Olasz túrák: kalandos séta Orvietóban

Képgaléria megtekintése2024.05.21. - 00:10 | Kereszty Gábor

Olasz túrák: kalandos séta Orvietóban

Etruszkoktól a gótikáig, 53 méter mély kúttól a 47 méter magas óratoronyig, levendulától a klasszikus fehérborig: sétáljunk most együtt Orvietóban!

Orvieto sziklacsúcson áll, mondják, félúton Róma és Firenze között. A délnyugat-umbriai Terni tartományban járunk. A vulkanikus tufa, a város alapja építészetileg több dologra is magyarázat: akár a földrengés biztonságra vagy akár jól faraghatósága révén a hatalmas alagútrendszerekre.

Velzna volt az utolsó etruszk város, amely az ie. 3. században hosszú ostrom után megadta magát a rómaiaknak. Volsinii volt a latin neve, ebből lett Bolsena.

Velzna a 12 etruszk városállam egyike volt. A városok választott képviselői éves gyűlésének színhelye, egyben vallási szent helyük, a "Fanum Voltumnae" minden bizonnyal Orvieto területén volt.

(A Fanum "szent hely", míg Voltumna vagy Veltha az etruszk hitvilágában a Föld legfontosabb Istennője, egyben az etruszk nép védelmezője.)

A városfalak alatt a Crocefisso di Tufo etruszk temető látható, közel 100 etruszk síremlékkel. A földalatti város (Sotterranei di Orvieto) hosszú labirintusrendszer, termekkel, átjárókkal, ciszternákkal. Vezetett túrákon látogatható. Az etruszkok a rómaiak ellen azért tudtak sokáig kitartani, mert alagutak, pincék, kutak és menekülőnyílások bonyolult rendszerét építették ki. Ezek közé tartozik a 36 méter mély Pozzo della Cava, az etruszk kút, amelyet teljes egészében kézzel ástak ki, majd 1527-ben bővítettek.

Ennél talán ismertebb a Szent Patrik kút, a Pozzo di San Patrizio. 53 méter mély és 13 méter széles. Úgy hozták létre, hogy beleásták a fennsík tufájába, amelyen Orvieto áll. Két csigalépcső helyezkedik el benne kettős spirálban. Ez lehetővé tette, hogy az öszvérek lefelé és felfelé akadály nélkül hordhassák az üres és teli vizes vödröket.

A Fortezza Albornozból csodálatos kilátás nyílik az umbriai vidékre. Az erődöt VI. Innocent pápa megbízásából építették, ma közpark, érdemes ide kisétálni és megcsodálni a kilátást.

A város főutcáján, a Corso Cavouron haladva rögtön feltűnik a Torre del Moro óratorony, azaz Mór torony, mely 47 méter magas. A 13. század végén épült négyszögletes alapra, az égtájakhoz pontosan illesztve. Némi belépőért fel is lehet kapaszkodni, gyönyörködni a panorámában.

Megtekinthetjük a San Giuseppe templomot vagy akár a Szent Ferenc templomot, a Chiesa di San Francescót - utóbbit csak Szent Ferenc ünnepen nyitják ki.

Orvieto Classico - a városról elnevezett fehérbor mellett a város híres kerámiáiról is, számtalan bolt kínálja a termékeket.

Még egy érdekesség: Orvieto tagja a "Cittaslow" - cittá slow, vagy slow city - mozgalomnak. A mozgalom 1999-ben született Paolo Saturnini ötlete révén, aki Greve in Chianti, egy toszkánai kisváros polgármestere volt. Céljai között szerepel az életminőség javítása a városokban azáltal, hogy lassítja annak általános ütemét. Az embert kívánja a főszereplővé tenni, tiszteletben tartja a polgárok egészségét, a termékek és a jó ételek hitelességét, az értékes kézműves hagyományokat.

A műalkotások, terek, színházak, üzletek, kávézók, éttermek, szellemi helyek és az érintetlen tájak fontossága, a vallási rítusok spontaneitása, a hagyományok tisztelete, a lassú és csendes élet öröme az, ami leginkább jellemzik a törekvést.

A korántsem mindent megmutató sétánk célja, hogy elragadjanak a város hangulatai. Olaszországban számtalanszor borzongat meg hasonló, de úgy érzem, Orvieto ebben kiemelkedik. Azt is gondolom, sokakban ott feszül a hiány: csak néhány képen tűnt fel egy épület, az Orvietoi Dóm. Valóban a város leghíresebb nevezetessége, de mondhatjuk, egész Itália egyik gyöngyszeme!

Nem hagyok cserben senkit! Jöjjenek velem a legközelebbi sétára is, amit a Dómnak fogunk szentelni!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás