Olaszország zöld szíve: Umbria

Képgaléria megtekintése2024.04.27. - 21:15 | Dr. Kereszty Gábor

Olaszország zöld szíve: Umbria

Az Eugénia-hegység környéke, Este, Monselice, Arca Petrarca, majd a keleti part, Ravenna után délre fordulunk: Umbriába!

Umbria csodavilág. Tájai legalább olyan szépek, mint a felkapott Toszkánáé, mégis meghittebb, jóval kevésbé turistás: igazi, eredeti olasz. Itt nincs tenger, ezért ide nem járnak annyian, mint a vízparti üdülőhelyekre. A térség főleg hegyvidék, a zöld hegyek és a völgyek felejthetetlen élmények. A közép-olaszországi Umbria régió 8456 négyzetkilométeres területén kb. 900 ezren élnek. Ez Olaszország 19 hivatalos régiója közül az egyetlen, amelynek nincs  tengerpartja és országhatára. Olaszország középső részén, Toszkána, Marche és Lazio tartományok között található.


Umbria domborzata 50 százalékban dombos vagy fennsík, 27 százaléka hegyes, az Appenin-hegység középső része. A sík terület csupán 17 százalék. Umbriát Olaszország zöld szívének - cuore verde- is nevezik. Umbria régiójának fővárosa a híres egyetemi város, Perugia, számos történelmi emlékkel az etruszk időkből. Umbriában nincsenek nagyvárosok. Még a 348 ezres lakosságú Perugia sincs a legnagyobb 20 olasz város között. Umbria leghíresebb vízterülete a Traszimeno tó, területe 128 négyzetkilométer, helyenként 6-7 méter mély. Említést érdemel a környéken jónéhány jellegzetes város - Assisi, Deruta, Foligno, Gubbio, Orvieto, Todi.

És persze Bettona! Csillagtúrás kirándulásaink szálláshelyeként ezt a várost választottuk. Bettona egy ősi település Perugia tartományban, Umbria középső részén, a Colli Martani-hegység északi peremén. A városba belépve azonnal belélegezhetjük a középkor levegőjét.  A falak néhol etruszk szakaszokat tartalmaznak. Gyönyörű történelmi központ a főtér, két nagy templommal, egy múzeummal és egy 19. századi szökőkúttal. Utcái, hangulatai középkort idéző épületei lenyűgöztek.


A várost 1352-ben lerombolták, az azóta felújított templomokon kívül nagyon kevés eredeti emlék maradt meg. Érdemes megnézni a 13. századi Santa Maria Maggiore-templomot és a Palazzo del Podestàt, amelyben ma a Museo della Città található. Számos etruszk emlék mellett képgalériájában olyan nagy értékű alkotások találhatók, mint a "Páduai Szent Antal" és az "Irgalmas Madonna Szent Istvánnal, Jeromossal és patrónusaival", Pietro Vannucci /1450-1523/ alkotásai, aki sokkal ismertebb felvett "Peruginó" nevén.   A „Szent Andrea oratóriumban" Giotto iskolájának 1394-es festménysorozata látható. 

Bettona központját az ókori római út, a Via di Mezzo szeli át, amely összeköti a két városkaput: ezek északnyugaton a Porta Vittorio Emanuele és délkeletre a Porta Romana. A városfal teraszáról csodás panoráma nyílik az umbriai tájra, ahol Assisi és Perugia is jól látható. Fényképeztük szépségét alkonyatban, hajnalban és ködös reggelen is.

A sorozat írásai:

Ravenna és környékének két lenyűgöző bazilikája közül egyik a világörökség része

2024.04.20. - 00:15 | Dr. Kereszty Gábor

Ravenna és környékének két lenyűgöző bazilikája közül egyik a világörökség része

Ravennai sétáink befejezéseként két olyan templomba lépünk be, amelyek számomra talán a legszebbek, legemlékezetesebbek.

 

 

 


Ravenna, a mozaikok városa

2024.04.13. - 02:30 | Kereszty Gábor

Ravenna, a mozaikok városa

Előző részünkben Ravenna utcáin sétáltunk, megemlítve néhány nevezetességet. A város a Római Birodalom és a bizánci Itália egyik központja volt, ennek köszönhetően számos páratlan ókeresztény és bizánci mozaikkal díszített épülettel büszkélkedhet. Sétánk során megtekintünk néhány mozaikokkal ékesített remekművet!

 

 

Ez a város háromszor volt Olaszország fővárosa, és nyolc világörökségi helyszínnek ad otthont

2024.04.02. - 13:15 | Dr. Kereszty Gábor

Ez a város háromszor volt Olaszország fővárosa, és nyolc világörökségi helyszínnek ad otthont

Sokaktól hallottam, hogy azért nem jártak még Ravennában, mert kiesik az általános turista útvonalakból. Na ne! Induljunk gyorsan, Itália egyik legrégebbi városát fedezzük fel!

 

 


Olasz túrák az Eugénia-hegységben - Arquá Petrarca és Monselice

2024.03.27. - 11:00 | Kereszty Gábor

Olasz túrák az Eugénia-hegységben - Arquá Petrarca és Monselice

Az itáliai Este városából csavargunk egyet a környéken, az Eugénia-hegységben. A Padovától délre elterülő terület egyre népszerűbb a turisták körében, kifejezetten fejlődik a kerékpáros turizmusa. A táj gyönyörűsége mellett építészetileg és történelmileg is ad felfedeznivalót.

 

 

Egy pogány templom helyére építették - Az Este-i Santa Tecla Székesegyház

2024.03.17. - 14:00 | Kereszty Gábor

Egy pogány templom helyére építették - Az Este-i Santa Tecla Székesegyház

Legutóbb Este városában tettünk egy sétát, élvezve a hamisítatlan olasz hangulatokat. Most a város impozáns katedrálisába lépünk be, lenyűgözve a tértől, távlatoktól és műalkotásoktól.

 

 


Egy tündérszép városka az Eugénia-hegység lábánál: Este

2024.03.10. - 13:00 | Kereszty Gábor

Egy tündérszép városka az Eugénia-hegység lábánál: Este

Olaszországban kirándulunk, ahol Padovától alig 30 kilométerrel délre valódi kis ékszerdobozra akadunk. A városka - Este - története végigkíséri az olasz történelmet. Nappal is.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás