Bejegyezték az idei szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

Képgaléria megtekintése2024.04.25. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Bejegyezték az idei szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

Április 24-én a kőszegi Városháza előtt mutatták be a gazdák az idei szőlőhajtásokat a város polgármesterének, majd a hajtások megáldására és bejegyzésére, új borbarát hölgy avatására és a borverseny eredményhirdetésére került sor a vár Lovagtermében. A „Szőlő Jövésnek Könyve" emlékünnepségen minden évben Szent György napján hajtást vágnak a várost övező szőlőkből és bemutatják a polgármesternek, majd a vesszőket ünnepséggel egybekötött borkóstolás mellett bejegyzik a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Amióta az eredeti könyv betelt, és a német Vaihingen testvérvárostól kapott új könyvbe rajzolják a hajtásokat, a testvértelepülés szőlőinek hajtásait is feljegyzik.

1740 óta minden évben Szent György napján, április 24-én berajzolják a kőszegi és környéki szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Európában egyedülálló, a maga nemében ritkaság és felbecsülhetetlen kultúrkincs ez a könyv.

Az „öreg", betelt Szőlő Jövésnek Könyvét ma a kőszegi Városi Múzeumban őrzik (két évvel ezelőtt a Magyar Géniusz Vándorkiállítást színesítette), de Sárkányölő Szent György ünnepén előveszik. A Szőlő Jövésnek Könyvében három nevezetes napforduló: Szent György-, Szent Lőrinc- és Szent Orsolya-nap bejegyzései olvashatók, jóllehet csupán az április 24-ei hajtásokat rajzolták be. A helyi bortermelők ma is Szent György napján metszik le a hajtásokat a tőkéről.

A levágott „jövéseket" származási helyükkel, a szőlő fajtájával gondosan megjelölik, s a hegymester vezetésével ünnepélyes menetben a polgármesteri hivatal, a kőszegi Városháza elé viszik. A magyar és a külföldi vendégek kíséretében a városháza előtt nyújtják át a hajtásokat a polgármesternek.

Így volt ez idén is, bár az időjárás átírta a forgatókönyvet: a szőlősgazdák vitték a hajnalban vágott szőlőhajtásokat a kőszegi Városháza elé, hogy bemutassák Básthy Béla polgármesternek. Az ünnepség innét a vár Lovagtermében folytatódott, amin Szabó Márton, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke bemutatta az új hajtásokat, Baranyay Csaba lelkész és Kirner Antal Zoltán plébános kért áldást a szőlőre és a gazdákra. A hagyományokhoz híven új borbarát hölgyet is avattak, Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő beszédét követően a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének új tagja, Tóth Miklósné tett fogadalmat, majd Majthényi László Vas vármegye Közgyűlésének elnöke méltatta az ünnepet. A friss hajtásokat a könyvet 34 éve vezető Németh János festőművész rajzolta be a Szőlő Jövésnek 284 éves könyvébe.  

Az eseményen közreműködött Kőszeg Város Fúvószenekara, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes.


A bemutatott hajtások:

Alasz László Borsmonostori dűlő Blauburger, Kékfrankos
Albert László Csömötei-hegy Rizlingszilváni
Stampf Ervin és Kaibinger Tamás Alsó-figyelő dűlő Kékfrankos, Zweigelt
Jagodics Attila Borsmonostori dűlő Cabernet-sauvignon, Chardonnay
Láng József Guba-hegy Blauburger
Petrovics István Pogány-hegy Olaszrizling
Szőlőtermelő Szövetkezet Napostető Kékfrankos, Zweigelt
Tóth Sándor Kövi-szőlők Kékfrankos, Zweigelt


Szőlő Jövésének Könyve

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold szőlő volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.

Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem e sajátos embersors - szőlő - bor kapcsolat - késztette a várost a Szőlő Jövésének Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

A rügyfakadás a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdálkodásáért felelős, újonnan választott bírót érdekelte. A szőlőkönyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.  

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya"-val 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

A Hungarikum Bizottság dr. Nagy István agrárminiszter vezetésével 2019. április 8-án a Szőlő Jövésnek Könyvét és hagyományát kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba emelte.

A Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat részeként április 19-én rendezték meg a Vas Vármegyei és Nemzetközi Borversenyt Szövényi Ernő (2010 †) borász szakmai munkájának folytatásaként. A nemzetközi borversenyre 103, a vármegyeire 98 minta érkezett.

A tételek közül 2 nagyarany, 43 arany, 125 ezüst, 28 bronz minősítés és 3 oklevél került kiosztásra. 

A Szövényi Ernő vándorserleget és emlékérmet Ulbrecht Kristóf Kékfrankos rosé 2023 borával nyerte el. 

A borversenyen 31 fő vizsgázott borbíráló vett részt, köztük a Magyar Borakadémia részéről Kállay Miklós tiszteletbeli elnök és Soproni Borvidéki Hegyközség képviselői. A nemzetközi verseny borai Ausztriából, Olaszországból, Szlovákiából és Magyarországról érkeztek meghívásos alapon. A verseny szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a MATE-Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára volt.

Az ünnepség kulturális programjáról külön képanyagot készítettünk:

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségen

2024.04.24. - 19:00 | Büki László 'Harlequin'

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségen

A kőszegi Jurisics-vár Lovagtermében tartották április 24-én a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepséget, amin fellépett a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás