünk, de a munkát mindenkinek magának kell elvégeznie. Ez tényleg fejben dől el. A legtöbbször a legnehezebb felállni otthonról, felvenni a játszóruhát, és eljönni edzeni. Ha már itt van valaki, akkor már jó helyen van, mert akkor már meg fogja csinálni. Vannak sokszor olyan visszajelzések, amikor az ide járók mondják, hogy milyen nehezen jöttek el edzeni, de az edzés végén mennyire pozitívan mentek haza, örültek, hogy végigcsinálták, és ezek a visszajelzések nekünk is mindig örömet okoznak.

Súlyemelés edzéseket is tartatok, erre is bárki mehet, vagy csak a képzettebb tagokat várjátok?

Sokszor tapasztaljuk, hogy a súlyemelés edzés először ijesztőnek hangzik, a szülők is sok esetben először fenntartásokkal kezelik ezt a mozgásformát, attól félnek, hogy a gyermekeknek tönkremennek az ízületei. Mindig azt mondom, hogy végig kell nézni egy súlyemelő edzést, - akár gyerekeknek, akár felnőtteknek tartjuk -, és akkor látni fogják, hogy ez a sportág miről is szól. Beszélgethetünk akár egy diszkoszvetőről, akár egy kalapácsvetőről, ahol azt látjuk, hogy az adott tárgyat minél messzebbre kell hajítania, de azt nem látjuk, hogy milyen hatalmas munka van mögötte. A súlyemelésnél is pontosan ez van: hatalmas nagy kitartás, erő, robbanékonyság, mobilitás jellemzi. Megfigyelhetjük a funkcionális fitnesz - más néven crossfit - versenyzőinél is, hogy a versenyzők sok esetben az olimpiai súlyemelés sportágából jöttek át. Nagyon sok olyan gyakorlat és elem van a funkcionális fitneszben, amit az olimpiai súlyemelés edzés során alkalmazunk. A gyerekeket és a kezdőket pedig egyértelműen a technikai részekre tanítjuk, nem kell nekik nagy súlyokat emelgetni. Nem a súlyok mértéke idézi elő a fejlődést, hanem a mozgási adaptáció. Egy fa bottal dolgozunk nagyon sokáig, így a saját testüket tanulják meg használni, hogy az a mozgásforma olyan legyen, amilyennek lennie kell. Azt pedig, hogy a terhelés mértékét változtatjuk egy idő után, azt egyértelműen az adott sportoló adottságai, kora, erőnléte határozza meg. A másik előnye pedig az, hogy ha ezt a mozgásformát valaki elsajátítja, akkor a crosstraining edzéseken is megnyílik a lehetőség, hogy ne csak olyan súlyzós eszközöket használjunk, mint a medicinlabda, a tárcsa vagy a ketlebell, hanem lehet dolgozni olimpiai rúddal, ami sokkal változatosabbá teszi az edzéseket.


A beszélgetés elején elmondtad, hogy a terem méreteiből adódóan versenyek rendezésére is alkalmas. Mikor lesz a következő verseny, és mit kell tudni róla?

A Neffisz (Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség) által megrendezésre kerülő Nemzeti Bajnokságban három helyszínen, eltérő időpontban kerülnek megrendezésre a korosztályos és felnőtt nemzeti bajnokságok, és a Masters korosztály lesz, akik termünkben versenyez. A funkcionális fitnesz sportágban harminc év felett már mastersnek számítanak a versenyzők, így azt lehet mondani, hogy jelen lesz minden olyan atléta, aki Magyarországon ezt a sportágat a lehető legmagasabb szinten űzi. Ez július 27-28-án kerül megrendezésre, és megközelítőleg hatvan-hetven atlétára számítunk. Ez évben hazánk ad otthont a Funkcionális Fitnesz Világbajnokságnak, és ez a bajnokság lehetőséget ad a kvalifikációra. Az pedig, hogy a hazánkban megrendezésre kerülő világbajnokságon valaki képviselteti magát, az hatalmas dolog. Nekem volt szerencsém nem olyan rég Norvégiába utazni, képviselve a magyar válogatottat, és saját versenyzőmet, Pungor Pétert is versenyeztetni. Átélhettem, hogy a magyar nemzeti lobogó alatt felvonulhattam a válogatottal, ez hatalmas élmény volt, biztos vagyok benne, hogy örök életemben emlékezetes marad. Azt kívánom mindenkinek, hogy jusson el egy olyan szintre, hogy versenyzőként hasonló élményben lehessen része.

Mit tartasz edzőként, illetve a terem életében a legnagyobb eredménynek?

Amikor bejövök a terembe, és azt látom, hogy megközelítőleg harminc-harmincöten edzenek egyszerre, és mindenki tudja a dolgát, és mindenkinek mosollyal együtt izzadtságcseppek vannak a homlokán. Nekem ez a legnagyobb élmény, maga a közösség, amit felépítettünk. A sikerekre is nagyon büszke vagyok, de nekem mindig a legfontosabb a közösség. Mindig azt mondom, hogy az Impulzus Fitness motorja az a sok átlagember, akik ide járnak nap, mint nap, évek óta, és szerintem sokszor ehhez nagyobb kitartás kell, mint bármi máshoz. Család mellett, munka mellett, és azok mellett az akadályok mellett mégis itt vannak, amik úgy gondolom, mindenki életében előfordulnak. Ezt tartom a legnagyobb eredménynek.

A végére pedig pár rövid kérdés tartogattam, hogy picit jobban megismerjünk téged, ezekre elég, ha csak 1-1 szóval válaszolsz

Reggeli edzés vagy esti?  - Esti

TRX vagy súlyemelés?  - Mind a kettőnek nagyon sokat köszönhetek, de... súlyemelés.

Legnagyobb felemelt súly? - 100 kg fej fölé

Saját testsúlyos edzés vagy gépek? - Saját testsúlyos edzés

Beltérben vagy szabadban? - Beltérben

Futás vagy bicikli? - Futás

Egyéni vagy páros? - Egyéni

Új hozzászólás