Az élet győz a felejtés felett - Hősök napi megemlékezések Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2024.05.26. - 20:00 | Szakonyi Eszter

Az élet győz a felejtés felett - Hősök napi megemlékezések Szombathelyen

Május utolsó vasárnapján a hősöket ünnepeljük, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért. Szombathelyen május 26-án több helyszínen is a Hősök napját ünnepelte a város.

„...Hősök emlékére ez a szent jel itt,
kiknek példája oktat és hevít.
Szerették és védték Magyarok honát,
mondj áldást rájuk és úgy menj tovább."

(ismeretlen szerző)

A Hősök Napi Nemzetközi találkozó részeként szervezett megemlékezést a császári és királyi 83. és 106. gyalogezred emlékművénél a Grádics Egyesület és a Szent György Lovagrend, ahol három ország emlékezői is részt vettek: Vas és Zala vármegyei, valamint olasz és osztrák hagyományőrzőszervezetek képviselői.

Babos Sándor őrnagy emlékező beszédében felidézte:

„A Magyar Hősök Emlékünnepe, nagyszüleink és dédszüleink küzdelmei, fáradozásai előtti tisztelgés is, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik majd be az elődök örökségét "

Hősök Napját az 1917. évi VIII. törvényre vezethetjük vissza. Itt mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni. 1943-ban elrendelték, hogy a II. világháború hősi halottainak neve is felkerüljön az I. világháborús emlékművekre. 1946-tól pedig elmaradtak a hivatalos megemlékezések. Magyarország kommunista vezetése kiadta a parancsot: május utolsó vasárnapján nem lehet a hősöket ünnepelni!

A rendszerváltás után 1992-ben a budapesti Ludovika Akadémia épülete előtt újból felállították a hősök emlékművét, azóta a Hősök Napján újra fejet hajtanak a világháborúk hősi halottainak, katonai és polgári áldozatainak emléke előtt.

Az elesettek példát mutattak hazaszeretetből, kötelességtudatból, helytállásból. Doberdó, Piave, Lemberg, Gorlice, Limanova... Hosszan lehetne még sorolni: megannyi véres csatatér, erdő, domboldal, folyópart, lövészárok az első világháború színterein. Megannyi magyar temető, ahol apák és fiúk, férjek és testvérek nevét nem lehetett márványba vésni. Itt-ott régi kő és öreg fakereszt, másutt csak a sebeket gyógyító természet áll őrt a hősi halott katona emléke mellett.

A XX. század háborúi mások voltak, mint bármely korábbiak. A Magyar Királyság területéről behívott katonák fele meghalt, megsebesült vagy fogságba esett. Feláldozták őket egy, az ország számára semmit sem ígérő, világméretű összecsapásban. De ők a végletekig kitartottak. Hűségükkel, átélt szenvedéseikkel - egy felfoghatatlan, célt tévesztett háborúban is helyt állva - a haza hőseivé váltak.

A magyarok Golgotája a Doberdó-fennsík. Az állóháború rettenete, ahol hónapokon át méterekért folyt a harc. A sziklába, földbe vájt kavernákban százezer magyar élet veszett oda. Sírok híján szükség van egy helyre, ahol a hősi halottjainkra emlékezhetünk, és a hazatértekért is hálát adhatunk. Az emléktáblán 83. és 106. gyalogezred harcainak csataterei sorakoznak. Minden egyes csatatérhez tartoznak történetek, vitézi cselekedetek, melyeket az ezredek emlékkönyvei megőriztek nekünk, az utókornak!

„...a maradék nemzet élni akarása rakja a követ kő mellé" - hangzott el egy múlt század eleji emlékmű avatásán. Az emlékezés kövei, a szobor mind az életnek üzennek. Azt üzenik: ha felejtünk és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk. De ahol az emberek összefognak: magyarok, olaszok, osztrákok, és az emlékeket féltőn megóvják, követ kőhöz tesznek, ott az élet győz a felejtés felett. Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét. Minden generációnak tudnia kell, hogy felelősséggel tartozik a hősök iránt!

Felszólalt még Cristian Patres az olasz küldöttség részéről, majd Krichknopf Mihály akkolitus vezette imát követően elhelyezték az emlékezés virágait.

- Magyar Honvédség részéről Babos Sándor őrnagy,
- Szent György Lovagrend részéről lovag Rónai András nagyprior és lovag Kirchknopf Mihály prior,
- az osztrák Fekete Kereszt részéről Wolfgang Wildberger ezredes és Ludwig Freuer,
- Nemzeti Hegyivadász Társaság/ANA/ részéről: Egidio Buran
- Az Olasz Hegyivadászok trevisói szekciójának képviseletében Luciano Drigo 

Az emlékezők a Szőllősi Jézus Szíve Templomnál lévő első világháborús hősi emlékműnél tartott városi megemlékezésen is részt vettek. Itt beszédet mondott Tóth Kálmán, Szombathely déli városrészének önkormányzati képviselője, fellépett Szombathely Város Koncert fúvószenekara. A Paragvári Utcai Általános Iskola ünnepi előadásában Pribusz Dániel és Pribusz Bence népdalokat adott elő, verset mondott Sinka Attila, Kovács-Vörös Lujza és Biczó Bence. Az emlékezés koszorúit és virágait számos szervezet képviselője helyezte el főhajtással az emlékmű előtt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás