Húsvéti misztérium a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral

Képgaléria megtekintése2024.03.30. - 16:30 | Büki László 'Harlequin'

Húsvéti misztérium a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskarral

Az idei esztendőben a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar is csatlakozott a tíz esztendős Bach Mindenkinek Fesztivál programsorozatához, melynek célja, hogy Johann Sebastian Bach lélekemelő zenéjét a legszélesebb közönséghez juttassa el. Március 29-én a szombathelyi evangélikus templomban ezen rendezvénysorozat részeként a barokk mester - a protestáns egyházi zene csúcspontjának tekintett - monumentális Máté-passiójának részletein keresztül, a bachi hagyományokat újjáélesztve, az istentisztelet részeként hallgathatta meg a közönség Jézus szenvedéstörténetét.

A Máté-passió 1727. április 11-én nagypénteken, a lipcsei Tamás-templomban Bach vezényletével hangzott el legelőször, a két kórusban 12-12 énekessel, a kettős zenekarban 34 hangszeressel és néhány szólistával. Bach életében ugyan több alkalommal is előadták a Máté-passiót, ám jelentőségét a zeneszerző kortársai nem ismerték fel. Bach halála után a mű feledésbe merült, ám 1829. március 11-én, az első előadás után egy évszázaddal a berlini Sing-Akademie hangversenyén az ifjú Felix Mendelssohn-Bartholdy vezényletével újra megszólalt; ezen előadást tekintik a Bach-kultusz kezdetének.

Bach oratorikus passiójában a Luther-féle bibliafordításból származó bibliai szövegrészeket az áriák és kórusok alapjául szolgáló, Christian Friedrich Henrici német költő, írói nevén Picander által írt költői szövegeivel ötvözte. A zeneszerző kéziratában a szentírásból származó szövegrészleteket - kiemelve az isteni kinyilatkoztatásokat - piros tintával jegyezte be.

A szombathelyi evangélikus gyülekezetben évek óta hagyomány a nagypénteki passióolvasás; a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar előadásában a több mint háromórás passió keresztmetszetét hallhatta a közönség. Elhangzott a Máté-passió mind a 13 korálja, melyek Jézus kálváriájának dramaturgiai csúcspontjain szólalnak meg, és a jelenkor emberének reflexióit fogalmazzák meg. A Máté-passióban központi szerepet tölt be Paul Gerhardt „O Haupt voll Blut und Wunden..." kezdetű vezérkorálja, mely Krisztus öt szent sebének jelképeként - különböző strófákkal és eltérő harmonizálással, öt különböző hangnemben - Jézus életének jelentős fordulópontjain összesen ötször hangzik el. A vissza-visszatérő vezérkorál hangnemválasztása, a fokról fokra süllyedő tonalitás, az előjegyzések száma is jelképes [E-dúr (####), Esz-dúr (bbb), D-dúr (##), d-moll-F-dúr (b), a-moll (0)], a korálszöveg mondanivalóját - a reményt, a teremtés iránti hálát, a fájdalmat, a szomorúságot, s végül a drámaiság elmélyülését, az írás beteljesülését - hivatott erősíteni. A zenés passióolvasáson a kórustételek között - Jézus szenvedésének érzelmes megjelenítéseként - felcsendül néhány ária is (a „Gerne will ich mich bequemen...", a „Gebt mir meinen Jesum wieder...!" és a „Mache dich, mein Herze, rein..." kezdetű basszusáriák, valamint a szívszaggatóan fájdalmas „Erbarme dich, mein Gott..." kezdetű altária). A zenés passió Krisztus sírba tételének gyönyörű recitativójával („Nun ist der Herr zur Ruh gebracht...") és a zárókórus c-moll gyászzenéjével („Wir setzen uns mit Tränen nieder...") ér véget.

Az immáron hagyományosnak mondható zenés passióolvasásra a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar alkalmi zenekara ezúttal is kiváló vendégművészek - Mizsei-Takács Zsuzsanna (alt), Hámori Szabolcs (bariton) és Popa Gergely (hegedű) - közreműködésével, Lakner-Bognár Nóra vezényletével várta közönségét. A nagypénteki liturgiát Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész vezette. 

A Bach Mindenkinek Fesztivál minden évben teret ad a jótékonyságnak; az adományozók a bachmindenkinek.hu/adomany internetes oldalon leírtak szerint a Magyar Református Szeretetszolgálat áldozatos munkáját támogathatják.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás